Kiitos niistä paria vailla kahdestasadasta kommentista, joita sain Lähiömutsin nelivuotissynttäriarvontaan! Kysyin teille mieleen jääneitä postauksia kuluneelta blogivuodelta, ja oli ihana huomata, miten laajalta skaalalta postauksia tuli mainituksi.

On ollut hauska saada viime aikoina useampaan otteeseen palautetta siitä, että mitä tahansa googlaa, päätyy Lähiömutsiin. Blogini onkin teidän palautteen perusteella tietopankki, mutta myös tärkeä vertaistukilähde. Lähiömutsi tarjoaa myös inspiraatiota, iloa, omaa aikaa sekä pakoa arjesta. Se myös koskettaa ja laittaa miettimään. Aikamoista!

Olen myös ihan liikuttunut saadessani kiitoksia siitä, miten olen onnistunut sanoittamaan omien tunteideni ja kokemusteni ohessa myös teidän muiden vanhempien fiiliksiä. Me ei todellakaan olla yksin! Ja sitten vielä se, että muutamat teistä kertoivat mun rohkaisseen tekemään ja menemään myös lasten kanssa – ette usko, miten hyvä mieli sellaisesta palautteesta tuleekaan! Itkeä aloin viimeistään siinä vaiheessa, kun joku kuvaili kasvaneensa äidiksi Lähiömutsin rinnalla.

Tässä teille joulupyhiksi muhkea lukupaketti teidän valitsemianne helmiä Lähiömutsin kuluneelta vuodelta. Ja on siellä vanhempiakin postauksia mukana, kun niitä mainitsitte. Ei se ole niin nöpönnuukaa! Näitä voi lueskella rauhassa vaikka suklaata ja pähkinöitä mutustaen.

Mä rauhoitun nyt pariksi päiväksi joulunviettoon läheisten kanssa. Rentouttavaa, rauhallista, mukavaa ja lämminhenkistä joulua teille kaikille ihanat!

Arki

Ehdottomasti eniten mainintoja sai arkikuva-postaussarja, jossa kuluneen vuoden aikana ollaan ikuistettu joku hetki minun ja lasten arjesta, kerran viikossa. Erikseen mainintoja saivat arkikuvapostauksista 7/52, 13/52, 46/52 ja 47/52.

Myös vauvan kuukausikuulumiset olivat mukavaa luettavaa. Lisäksi mainittiin ylipäätään lähiöelämää koskevat postaukseni sekä erilaiset tapahtumapostaukset, jotka löytyvät yleensä kaupungilla-tagin alta. Myös kaupunkiviljelystä kertovat postaukset on luettu mielenkiinnolla ja inspiroituen. Erityismaininta annettiin parvekkeella kasvavalle raparperille.

Samaten on tykätty postauksista, joissa kerron miehen vanhempainvapaasta sekä isikesästä noin ylipäätään. Oli mahtavaa kuulla, miten se on saanut miettimään oman perheen valintoja ja sitä, miten tärkeää yhdessä vietetty aika ja jaettu vanhemmuus onkaan.

Syksyllä iskenyt ruuhkavuosikriisi ja siitä kertovat postaukset ovat jääneet teidän lukijoiden mieleen pyörimään. Ihan meni kylmät väreet, kun tajusin, että tästä Ruuhkavuosikriisi-postauksesta on kulunut aikaa vastaa vajaat pari kuukautta. Niin paljon tilanne on nyt helpottanut, kun tajusin vähentää töitä.

Ja onhan työ ja tämä vapaa yrittäjäelämäni myös kerrassaan hyvä juttu. Siksi on mahtavaa, että juurikin Onnellinen kertomus yrittäjyydestä on jäänyt teidän lukijoiden mieleen kaiken ruuhkavuosituskailun ohella.

Välillä arjen keskellä on juhlaa. Oli ihanaa, että joku muisti kaikista postauksista  kuopuksen yksivuotissynttäreistä kertovan tekstin. Synttäreiden tarjottavista kirjoitin erillisen postauksen. Kesällä vietin yhden kokonaisen päivän vain itsekseni nauttien kirjasta ja kaupungista, mikä on jäänyt ihanana haavekuvana ainakin yhden lukijan mieleen.

