Minimen aloittaessa päiväkodin, meidän tarvitsi päivittää hänen kestovaippavarastoaan. Kotona käytössä ovat pääasiassa itse tehdyt sisätaskuvaipat, joiden päälle kiepsaistaan vielä kuorivaippa. Päiväkotiin tahdoimme kuitenkin viedä mahdollisimman yksinkertaiset vaipat, eikä kotona käyttämämme yhdistelmä ole sitä ollut päiväkotia edeltäneiden satunnaisten hoitokokemusten perusteella. 

Parhaiten kestovaippa-amatöörien käytössä ovat toimineet setit, joissa koko vaippa on samassa paketissa ja sen voi laittaa lapselle samoilla taidoilla, joita vaaditaan kerttisvaipankin laittamiseen. Meillä tällaisia ovat olleet pääasiallisesti pul-kuorelliset taskuvaipat, joissa imut on pujotettu vaippaan ja vaippa itsessään sisältää jo kosteussulun. Kun me olemme askarrelleet vaipat valmiiksi, hoitajan ei tarvitse kuin laittaa se lapselle kertakäyttöisen vaipan tapaan. Lasta hoitamaan tulleiden ystävien lisäksi myös minä ja Lähiöjeppe nappaamme laukkuun mieluiten pul-kuorellisia taskuvaippoja kaupungille lähtiessä, kun vaipanvaihdon pitää olla mahdollisimman näppärää.

Niinpä meillä on itse tehtyjen sisätaskuvaippojen lisäksi myös läjä niin kutsuttuja matkavaippoja, eli pul-taskuvaippoja. Niitä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi päiväkotisetin pyörittämiseen, joten olikin onnekas sattuma, kun samaan aikaan vaippapulman kanssa Kidster-nettikauppa* tahtoi antaa meille joitakin tuotteita testattavakseen. Ja kun kaupan valikoimasta löytyy myös kestovaippoja*, valitsin testattavaksi uusia vaippoja.

Nelikosta malliltaan tutuin on punainen Natural Baby one size -taskuvaippa*. Imut sujautetaan takana olevasta täyttöaukosta sisään, minkä jälkeen vaippa on valmis laitettavaksi lapselle. Ihoa vasten oleva polyestermokka on mukavan pehmoista ja pysyy kuivana, vaikka imut olisivat litimärkiä. Vaikka malli on one size, eli sen kokoa pitäisi pystyä säätämään neppareilla noin 5–18-kiloiselle lapselle, mä en ostaisi tätä vaippaa ihan pienelle vauvalle enkä ihan isollekaan lapselle.

Se on täydellisenkokoinen puolitoistavuotiaalle lapselle kaikki nepparit avoimena, mutta jos lapsi olisi yhtään isompikokoinen, alkaisi vaippa jo jäädä naftiksi. Pienellä vauvalla taas leveämpi haaraosa (verrattuna esimerkiksi äitiyspakkauksesta tuttuihin Myllymuksun vaippoihin) olisi epämukava, sillä neppareilla voi säätää vain vaipan pituutta. One sizen sijaan vaippa vastaakin mielestäni hyvin kokoa M-(pieni)L.

Keltainen Bambinex AIO one size* lupaa jo nimessään paljon: se sisältää kaiken tarvittavan ja sopii koko vaippaiän. Mä en itse ole tykännyt All in one -vaipoista, sillä kun kaikki vaippaosat ovat kiinni samassa vaippapaketissa, pesun jälkeinen kuivuminen on yleensä vienyt aivan tolkuttomasti aikaa. Tässäkin vaipassa on vain yksi pieni irtoimu ja muuten koko hoito on yhtä pakettia. Mutta tämä vaippa yllätti superpositiivisesti! Sen mikrokuituinen imuosa nimittäin tekee tästä yllättäen yhden meidän nopeimmin kuivuvista vaipoista. Lisäksi se vaikuttaa pehmoiselta ja mukavalta päällä, eikä ole yhtään pöllömpää, että se on Öko Tex 100 -sertifioitu. Suuren plussan vaippa saa jalanteissä olevista vuotosuojista.

