Jos jollakulla on vielä hankkimatta lapsien syyskengät, tässä vinkkinä meidän suosikkipopot. Esikoisella on ollut Reiman Wetter-välikausitennarit* käytössään siitä lähtien, kun ne tulivat markkinoille. Nämä nykyiset Reimalta saadut taitavat olla jo viidennet laatuaan. Kaksi vuotta sitten ostin hänelle samat kengät kahteen kertaan samana syksynä, sillä useamman kuukauden käytön aikana lapsen jalka ehti jo venähtää isoksi ensiksi hankittuihin.
Kirjoitin muutama vuosi sitten kriteereistä, joiden perusteella valita hyvät lastenkengät. Haastattelin juttua varten jalkaterapeuttia, ja tuo postaus on edelleen yksi Lähiömutsin luetuimmista. Kai siksi multa usein kyselläänkin kenkävinkkejä. No, nämä tässä ovat parhaat tietämäni lasten arkikengät välikausiin. Ne ovat lapsella jalassa kesätennareiden ja talvitoppakenkien välisen ajan, mikä tarkoittaa etenkin täällä Helsingissä useaa kuukautta sekä syksyllä että keväällä.
Kuten hyville kengille kuuluu, näissä on taipuisa pohja, jota voi väännellä kuin rättiä. Lapsen jalkojen lihaksisto ei siis pääse laiskistumaan näissä kulkiessaan, vaan saa tehdä töitä. Ihan taskuun kenkiä ei sentään voi taittaa, sillä sen lisäksi että kumipohja pitää hyisen maan kylmyyden poissa lapsen varpaista, se myös on kesätennaripohjallisia hivenen paksumpi. Nauhasidonta pitää huolen, että kenkä istuu hyvin erilaisiin jalkoihin ja kiinnitys on napakka. Kengänkärki nousee hieman ylös ja pohjallisessa on aavistus muotoilua, mikä ei ole etenkään lapsen kengässä ole suotavaa, mutta muuten pohja on lähes suora ja symmetrinen. Näkisin siis, että miinuspiirteistä huolimatta nämä eivät turhaan tue tai muokkaa lapsen kehittyvää jalkaa.
Materiaalina Wetter-kengissä yhdistyy hengittävä ja lämpöä eristävä nahka sekä taipuisa ja tekninen tekstiili (polyamidi, eli tekninen muovi). Kengissä on vedenpitävä verkkovuori, joka on sinetöity saumoistaan pitämään veden lisäksi myös saumoista tunkevan tuulentuiverruksen poissa. Vaatteiden vedenpitävyys ja hengittävyys ovat tärkeitä ominaisuuksia perheessä, jossa vesilätäköitä ei varota ja vauhdikkaan ulkoilun jälkeen ollaan kurassa nenänpäätä myöten.
Vaikka toivoisin voivani suosia pukeutumisessa vain luonnonmateriaaleja, kaltaisemme perheen vaatteissa ja kengissä se on hankalaa. Meillä on nyt lapsella käytössä myös yhdet täysnahkaiset välikausikengät, jotka ovat kuukauden käytön ja ahkeran huoltamisen jälkeenkin niin röynäisessä kunnossa, että niitä tuskin voi enää kuopukselle säästää. Se on todella harmi, sillä mielelläni kuivemmilla keleillä näkisin koko perheemme pukeutuvan nahka- tai kangaskenkiin. Ehkä sitten vähän vanhempana. Oli miten oli, Wetter-lenkkarit olen pyöräyttänyt pesukoneessa, minkä jälkeen ne ovat kuin uudet. Jokainen esikoiselle pieneksi jäänyt pari myös odottaa ullakolla kuopuksen kasvamista.
Reiman Wetter -välikausikengistä* löytyy monta värivaihtoehtoa, joista luulisi jokaiselle löytyvän mieluinen. Esikoisen kengät ovat kuulemma keijuvihreät tai metsävihreät, vähän päivästä riippuen. Plussaa myös pohjolan pimeydessä tärkeistä heijastimista. Vaikka nämä ovat esikoisella pääsääntöisesti päiväkoti- ja ulkoilukäyttöä varten, ovat keijukengät sen verran päheät, että hienosti niillä on käyty juoksentelemassa myös kaupungilla.
No ovatpa hyvänä pysyneet, jos niillä on oikeasti hypitty kuralammikoissa? Miten olette näitä huoltaneet?
No näissä kuvissa ne on juuri pesty. Eivät tosiaan näytä noin säihkyviltä kurassa möyrimisen jälkeen 😀 Ollaan suihutettu näihin suojasprayta, pyyhitty suurimmat kurat aina käytön jälkeen pois ja sitten ihan pesty koneessa (pyyhkeen kanssa). Näitä ei ole pesty vasta kuin kerran, mutta edellisiä samanmoisia useita kertoja kaudessa, ja mun silmään ovat pysyneet yllättävän hyvssä kunnossa.
