Tajusinpa tuossa päivänä eräänä, että kiireen piiskaamat aivot ovat pahasti ompeluterapian tarpeessa. Sellaisen luovan terapiasession, jossa ei katsota ohjeita, vaan tehdään perstuntumalla ja annetaan fiiliksen, kankaan sekä langan viedä. Ja kun lapsen vaatevarastoista puuttui syksyksi kaulahuivi, päätin ottaa sen ompeluterapiasession teemaksi.

Niinpä kasasin kangasvarastoistani kaikki huviksi taipuvat kankaat keoksi lattialle. Niiden päälle kumosin lankalaatikoista muutaman valitun villalangan. Tuijotin kasaa, hipelöin kankaita ja halailin pehmoisia villalankarullia. Visioin kaksi huivia, jotka ovat niin nopeita toteuttaa, että pieni assarikaan ei ehdi pahasti tuskastua. Tai ainakin tällä kertaa oli niin hyvä päivä, että lapsi jaksoi mutsin ompeluterapian kangaskasassa möyrien ja lankarullia kilpaa kissojen kanssa purkaen.

Toinen valmistuneista huiveista on pötkylä ja toinen on kolmio. Molempiin tuli lankatupsut, mutta ilmankin toki toimivat ja ovat silloin sitä nopeampia valmistaa. Mutta hei, lankatupsuja nyt ei vain koskaan voi olla liikaa. Ei etenkään nyt, kun hankin Novitalta tupsukehikon tupsutehtailua helpottamaan. Naapurin mutsi sanoikin tupsuiloa kuunnellessani, että taitaapa tästä eteenpäin kaksikon Lähiömutsi & Minime tunnistaa jo kaukaa jokaisesta vaatteenkulmasta roikkuvasta lankatupsusta.

No, tupsuilla tai ilman, tässä suurin piirtein -ohjeet myös teille, mikäli ompeluterapia- ja (tupsu)huiviosastolla on teilläkin vajetta.

Pötkylähuivi lankatupsuin

Tarvitset:
Ihanaa kangasta, esimerkiksi ohuen ohutta puuvillakangasta
Neulontalankaa, esimerkiksi nelosen puikoille soveltuvaa villalankaa
Saumurin tai ompelukoneen ja ompelulankaa

Leikkaa kankaasta noin 140 cm X 60 cm pala. Jos käytät ompelukonetta, huolittele reunat. Saumurilla voit käydä heti seuraavan osion kimppuun. Ompele kankaasta pitkittäin putkilo, oikeat puolet vastakkain. Muista kääntöaukko, eli jätä jostain kohdasta ompelematta noin 4 senttimetrin matkalta. Myttää molempien päiden kankaat tasaisesti niin, että kangasmytty on noin 5 senttimetrin levyinen. Joku voisi käyttää sanaa rypytä tai muuta vastaavaa, mutta minä ihan myttäsin vain. En edes käyttänyt nuppineuloja. Etenkin kun samurilla siitä päältä huristelee, niin hyvä tulee.

Käännä huivi kääntöaukosta oikeinpäin. Ompele kääntöaukko umpeen käsin. Tee kaksi tupsua ja kiinnitä ne käsin ompelemalla tiukasti pötkylän molempiin päihin.

Kolmiohuivi lankatupsuin

Tarvitset:
Ihanaa kangasta, esimerkiksi hyvin laskeutuvaa puuvillakangasta
Neulontalankaa, esimerkiksi nelosen puikoille soveltuvaa villalankaa
Saumurin tai ompelukoneen ja ompelulankaa

Leikkaa kankaasta tasainen neliö, jonka koko on noin 75cm X 75 cm. Jos käytät ompelukonetta, huolittele reunat. Muuten antaa mennä heti seuraavaan vaiheeseen. Taita kangas oikeat puolet vastakkain keskeltä kolmioksi. Ompele reunat ja muista kääntöaukko, eli jätä jostain kohdasta ompelematta noin 4 senttimetrin matkalta.

Käännä huivi kääntöaukosta oikeinpäin. Ompele kääntöaukko umpeen käsin. Tee kaksi tupsua ja kiinnitä ne käsin ompelemalla tiukasti kolmiohuivin molempiin päihin.
Jaa