Surkuhupaisa postaus Säädön määrä on vakio mainittiin myöskin. Sitä kiiteltiin peräti voimaannuttavana tekstinä. Lähiömutsin säätämistä teidän puolestanne jo vuodesta 2011!

Äitiyden fyysiset puolet


Kuopuksen raskausaikana kirjasin ylös tuntemuksia ja mietteitä jokaisesta raskausviikosta. Sitä matkaa monet seurasivat mielenkiinnolla ja ovat mahdollisien raskauksien aikana palanneet lukemaan niitä arkistoista. Raskausajoilta mainittiin myös postaus mammashiatsusta, josta oli ollut hyötyä. 

Uuden elämän ihme tietenkin aina hämmästyttää, joten kuopuksen synnytyskertomus, eli vauva pikalähetyksenä oli jäänyt monen mieleen. Ehtiikö se sairaalaan? Meneekö mikään synnytyssuunnitelman mukaan? Yksi kommentoi myös sairaalakassin sisällöstä kertovan postauksen olleen hyödyllinen. Itsellänihän jäi siinä tohinassa jopa suklaat syömättä hehe! Synnytyksen jälkeisistä postauksista vinkistä vaarin oli otettu Äidin ja vastasyntyneen osteopatia -tekstistä.

Tälläkään kertaa en selvinnyt imetyksen alusta ilman säätämistä, nyt vain imetyksessä ilmenneet ongelmat olivat uusia. Etenkin suihkutissien kanssa taistelu sai osakseen sympatiaa ja on jäänyt lukijoiden mieleen. Ylipäätään imetysaiheiset postaukset mainittiin, ja imetysvaatesuositukseni oli luettu huolella.

Mieleen on jäänyt lisäksi ikivanha postaukseni Äitiydelle uhrattu vartalo.

Äitiyden haasteet

No hulluksihan sitä monesti tuntee tulevansa, muutkin vanhemmat kuin minä. Syvissä vesissä on käyty kahlaamassa esimerkiksi kasvukipuillessa kolmesta neljäksi kasvamista. Siksi niin monet olivat kokeneet lohduttava vertaistukena postauksen äidin riittämättömyyden tunteesta ja kuopuksesta esikoisen varjossa. Samaten kaihoni johonkin entiseen oli tuttua postauksessa Esikoiseni minulla on ikävä meitä.

Mutta onneksi kaikessa kävi, kuten kokeneemmat minulle lupailivat. Kyllä se helpottaa -postaukseni on tuonut toivoa muille vanhemmille, jotka tuoreeltaan räpiköivät kahden lapsen perheessä.

Ja voi kyllä, tokihan toiseenkin vauvavuoteen kuului vaihe, että oli niin väsy että hulluksi tulee. Vanhan radion kohina pääkopassa oli tuttu fiilis muillekin kuin minulle. Viimeistään tämän postauksen jälkitunnelmissa otin omaksi agendakseni yhä vahvemmin sen, että äidit olisivat solidaaria toisiaan kohtaan.

Vauvan eroahdistuksessa kertovassa postauksessa kerroin myös, miten eroahdistuksen keskellä olen tajunnut oman kasvuni äitinä. Se on niitä postauksia, joista lukijat eivät ole selvinneet kuivin silmin. Maininnan sai myös postaus Kun vauvan sukupuolella olikin väliä, sillä se sanallisti harvoin kuultuja syitä haluta tietään vauvan sukupuoli etukäteen.

Vauvavuoden ollessa ohitse, kipuilin vielä sitä, miten kuopus nuorimpana lapsena tuntui menettäneen vauvavuotensa. Kävin omaa henkilökohtaista vääntöä myös kummallisten odotusten vastatulessa ja kirjoitin postauksen Ei mikään supermutsi mutta ei ihan paskakaan.