Meillä on samat kengät 3v3kk lapsella ja minua mietityttää nauhat. Lapsi osaa ja haluaa mielellään pukea kenkänsä itse, mutta osaa laittaa vain tarrakengät. Meillä on nyt käytössä joustonauhat, joiden ansiosta saa itse pois jalasta, mutta ei jalkaan. Miten teillä?
Nauhoissa on tosiaan hankaluutensa. Meillä lapsi saa kengät jalkaan kenkälusikan avulla – ainakin silloin kun yrittämiseen riittää paukkuja – mutta nauhoja ei osaa sitoa. Meillä on käytössä ihan ne perusnauhat, koska en ole nähnyt pointtia niissä joustonauhoissa, kun niillä ei kuitenkaan saa kenkää tarpeeksi napakasti kiinni (jos ei sitten joka kerta sido, mutta silloinhan niiden pointti häviäisi). Vai saako? Toisiin nauhallisiin välikausikenkiin ostettiin sellaiset ”kiristyspallerot”, jotta nauhoja ei tarvitsisi sitoa. Kiva idea, mutta käytännössä ei toimi ihan niin hyvin. Mä olen miettinyt tästä aiheesta postausta, mutta kun en ole vielä keksinyt tarpeeksi hyvää ratkaisua nauhaongelmaan, postaus on vielä vain ajatustasolla 😀
Meillä lapsella noi jää kans kauppaan, koska nauhat. Tarrakengät lapsi (3,5v.) osaa laittaa ihan itse…mutta ehkä ensi vuonna tai sitä seuraavana pitäisi jo alkaa harjoitella nauhojen sitomistakin, ehkä. Mulla on itsellä itse asiassa kokemusta Wettereistä (jalankoko 37 :D) ja se on vähän ristiriitainen. Hyvät jalassa ja just lämpimät silleen, että pärjää pitkälti talveen…mutta se vedenpitävyys ei ollut kummoinen. Alkuun joo, mutta sitten kun fillaroi hyytävässä syyssateessä kotiin, niin ei arvosta sitä, että jalat kastuvat. Ehkä mahdollisesti valmistusvirhe (semmoisiakin luin jostain blogikommenteista, mutta ei riittänyt aikaa/energiaa reklamoida). Mutta ehkäpä näiden toimivuus on nykyään parempi, so far jatkan toisen merkin goretexeillä (joo ja lasten puolelta edelleen, kun niissä on hintaa kolmannes vähemmän kuin aikuisten malleissa ja itse asiassa löytyy kivemman näköisiäkin).
Saa tarpeeksi napakoiksi joustonauhoilla! Meillä on noi nyt ekaa kertaa 5,5- ja 3,5-vuotiailla, olen tosi tyytyväinen. Miten tuo koneessa pesu menee? Mikä ohjelma/lämpötila? Ikinä en ole uskaltanut nimittäin kenkiä pesukoneeseen laittaa. :O
Musta ne joustonauhat tuntuu ihan napakoilta. Ilman niitä en itse asiassa olisi koko kenkiä edes harkinnut. Kotona nyt aikuinen voikin solmia nauhat joka kerta, mutta päiväkodissa kengät on saatava itse jalkaan. Lapsi saa ne joustonauhojen kanssa tosi hyvin jalkaan. Alkuun piti muistuttaa, että pitää seistä kenkiä laittaessa, mutta parin harjoittelukerran jälkeen jalka sujahti sisään ilman apuja.
Hauskaa, että joku toinenkin on viehättynyt noista kengistä 🙂 Meillä on nyt toiset kengät kierroksessa. Kun avasin pakettia tilauksen jälkeen ja näin noi joustonauhat, ajattelin, että vaihdan ne tavalliset nauhat tilalle. Lapsen (2 v 8 kk) jalka pysyy kuitenkin tukevasti kengässä noillakin ja hän on tohkeissaan, kun saa kengät itse jalkaan. Eikä mene edes läppä ruttuun, mitä hän joka päivä kommentoi 🙂 Joten suosittelen kokeilemaan myös joustonauhoja.
Nyt sitten seuraavana mietintävuorossa on ne talvikengät. Ne traktoripohjaisimmista traktoripohjaisimmat, apua. Reimalta oli talvikengätkin viime vuonna, mutta ei ne kyllä kovin lämpimät olleet. Kuomiin tuntuu tarttuvat sellaiset lumikököt, että.. ja niiden istuvuuttahan et sitten tarroilla tai nauhoilla parantele. Vinkkejä sulta/muilta lukijoilta?
