Yhteistyössä MeeDoc ja Suomen Blogimedia

Jos lapsiperheellistyminen laittoi elämän heittämään kuperkeikkaa ja muutti monia asioita, sama ilmiö pätee sairastamiseen pikkulasten kanssa. Eipä paljoa enää vietetä flunssaisia leffamaratoneja peiton alla pötkötellen ja keitellä hartaudella inkiväärijuomia. Pahinta on, jos koko perhe sairastaa yhtä aikaa. Lapset kun ovat siitä veikeitä, että ne eivät tajua olevansa kipeitä, vaan kiipeilevät seinille kuumesinakin. Ja parhaassa tapauksessa oksentelevat kaaressa siinä samalla.

Myös lääkärissä käymisestä on tullut hitonmoinen operaatio – olkoon käynti sitten lapselle tai aikuiselle. Siksi yleensä omat käynnit jäävätkin tekemättä, jos ei nyt joku raaja ole irti. Kun ei voi kunnolla levätä, omat voimat ovat niin vähissä, että lääkäriin ei jaksa lähteä. Etenkään, kun monesti sinne päästäkseen on otettava lapset mukaan, mikä siinä kuumehoure-paskaripuli-younameit -taudissa on hirveintä, mitä kuvitella saattaa. Siksi yleensä sinnittelen kotona sairastaen, vaikka esimerkiksi lääkärin määräämällä kunnon yskänlääkkeellä voisin saada flunssassa oloni helpommaksi ja parantua nopeammin.

En tiedä, kuinka usein olen tuskaisena hokenut, että voi kun tämän lääkärikäynnin voisi hoitaa puhelimessa tai netissä. Ja tiedättekö, nyt voi! Innostuin melkoisesti, kun löysin Avainlippu-merkityn MeeDocin, joka tarjoaa lääkäripalveluita netin ja puhelinsovelluksen kautta. Sillä kuten mäkin olen huomannut, MeeDocin mukaan 75 prosenttia lääkärikäynneistä voidaan hoitaa virtuaalisesti.

Homman nimi on siis se, että Suomessa lisensioidun lääkärin vastaanotolle pääsee yksinkertaisesti avaamalla MeeDocin nettiselaimeensa tai avaamalla MeeDocin sovelluksen puhelimessaan. Keskusteluikkunassa voi käydä dialogia lääkärin kanssa ja lähettää kuvia vaikka allergiasta. Tarvittaessa keskustelu käydään kasvotusten videopuhelun kautta. Virtuaalivastaanotolla voi saada ammattilaisen apua ja neuvoja esimerkiksi keuhkoputkentulehdukseen, ehkäisyyn, silmätulehdukseen, allergiaan ja vatsavaivoihin. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa reseptin potilaan lähimpään apteekkiin – oli se sitten Tukholmassa, Teneriffalla, Rovaniemellä tai missä tahansa EU:n sisäpuolella – josta lääkkeet voi sitten käydä hakemassa.

Vau, kuulostaa melkein siltä, että tämä on liian hyvää ollakseen totta. Toimiiko MeeDoc oikeasti? Mä päätin testata palvelua mahdollisimman kinkkiseen aikaan, hieman ennen puoltayötä sunnuntai-iltana. Mä sain esikoista odottaessani vaivoikseni järkyttävät päänsäryt, jotka eivät hävinneet siinä, missä muut raskausoireet synnytyksen jälkeen. Olen miettinyt, voisisko se olla jopa migreeniä, mutta lähipiirin taju pois -migreenit saavat omat kipuilut tuntumaan pieniltä. Silti joka kerta kunnon päänsärkykohtauksen kourissa mietin, että nyt otan yhteyttä lääkäriin saadakseni tähän apua. Arvaatte varmaan, että ei sitten kuitenkaan ole tullut lähdettyä. Mutta nyt, puhelimen MeeDoc-sovellus auki ja kirjoittamaan!

Naputan pienen tekstipätkän, jossa kerron ongelmani. Koska vuorokausi on juuri vaihtumassa maanantaiksi, arvelen saavani viestiini vastauksen seuraavana aamuna. Hetkessä näytölle kuitenkin ilmestyy tieto siitä, kuka lääkäri asiaani hoitaa. Pian lääkäri laittaa viestin ja kysyy, voiko ottaa videoyhteyden. Mietin sekunnin pitkän päivän jäljiltä rähjäistä olemustani ja kuvauksista sekamelskaista kotiamme, mutta vastaan sitten, että totta kai.

Reilun puolen tunnin videopuhelun aikana keskustelemme lääkärin kanssa päänsäryistäni ja niiden ilmenemisestä sekä oireista. Lääkäri kyselee tarkentavia kysymyksiä ja pyrkii varmistamaan, ettei päässäni ole mitään vakavampaa sairautta. Hän tekee myös muutamat neurologiset testit. Siellä minä keskellä yötä kotisohvallani näytin videopuhelun päässä olevalle lääkärille, että saan koskettua sormenpäällä nenääni silmät kiinni. Kaikkea sitä!

Lopulta saan diagnoosin, jota osasinkin odottaa. Minulla on sekä niskajännityksestä johtuvia päänsärkyjä, mutta myös migreeni. Jostain selittämättömästä syystä migreeni on puhjennut samaan aikaan kun odotin esikoistani, joskus niinkin voi käydä. Voimakas pahoinvointi, hajuherkkyys, voimattomuus ja silmissä sumeneminen ovat vahvoja merkkejä aurattomasta migreenistä. Vaikka diagnoosi ei oikeastaan muuta mitään, on jotenkin helpottavaa vihdoin saada ammattilaiseltakin varmistus siihen, mitä nuo lähes toimintakyvyttömäksi vetävät päänsäryt ovat.

