Istutimme alkukesästä Sompasaaren laatikkoviljelmille Kalasatamaan kaksi lehtikaalitainta. Sellaista pientä, haurasta ja ryppyistä. Nyt kaksi kuukautta myöhemmin lehtikaalivauvat ovat hujahtaneet villinä rehottaviksi puskiksi, joista riittää joka kerta kastelemaan mentäessä satoa korjattavaksi.

Ollaankin tehty parin viime viikon aikana harva se ilta lehtikaalisipsejä. Mun mielestä paras ja toimivin resepti on kaikenlaisten kokeilujen jälkeen yksinkertainen: ison astian pohjalle oliiviöljyä, Herbamare-yrttisuolaa, mustapippuria, rouhittua valkosipulimaustetta ja paprikamaustetta. Sitten mukaan revityt lehtikaalit, joista on poistettu keskimmäinen iso ruotiosa, minkä jälkeen koko setti myllätään käsipelillä perinpohjin. Ja sitten vain uuni 160 asteeseen kiertoilmalla ja vielä uunin grillivastukset päälle. Siellä kun antaa sipsien paahtua kunnes ne ovat rapsakoita ja osittain rusehtavia ja morjens! Aina yhtä hyvää ja koukuttavaa naposteltavaa.

Koska lehtikaaliviljelmämme ovat juuri nyt melkein ehtymättömät, ajattelin kokeilla jotain muutakin kuin takuuvarmoja sipsejä. Vaihtelun lisäksi toivon myös saavani lehtikaalin sellaiseen muotoon, että vauvakin siitä tykkää. Kokeilin nimittäin tehdä sipseistä vauvallekin suolattoman version, mutta hän oli lähinnä hämmentynyt konseptista. Päädyin kokkaamaan pastaa, tuota ovelaa ruokalajia, johon naamioimalla ex-kaikkiruokaisen ja nyx-nirsoilevan kolmevuotiaankin saa syömään mitä vain.

Ja niin syntyi lehtikaalipasta, jota vauva söi hyvällä ruokahalulla ja mikä parasta, jota nyx-nirsoileva kolmevuotias pyysi saada santsilautasellisen.

Lehtikaalipasta (neljälle)

 • Tuorepastaa 
 • Viisi lehtikaalin isoa lehteä tai kymmenen pientä
 • Puolikas keltasipuli
 • Yksi kokoinainen mieto chili
 • 5 valkosipulin kynttä
 • Yhden limen mehu
 • Suolaa
 • 50 grammaa voita
 • 8 luumutomaattia 
 • Oliiviöljyä paistamiseen

Päälle:

 • 0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
 • Mustapippuria rouhittuna
 • Tuorebasilikaa maun mukaan
 • Parmesaania raastettuna pari ruokalusikallista per annos

Laita pastavesi kiehumaan ja lisää sinne suola (ja keitä tarvittaessa vauvan pasta erikseen, sillä suolaton pasta on yhtä laimea esitys kuin taskulämmin kalja). Kun vesi kiehuu, lisää pasta.

Irrota lehtikaalista paksu keskiruoti ja revi lehtikaali ronskisti pieneksi silpuksi.

Silppua keltasipuli, chili ja valkosipuli. Purista limestä mehu. Halkaise luumutomaatit.

Kuullota sipulit ja chili reilussa määrässä oliiviöljyä. Lisää silputut lehtikaalit ja mausta limellä ja suolalla. Lisää voi ja lopuksi vielä luumutomaatit.

Yhdistä pasta ja kastike kulhoon ja sekoita. Lisää kulhoon tai vasta annosten päälle auringonkukan siemeniä, mustapippuria rouhittuna, tuorebasilikaa sekä parmesaania.

Jaa