Nopeasti kuivuminen aiheuttaa kuitenkin myös sen, että Bambinex ei ole kaikista imutehoisin. Ihan ok, mutta ei parhaimmistoa. Imuosa on kuitenkin irrallaan kuoriosasta, mikä mahdollistaa lisäimujen sujauttelun vaippaan tarvittaessa. Vaippa on itsessään jo kuitenkin melkoinen pallo, joten en lähtisi sinne valveillaoloaikana tai ainakaan liikkuvalla lapsella lisäämään imuja. Neppareilla kokoa saa pienennettyä pituussuunnassa ja pehmeän sekä taipuisan materiaalin ansiosta uskoisin sen istuvan punaista Natural Baby -vaippaa paremmin haaraosastaan myös pienemmille vaippapyllyille.

Vihreä Bitti d’lish snap in one* on söpö kuin mikä. Mutta sen sisälmykset paljastivat niin monimutkaisen imusysteemin, että jopa puolentoista vuoden kestovaippakokemuksen jälkeen vähän hirvitti. Sisällä on kaksi imua, jotka kiinnitetään ja taitellaan nepparein kiinni vaippaan ja toisiinsa. Mietin, että pitääkö mun ottaa hökötyksestä kuva, jotta osaan pesun jälkeen kasata setin oikealla tavalla uudestaan. Kidsterilla osasivat onneksi valaista, että eriväriset nepparit toimivat karttana: samanväriset nepparit kiinnitetään toisiinsa. Olkoon värikartta apuna tai ei, kyllä meillä joka kerta pesun jälkeen vaippaa kasatessa naureskellaan, että minkä värisiä neppareita vaipan keksijä on kiinnityssysteemiä keksiessään vetänyt.

Bambusta ja luomupuuvillasta valmistetut härpäkeimut ovat kuitenkin todella imukykyisiä. Pörröinen minkee-velourkuori pitää epäilyistämme huolimatta kosteutta, joten erillistä kuorta ei tämänkään vaipan kanssa tarvita. Mua vähän kuitenkin epäilyttää, miltä imut tuntuvat lapsen iholla. Kuivalta kyllä, sen takaa polyesterimokkakerros uloimmassa imussa, mutta kun ihoa vasten on useampi sauma, ei se voi olla kaiken mukavin päällä. Minimestä tämä vaippa on kuitenkin halittavan ihana. Se saattaa kuitenkin johtua vaipan pörröisestä ulkokuoresta.

Vaaleanpunainen Bitti tutto* on samaa itti bitti -vaippasarjaa kuin vihreä Bitti d’lishkin. Niinpä siinäkin on pörröinen ulkokuori ja monimutkainen sisus. Ja nyt vaipan keksijälle ei ole riittänyt kaksi nepparein kiinnitettävää imua, vaan panoksia on kovennettu lisäämällä vielä kolmas imu valvomisesta väsyneiden vanhempien kiusaksi. Tässä vaipassa nepparit mahdollistavat säätövaran, joten saman vaipan luvataankin sopivan aina kolmekiloisesta vastasyntyneestä 20 kiloa painavaan taaperoon. Ja jos lapsi on siro, tämä lupaus saattaa lähes lunastaa itsensä.

Molemmat Bitti-vaipat kun ovat siroja, mikä on meidän perheen tapauksessa hyvä juttu. Vaippa istuu vähän kuin alushousut, kun joidenkin vaippojen istuvuutta voi kuvailla enemmänkin sanoilla möltti. Bittien haaraosa on kapea, mikä tietenkin jossain kohdissa vaippaikää aiheuttaa, noh, ylitsevuotavia tilanteita, mutta muuten se tekee menosta vaivattomampaa. Ja ovathan nämä Bittit myös nättejä kuin mitkä, joten nämä päällä beben on kelvannut kruisailla menemään kesällä ihan vaippasiltaan.

Jaa