Kun tovi sitten kävin Nikonin järjestämässä valokuvauskoulussa, kysyin opettajana toimineelta Mikko Rasilalta vinkkejä lapsikuvaukseen. Sillä jos jotkin tarjoavat tällaiselle harrastelijavalokuvaajalle haastetta, ovat ne omat lapseni. Tässä Mikon vinkit myös teille hyödynnettäväksi.

Harhauta. Anna lapselle jotain muuta mietittävää kuin kamera. Mikko kertoi valokuvaussessiosta, jossa hän oli tyhjässä studiossa heitellyt karkkeja ja lapset olivat juosseet niiden perässä. Voin vain kuvitella, minkälaisia ilmeitä ja hyppyjä siitä on seurannut!

Leikitä. Poseeraamisen sijaan anna lasten tehdä sitä, missä he ovat luontaisesti hyviä. Laita heidät kaivamaan hiekkaa, puhaltamaan saippuakuplia tai soittamaan marakasseja. Jos kuviin ei halua rekvisiittaa, Mikko neuvoi piilottamaan tilaan tai miljööseen asioita, joita lapsi siten saa etsiä samalla kun kamera laulaa.

Lämmitä. Vauvakuvauksessa Mikko neuvoi lämmittämään kuvaustilan mahdollisimman lämpimäksi vaikka autolämmittimiä käyttäen. Sitten vain vauvalle pelkkä valkoinen sideharsovaippa päälle ja minityyppi köllöttelemään muhkeaan untavapeittokasaan. Yksinkertainen, tyylikäs ja ihana vauvakuvasarja on valmiina kuvattavaksi.

Unohda. Itse olen aina huolissani kuvien tarkkuudesta. Etenkin kun kameran edessä vipeltää lapsia ja itsellä on käytössä objektiivi, joka pitää käsitarkentaa. Mikko kuitenkin kehottaa unohtamaan moiset epäolennaisuudet. Tarkkuus on vain kuvan yksi ominaisuus. Ainoastaan se merkitsee, että kuva kertoo sen, mitä kuvaaja haluaa.

Kuvaa. Mitä enemmän kuvaa, sitä taitavammaksi tulee. Mikon mielestä ainoat mokat lapsikuvauksessakin ovat ylisuorittaminen ja muiden kuvien matkiminen.

Nikonin Facebook-sivuilla on vielä sunnuntaihin asti menossa kilpailu, jossa voi äänestää tuon valokuvauskoulun oppilaiden kuvia. Minä osallistuin ronskisti sekopäisellä selfielläni. Eniten tykkäyksiä kerännyt kuva ja sen kuvaaja voittaa Nikon D5500 18-55mm VR -kitin. Samainen tuhannen euron arvoinen kamerapaketti arvotaan myös kuvista tykänneiden kesken. Että vinkiksi, mikäli sielläkin kuvaskaluston päivitys olisi paikallaan.

Jaa