Lasten kasvatus se vasta haastavaa onkin. Miten oppia tukemaan lasta, esimerkiksi silloin, kun hänellä näyttää olevan omaa ajatusmaailmaa vastaan sätivä synnynnäinen rakkaus vaaleanpuaniseen? Aikamonen oppipolku tämä vanhemmuus on! Onneksi kohdalle osuu välillä myös ahaa-elämyksiä. Kirjoitukseni Kuulen sua, ymmärrän sua oli jäänyt monien mieleen ja mikä parasta, monet ovat kertoneet saaneensa siitä apua omaan vanhemmuuteensa.

Pari lukijaa muisti myös yli kolme vuotta vanhan postauksen, jossa kirjoitin niistä paniikkihetkistä itkuisen vauvan kanssa, kun äitiys ei todellakaan ole ihanaa. Vanha on myös postaukseni siitä, miten hurahtaminen tekee vauvavuodesta onnellisemman. Se on vapauttanut muutkin nauttimaan vauvakuplailusta.

Äitiyden ilot

Onneksi tässä vanhemmuudessa on kuitenkin koko ajan pysytty voittopuolisesti ilon puolella, vaikka haasteet ja ojanpohjalla itkemiset parhaiten ovatkin postauksista jääneet mieleen. Tekstini eheyttävästä vauvavuodesta sai mainintoja ja on itsellenikin rakas postaus.

Teille lukijoille on jäänyt mieleen myös pohdintani siitä, miten erilaisia vauvavuodet olivat ja miten erilaisen äidin esikoinen ja kuopus saivat. Samaten tuttuja ajatuksia on tarjonnut postaukseni Suuritarpeisen vauvan jälkeen.

Itkuhanat ovat auenneet muuallakin kuin täällä meillä lukiessa postausta Kun lastensängystä kuului lohtulaulu. Vaikka tämä vanhemmuus aikamoista säätämistä välillä onkin, jotain me ollaan selvästi tehty oikein.

Ja irtoaahan tästä kaikesta tietenkin myös huumoria. Tehojumppavatkuli-video on naurattanut pissalorahduksien arvoisesti.

Matkustelu

Ehdottomasti eniten meidän reissupostauksissa teitä ovat kiinnostaneet ja samalla myös inspiroineet meidän telttaretkemme Nuuksioon viime kesänä. Siitä kertovia postauksia ovat ainakin Vauvaperheet telttaretkellä Nuuksiossa, Kaksi vauvaperhettä ja yö metsässä sekä Syksyn viimeinen telttaretki. Myös ylipäätään retkeilyaiheisista postauksista tykätään, mikä on ilo kuulla. Ne postaukset löytyvät pitkälti Kotikaupunkimatkailu-tagin alta.

Pohjanmaa-postauksiin oli tykästynyt ainakin pari lakeuksilla asuvaa lukijaa. Samaten maininnan saivat Tallinnaa ja Viroa koskevat reissupläjäykset. Tammisaarikin oli inspiroinut jopa yllättävän montaa reissaajaa, ihana kuulla! Kööpenhamina-postaukset olivat myös nostattaneet reissukuumetta ja toimineet hyvinä vinkkeinä kohteeseen.

Dubaikin mainittiin, vaikka lopulta pidin varsinaisen loman vain meidän juttuna. Ehkä vuoden mehustelu ihan itsekseen riittää ja kerron meidän vinkkimme Dubaihin tänä talvena – hyvät jutut kun on tehty jaettavaksi!

Yhteiskunta

Kuluneen vuoden myllerrykset maailmalla saivat halaamaan lapsia yhä tiukemmin ja tuntemaan huonoa omatuntoa siitä, että minä saan olla turvassa ja onnellinen. Postaus Pidän kiinni lujempaa sai yllättävänkin monta mainintaa.

Sijaisperheessä vierailuni ja heidän tarinansa kertominen on saanut muutamat teistä lukijoita miettimään, josko omassa sylissä olisi vielä tilaa ja rakkautta jaettavaksi. Postaus oli myös yksi Lähiömutsin viime blogivuoden jaetuimmista. Kohtukuolemista kertova postaus oli myös pysäyttänyt monet ja jakanut ymmärrystä sekä tietoa.