Migreenin hoitoon saan ohjeeksi ottaa särkylääkkeen mahdollisimman nopeasti migreenikohtauksen alettua. Mä olen arkaillut särkylääkkeiden ottamista, kai vähän siksikin, että olen migreenin puhjettua ollut melkein koko ajan joko raskaana tai imettänyt. Olen ottanut lääkkeen yleensä vasta siinä vaiheessa, kun pelkään heikkona ja särystä sekavana olevani kykenemätön hoitamaan lapsia. Ei järin fiksua sitten kuitenkaan. Lisäksi jos ja kun olen päästänyt migreenin riehumaan kunnolla, sen selättämiseen menee palanen seuraavaakin päivää. Lääkäri ehdottaa myös, että kirjoittaa reseptin pahoinvointilääkkeeseen. Siitä lääke-ehdotuksesta innostun. Kuvottava ja jokaiseen soluun tunkeva pahoinvointi kun on lopulta migreenissä itselleni se lamaannuttavan oire. Päänsäryn melkein vielä kestää, mutta siihen yhdistettyä oksetusta ei.

Lopetan videopuhelun lääkärin kanssa, pesen hampaat ja menen nukkumaan. Seuraavana aamuna lähden hakemaan pahoinvointilääkettä lähiapteekista. Farmaseutti löytää reseptin Kela-kortillani, ja poistun apteekista kassan kautta pahoinvointilääkkeet repussa. Kaikki tämä vajaassa 12 tunnissa, ja mä sentään nukuin yön välissä!

Iso miinus täytyy kuitenkin antaa siitä, että kotona lääkkeitä tutkiessani huomaan, että niiden käyttö on kielletty imettäessä. Pakkauksen mukaan ne eivät siis ole edes mitään ”kysy tarvittaessa lääkäriltä” -kamaa, vaan kielletty ja piste. Mä kerroin videopuhelun aikana lääkärille jossain sivulauseessa imettäväni, ja muutenkin imetyksestä kysymisen olisi pitänyt olla rutiinina, kun kyseessä on pienten lasten äiti. Onneksi kerrankin tein kuten kuuluu ja luin lääkepakkauksen sisältä löytyvät pikkupräntit.

Jälkikäteen sain kuitenkin tiedon, että tuo mulle määrätty lääke soveltuu käytettäväksi myös imettäessä. Sitä kuulemma käytetään jopa apuna maidon nostattamiseen. Mutta vaikka olisin saanut tiedon tästä jo vastaanoton aikana – kuten olisi kuulunut – en olisi lääkettä itselleni ottanut tässä vaiheessa. Saanhan migreenin jonkinlaiseen hallintaan myös särkylääkkeellä, joiden tuoteselosteissa ei lue varoituksia lääkkeen vaikutuksista imettettävään lapseen.

Plussaa taas annan kiireettömyyden tunteesta. Omalla kotisohvalla rennosti makoilu lääkärikäynnin aikana saattaa edesauttaa kiireetöntä fiilistä, mutta osansa tuo varmasti myös se, että MeeDocin lääkärikäyntihinta on aina kiinteä 34 euroa. Ei tarvitse hätäpäissään selittää, kun tietää, että hinta ei huomaamatta kiipeä korkeuksiin. MeeDocin lääkärikäynti- ja lääkekulut voi myös hakea mahdollisesta sairaskuluvakuutuksesta, kuten minkä tahansa terveydenhuollon palvelujen tuottajan. Kannattaa kuulemma kuitenkin varmistaa, mikä oman vakuutusyhtiön voimassa olevan politiikka asiaan kulloinkin on.

Lääkekömmähdyksestä huolimatta mä uskon MeeDocille olevan perheessämme käyttöä myös jatkossa. MeeDocin lääkärit voivat myös kirjoittaa sairaustodistuksia, mistä ei itselleni yrittäjänä ole juurikaan hyötyä, mutta mikä antaa miehelle mahdollisuuden jättää rassaava lääkärireissu kaupungilla väliin. Kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa, hyväksyykö työnantaja virtuaalisairastodistuksia, vaikka ne ovatkin käytännössä verrattavissa fyysisellä vastaanotolla kirjoitettuun todistukseen. Harmillisesti MeeDocin palvelusta ei vielä voi saada Kela-korvausta, mutta MeeDoc uskoo Kelan antavan myöntävän kannan asiaan vielä tämän vuoden puolella.

Eniten mä näen MeeDocin olevan helpottava palvelu sellaisille vauva- ja lapsiperheille, joissa sairastetaan paljon. MeeDocin avulla saa helpommin varmuuden, onko kaikki ok. Vaikka keskellä yötä. Ja luulisin kontaktointikynnyksen olevan matalampi kuin kylille lääkäriin lähteminen, eikä lääkärikäynti kotona ole kipeälle lapsellekaan niin jännittävä ja raskas. Aikuinenkin pääsee samassa helpommalla, etenkin jos on itsekin sen hyppyangiinan kourissa.

Vai mitä te olette mieltä? Uskotteko, että tästä voisi olla apua teidän arjessanne? Suosittelen ainakin testamaan, sittenhän sen tietää. Sain teidän käyttöönne alekoodin lahiomutsi50, jolla MeeDocin lääkärikonsultaation saa puoleen hintaan, eli 17 eurolla. Ja jos on jotain kysyttävää, antaa palaa kommenttiboksissa. MeeDocin perustajat ovat siellä vastaamassa.

Jaa