P.S. Minä olen lukenut tuota tekemääsi juttua lastenkengistä monta kertaa, kiitos edelleen siitä.
Minä ostin 7v tytölle ja ittelle tänä syksynä ekaa kertaa nyt nää wetterit vaikka hinta kirpaisikin kovasti. Itte oon tykänny näistä ihan hulluna! Tyttökin tykkää todella paljon MUTTA nyt kuukauden käytön jälkeen molemmista kengistä on se pohjan reuna irronnut osittain kankaasta joten lätäkköön näillä ei enää mennä. Muutoin olen ollut tyytyväinen. Mutta mitä pienemmälle jalkaan? Näissä kun pienin koko on tuollaselle yks veelle vielä liian iso. Myös minä oon lukennu sun juttua lastenkengistä useasti ja miettinyt näitä kenkäasioita kovasti. Etenkin tuon pienemmän jalkaan tuntuu silti mahdottomalta löytää hyvää syys-ja talvikenkää ��
Voi että meillä on kanssa nuo samat, ja muuten ihanat kengät mutta 2 kk jälkeen jo hajalla. En tiedä tosin kestääkö mitkään kengät sitä moporallia mitä meillä vedetään päivästä toiseen. Jos sattuu oleman vinkkiä todella kestävistä kengistä niin otetaan vastaan 😉
Täällä sama ongelma, lapsi on kova mopoilija ja sen ansiosta kaikki kengät kärjestä puhki. Hyvät neuvot kalliit! 🙂
Osaisitko Hanne vinkata, mitkä talvikengät ois hyvät?
Meilläkin on Wetterit, enkä mä ole kyllä tajunnut edes sitoa noita nauhoja, kun lapsi vaan vetää ne itse jalkaan. Talvikenkäpulma on taas edessä.. Olen itse niin viluinen, että pelkään lapsenkin varpaiden palelevan helposti.
Joo, olen tässä myös lukenut tuota sinun kenläpostausta ja yrittänyt metsästää hyviä kenkiä, niitä löytämättä. Aina tuntuu olevan jotain ”vialla” 😀 Ja nuiden lasten kenkien kallis hinta aina mietityttää vielä enemmän, että mitä uskaltaa hankkia, jotta ne olisivat hyvä ja pysyisivät hyvinä seuraavaa käyttäjää varten. Eccon Biom kengät kiinnostaisi mutta en tiedä raskinko 1-vuotiaalle sellaisia hankkia…. :/
Se vanha kenkäpostaus on ollut tosi hyvä apu taaperon ensimmäisiä kenkiä hankkiessani. Nyt pitäis löytää ekat talvikengät ja tähän mennessä tuntuu, että on vain huonoja ja huonompia vaihtoehtoja. Joko tosi jäykkiä tai sit tosi kaarevat pohjat tms. Vinkit ois tervetulleita!
Wettereistähän on myös talviversio eli Frisk, joilla varmasti pärjää ainakin pikkupakkasilla. Ostin tänään sellaiset omalle 1v8kk -ikäiselleni ja mielenkiinnolla odottelen, että päästään kunnolla käyttämään.
Eikö jalkaterapeutti käyttänyt omilla lapsillaan Kuomia?
Hei! Mahtaako sinulla tai lukijoilla olla kokemuksia Tepsut -kengistä? Olisin niistä kovin kiinnostunut, mutta en vielä ole hankkinut. Ja käyttäjäkokemuskuulumiset puuttuu..
Täältä ääni shoepseille! Löytyy esim. Ipanaisesta. Nimim. Nauhat lapsella nevör ägen 😀
Kiitos suosituksesta! Mä olen miettinyt noita kans, mutta olen ollut vähän kyyninen.
Hei mahtavaa, sunhan pitäisi testata kaikki lastenkengät, jotta me isompikoipiset vanhemmat voimme sitten olla varmoja, että hyvät ovat 😀 Mutta tosi paska tsäkä sulla Wettereiden kanssa. Ihan varmasti on valmistusvirhe, kyllä nyt fillaroidessa pitäisi kinttujen pysyä kuivina.
Pitää ehkä jaksaa kieputtaa ne tilalle 🙂 Konepesu on sitten ihan omalla vastuulla, niin tuskin virallisten ohjeiden mukaan saisi tehdä. Mutta mä siis pesen ne ihan sekapyykkipesussa (sellainen ohjelma meidän LG:ssä on), neljässäkympissä. Pari pyyhettä laitan rumpuun mukaan, ettei kolise.
Täytyy varmaan koittaa niitä joustonauhoja, kun sellaiset kerran mukanakin tuli. Olen myös miettinyt, pitäisikö päiväkotiin viedä ihan oma kenkälusikka avuksi.