Postaukseni päiväkodista mainittiin myöskin. Erityisesti on jäänyt mieleen postaus Subjektiivisen päivähoito-oikeuden parista moi! sekä teksti Kun päiväkodin työntekijöiden kädet eivät riitä, jossa haastattelin päivähoidon työntekijöitä johtajasta hoitajaan. Jälkimmäinen ylsi myös yhdeksi Lähiömutsin viime vuoden jaetummaksi postaukseksi. Myös fiilikseni esikoisen siirtyessä isompien päiväkotiryhmään on tehnyt maininnan arvoisen vaikutuksen.

Koti

Kotiamme koskevista postauksista mainintoja saivat etenkin ne, joissa on tehty kaksiosta neljän hengen asuttavaa lapsiperhekotia. Tällaisia ovat ainakin lapsen vaatesäilytystilojen uudistus, pohdinta nelihenkisen perheen nukkumajärjestelyistä yhdessä makuuhuoneessa ja tietenkin postaus nimeltään Nelihenkinen perhe kaksiossa.

Materia ja yleishyödylliset vinkit

Postaukseni oikeanlaisten kenkien valitsemisesta lapselle on ikivanha, mutta nousee aina esille kysellessäni parasta Lähiömutsin postausta. Eikä syyttä, se ei ole vanhentunut. Itsekin kaivan postauksen esille muistia virkistämään aina pohtiessani lasten kenkäasioita. Maininnan ansaitsi myös vinkkini hyvän talvihaalarin hankintaan lapselle.

Myös vinkit kantoliinan kanssa pukeutumisesta pakkassäällä on ikivanha postaus, mutta edelleen ihan validia tekstiä. Mainintansa on siis sekin ansainnut. Ylipäätään kaikki kantamiseen liittyvät postaukset mainittiin myöskin, samaten kuin kestovaippoihin liittyvät tekstit. Mainituille vinkkilistoille pääsi myös 10 keinoa parantaa lapsen nukahtamista -postaus.

Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat ovat saaneet apua postauksistani, jossa listasin mitä vaatteita syysvauva tarvitsee ja mitä tarvikkeita vastasyntynyt vauva tarvitsee. Eikä kannata unohtaa myöskään sitä, mitä tarvikkeita vastasyntyneen äiti tarvitsee.

Lastenvaatteisiin liittyvistä postauksista mainittiin jutut Reiman haalareiden eettisyydestä sekä Kivat-villavaatteiden alkusijoille vierailu sekä Kivat-vaatelemppareiden esittely. Ja kun on kyse lapsiperheistä, ei tietenkään voi unohtaa vaatteiden pesua ja siihen liittyviä haasteita. Siksi muistettiin myös postaus hyvistä pyykkivinkeistä.

Kuvat ällöttävän ihanan tehokkaiden kuorintasukkien vaikutuksista eivät myöskään ole pyyhkiytyneet pois verkkokalvoiltanne, joten nuo ihmesukatkin saivat muutamia mainintoja.

Ilahduin kovasti, kun myös Mistä valokuvauksessa on kyse -postaus mainittiin. Se kun oli itselleni niin iso ahaa-elämys yhdestä elämäni ja työni tärkeästä osa-alueesta.

DIY ja muut kässämuijailut

Käsityöpostakset mainittiin kommenteissa yhtenä paakkuna, mutta yllättävän vähän yksittäiset postaukset saivat mainintoja. Aion silti jatkaa kässämuijailua ja niistä blogissani kertomista, hehe! Mainittaviksi diy-postauksiksi nousi Aakkoskirja lapselle omista valokuvista sekä Säilytyspussi likaisille kestovaipoille.

Ruoka ja reseptit

Samaten kuin kässähommissa, myös ruokapostaukset mainittiin useasti kokonaisuutena, mutta vain harva yksittäinen postaus tuli mainituksi. Ne harvat siis taitavatkin olla aika timanttista, kun erottuvat joukosta. Esille nostettiin Minimen kiinteiden ruokien aloitus, Kasvisruokaa ammattikokkien opastuksella, Rakkautta on fetaklöntti keskella pöytää, Kesäkurpitsavuoka jonka jäljiltä lautaset nuollaan ja Mansikkainen britatorttu anopin ohjein.

Lukuiloa!

Kuvat Lähiömutsin Instagarmmiin viime aikoina tallentuneita otoksia. 

Jaa