Postaus sisältää saatuja tuotteita sekä *-merkittyjä affiliate-linkkejä

Enpä ollutkaan muistanut, minkälainen homma on saada vuoden ikäisen spagettipeukalo lapasissa sinne peukkupaikalle. Ja kun ilmat kylmenevät, lapaset paksuuntuvat ja peukalohaaste vaikeutuu entisestään. Tässä siis Lähiömutsin minitesti kolmesta talvirukkasesta, joissa peukkuasiakin on otettu huomioon.

Reiman Tassu-topparukkanen*. Tätä käsinettä ystäväni suositteli meille esikoisen toisena talvena, kun ensimmäistä kertaa lapsi teki ulkona muutakin kuin köllötteli kantorepussa, pulkassa tai rattaissa. Ystäväni tiesi kokemuksesta, että juurikin peukku on se haastavin osuus, ja näissä sen kanssa äheltämistä on helpotettu vetoketjulla, joka aukeaa aina sinne peukkuun asti.

Tämä rukkanen on tuntumaltaan testin paksuin, mutta kovimmilla pakkasilla näidenkin sisällä on näpit saatu jäähän. Paksuuden takia peukkua on uudenkarheisiin rukkasiin vähän hankala saada paikoilleen, mutta kun tie toppaan on raivattu käytössä, se alkaa luonnistua paremmin. Rukkanen pitää tuulta ja hylkii vettä, mutta ei siis ole vedenpitävä tai omiaan loskakeleille.

Rukkasen pystyy kiristämään tarranauhalla sopivaksi. Plussaa heijastimista, runsaasta värivalikoimasta ja etenkin siitä, että rukkaset voi kuivata rummussa. Jälkimmäinen on meinaan ainakin Helsingin talvessa arkea helpottava juttu, kun mustina tai vähintään harmaina talvina käsineitä tulee pestyä usein.

Elsa Pitkäsen Satu-topparukkaset. Tiesittekö, että Suomessa valmistetaan lasten topparukkasia? Minä en tiennyt, mutta onneksi lukija tiesi ja valaisi siitä minuakin. Niinpä osasin pyytää testiin mukaan myös Satu-topparukkasen. Ulkomuodoltaan rukkanen on tutun näköinen, ja aika varmasti olenkin itse sellaiset käsissä temmeltänyt menemään joskus silloin 80-luvulla. Näitä samoja rukkasia kun on tehty Kuopiossa jo 40 vuoden ajan.

Rukkasen rannekiristys on aika löysä, eikä sitä voi tiukentaa. Samaten varsiosan kuminauha on jätetty löysähköksi, mutta toisaalta sen takia rukkanen on helppo vetää haalarin hihan päälle. Näissä on paksu vuori, mutta pakkaskestävyydestä meillä ei ole vielä kokemusta. Rukkaset ovat vettähylkivät, mutta eivät siis vedenpitävyydessään ihan nappivalinta loskakeleille nämäkään. Pohjolan talvessa plussaa heijastimista, mutta miinusta alhaisesta pesulämpötilasta (30 astetta) ja siitä, ettei näitä voi kuivata rummussa.

Peukkuosa näissä on iso, joten ilman vetoketjuakin peukalo löytää paikoilleen aika kivasti. Ison peukkuosan ansiosta uskoisin isomman lapsen saavan nämä helposti puettua itse. Tarvittaessa alle mahtuu myös villatumput, joita ei testin muiden rukkasten alle saa helposti mahtumaan juurikin tiukan peukkuosion takia. Peukalohaara alkaa ylhäältä, mikä on etenkin pienemmillä lapsilla tärkeää, jotta he saavat paremmin käytettyä peukkua.

Didriksonsin Biggles -topparukkaset. Tajusin Didriksons-merkin lastentuotteet vasta tehdessäni Vauvaan haalarijuttuja. Tykästyin silloin merkin teknisyyteen sekä pieniin ja merkityksellisiin yksityiskohtiin. Sama pätee näissä rukkasissa. Kiinnityslenksujen ansiosta käsineet eivät ole hukassa, kun ne jäävät roikkumaan takin tai haalarin hihoihin. Ranteen kiristysnauha on joustavaa, joten käsineen saa muotoutumaan juuri oikeankokoiseksi, mutta se ei silti kiristä.

Peukalohaastetta helpottamaan näissä on vetoketju, joka aukeaa ihan sinne peukkuun asti. Peukalokohta saisi olla vähän isompi, etenkin jos näiden alle tahtoo pukea lisävillaa. Nämä rukkaset ovat testin ohuimmat, mutta lämmin vuori löytyy näistäkin. Pakkaskestävyydestä ei vielä ole kokemusta. Nämä ovat myös testin ainoat vedenpitävät rukkaset, joilla voi lumiukkoja tehdä kädet kuivina. Mainiona lisänä kuminen vahvike kämmenessä ja peukussa, mikä lisää käsineen kestävyyttä, mutta myös antaa paremmin pitoa.

Rukkasten Didriksons-teksti on heijastavasta langasta. Nämä voi pestä 40 asteessa, mutta rumpukuivausta ne eivät kestä. Rukkasesta on tarjolla kivat värivaihtoehdot, ja itse olen ihan hullaantunut tuohon klassiseen okraan värinä.

Testin voittajaa on hankala nimetä, sillä jokaisessa on hyvät puolensa, eikä mikään näistä ole täydellinen. Mutta ehkä jotain kertoo se, että luultavasti hankin esikoiselle talvirukkaset Didriksonsilta.

Hinnoista sen verran, että Reiman Tassut* maksavat 22,95 euroa (koodilla HALLOWEEN2015 saa mistä tahansa Reiman nettikaupan* tuotteesta -10% sekä ilmaisen toimituksen, ja koodi on voimassa sunnuntaihin 1.11 asti). Elsa Pitkäsen Satu-rukkaset maksavat 18,20 euroa ja niitä saa ostettua myös isoista marketeista. Didriksonssit näyttäisivät olevan normihinnaltaan noin 25 euroa, mutta XXL:stä niitä saa nyt tarjoushintaan 14,90 euroa.

Jos aihe kiinnostaa, tsekatkaa myös Minityylin fiilistely ja arvio taaperokokoisista Hestra-rukkasista. Mä ostin miehelle viime jouluna lahjaksi nämä Hestra-hanskarukkaset, ja niistä kyllä näkee, että merkiltä löytyy kokemusta, intohimoa ja ymmärrystä näistä hanska- ja rukkasasioista niin tyylin kuin toimivuuden kannalta.

Jaa