Kiva kuulla hyviä kokemuksia joustonauhoista – pitää varmaan kans ne kaivaa esiin. Talvikengät on tosiaan kinkkinen juttu – kuten haastattelemani jalkaterapeutti sanoikin. Meillä lapsella on ollut parina viime vuonna Sorelit. Nehän ovat tönköt kuin kivi, mutta vilukissan jalat ovat pysyneet lämpinä.
Reklamoi ihmeessä niistä kengistä, kyllähän niiden pitäisi kestää. Yksivuotiaan kengät ovat tosiaan hankala homma sekin. Me ollaan menty nyt pääasiassa vielä Stonzeilla, kun ei konttivan jaloissa oikein muut edes pysy. Talveksi on sukulaislapsen vanhat Kuomat. Ne ovat tietty tönköt viimeisen päälle, mutta talvikenkien kanssa ei oikein muutakaan voi. Tai jos voi, tahton heti kuulla! 🙂 Esikoisella ei ole koskaan ollut Kuomia, joten kiva saada kokemusta niistäkin.
Auts! Ja mä kun luulin, että meillä kengät joutuvat koville. Onkohan olemassa jotain kärkivahvistettuja popoja? Mä en valitettavasti osaa antaa neuvoja tähän, mutta josko joku muu?
En mä valitettavasti oikein osaa. Kun ei noita hyvä kenkä -ohjeita oikein voi talvipopojen kanssa noudattaa. Esikoisella (ja mulla ja miehelläkin itse asiassa) on ollut pari viimeisintä vuotta Sorelit. Pysyy kintut lämpinimä, mutta ovathan ne hirväet tönköt. Ja etenkin pienen jalkaan painavatkin.
Mä tulin jalkaterapeutin haastattelun jälkeen silloin niin tiukkikseksi noista nauhoista ja niiden jämptistä sitomisesta, että pitäisi ehkä vähän höllentää 😀
Joo, aina on joku vialla, edes vähän. On se kumma! 😀 Mä olin ihan unohtanut Eccon. Noi Biomit näyttävät mielenkiintoisilta ja löytyisi tosiaan yksivuotiaallekin koko.
Kiva kuulla, että siitä on ollut apua. Itsekin palailen siihen aina välillä virkistämään muistia. Talvikenkien kanssa joutuu tosiaan tekemään kompromisseja, täydellisiä ja lämpimiä ei vain ole. Tai jos on, tahdon kans kuulla! 😀
No mä mietin niitä kans. Vähän mietityttää, että voiko niin ohut pohja pitää jäisen maan kylmyyden loitolla. Onko jollain niistä kenties jo kokemusta, vai olivatko ne nyt ihan uusi juttu tänä vuonna?
Joo, käytti. Ja vaihtoi toooosi aikaisin keväällä paljasjalkakenkiin 🙂
Mies osti esikoiselle muistaakseni mustat nahkaiset Tepsut-talvisaappaat muutama vuosi sitten. Muistan vain, että ne olivat positiivinen yllätys, mutta en edes sitä, mikä niissä yllätti. Eli valitettavasti ainakaan minä en osaa oikein antaa tarkempaa arviota 😀
Tepsut oli meidän pulleajalkaiselle esikoiselle aikanaan ainoa kenkävaihtoehto. Ne on sisältä tosi tilavat, eli mahtuu villasukka ja ei silti ole varpaat lintassa. Ja sittemmin meillä on ollut joka talvi Tepsut muiden kenkien rinnalla. Niitä tulee kirppiksillä vastaan ihan priimakuntoisina. Ne on paksupohjaiset ja siksi lämpimät, ja tukee nilkkaa hyvin – mikä on minusta hyvä ominaisuus talvikengässä. Jos kenkä on joka tapauksessa pohjasta tönkkis, niin nilkkaosiokaan ei saa ole löperö, ainakaan jäällä liukastellessa.
Täksi talveksi on varattuna Tepsut koville pakkasille, karvakumpparit loskaan ja noiden Reiman tennareiden talviversio siistimmäksi kengäksi leudommille keleille. Niistä piti vaan palauttaa ensin tilattu koko, koska ne oli naftit vaikka mittataulukon mukaan tilasin. Ne on aika kapeat, eikä niihin mahdu villasukkaa. Mutta karvavuorin ansiosta on varmaan hyvät leudon kelin kengät ilmankin. Ai niin, ja on meillä Kuomatkin. Olen yleensä lähestynyt tätä kenkäasiaa siltä kantilta, että kun mitkään kengät ei kuitenkaan ole jalalle täydelliset, niin on paras olla vähän useammat, jotta jalka ei rasitu koko kautta vaan yhdellä tavalla. 😀