Postaus sisältää testiin saatuja tuotteita sekä *-merkittyjä affiliate-linkkejä 
(Hyvinvoinnin Tavaratalossa* kaikki tuotteet tämän viikon 15 prosentin alessa).

Kun kolme vuotta sitten kirjoitin lapsille soveltuvista luonnonkosmetiikan aurinkorasvoista, valitettavan moni tuon ajan aurinkotuotteesta oli kuin lusikoisi suklaahimoonsa kaakaojauhetta: tyytymistä, jossa sotkua syntyy ja tarve kyllä täyttyy, kun parempaakaan ei ole tarjolla. Melkein kaikki suojavoiteet loivat iholle valkoisen sotkevan kerroksen ja tuotteiden levittäminen oli hankalaa. Silloin ehdoton ykkönen aurinkorasvoista oli Lovean viisikymppinen suojavoide*, joka sittemmin on ollut ainoa lapsilla käyttämämme aurinkorasva.

Lovean purtelo on edelleen ihan ykköskamaa, sillä sen levittyvyys on täysin kilpailukykyinen jos ei jopa ihan verrannollinenkin normikempparisuojiin. Kolmessa vuodessa luonnonkosmetiikka on kehittynyt hurjasti myös aurinkorasvojen kohdalla, ja tänä kesänä markkinoilla on Lovean lisäksi myös neljä muuta oivaa suojaa lasten iholle levitettäväksi. Kovan luokan testiin niistä on päässyt tähän mennessä vain Biosolis*, joka meillä oli mukana Dubain polttavan aavikkoauringon alla. Muut purtelot odottavat vielä, että päästäisiin kunnolla nauttimaan aurinkoisista kesäpäivistä täällä Suomessakin.

Kerrataan kuitenkin ensin, mihin luonnonkosmetiikan aurinkosuojien teho perustuu. Taikana niissä on fysikaalinen eli mineraalipohjainen suodatin, joka nykypurteleissa on yleensä titaanioksidi. Se heijastaa säteet pois iholta kuin folio, kun peruskempparivoide imee säteet itseensä ja suodattaa ne kemiallisen UV-filtterin läpi.

Fysikaalisen suojan takia luonnonkosmetiikan aurinkosuojat ovat monesti tahmaisia, sillä suoja jää kerrokseksi iholle, kun Niveat ja BizBuinit imeytyvät hujahtaen suoraan ihoon. Kemiallinen suoja pitää levittää iholle vajaata tuntia ennen auringossa hengailua, kun taas fysikaaliseen suojaan perustuva voide suojaa siitä sekunnista lähtien, kun se iholle lätkäistään.

Lasten iholle en missään nimessä levittäisi kemiallista aurinkosuojavoidetta, sillä niiden sisältämien kemikaalien syytelista on kova: niiden väitetään esimerkiksi toimivan ihmiskehossa hormonien tavoin ja tappavan mereen päästyään koralliriuttoja. Jos aihepiiri kiinnostaa enemmän, asiaan perehtymisen voi aloittaa lukemalla Uuden Musta aurinkovoidejutun.

Itse olen ollut lepsumpi omien aurinkosuojieni kanssa, mutta imettävänä hätkähdin Sveitsissä tehtyä tutkimusta. Sen mukaan äidin iholleen laittamat kemikaalit ja etenkin aurinkovoiteiden runsas käyttö näkyi äidinmaidon koostumuksessa. Jos siis levitän omalle iholleni kemiallisia suojia, niistä päätyy osa äidinmaidon kautta lopulta vauvan elimistöön. Auts. Onneksi tuo Biosoliksen aikuistenkin aurinkorasva on tullut testattua hyväksi, joten sillä mennään nyt ainakin tämä kesä, vaikka jäänkin kaipaamaan Garnierin aurinkosuojaöljyä.

Pääasiallisena suojana aurinkoa vastaan pitäisi toki käyttää varjoa ja vaatteita. Meillä on lapsilla perusreleiden lisäksi käytössä kankaan tiheään kudontaan perustuvat aurinkosuojavaatteet. Silti aurinkovoiteillekin on paikkansa, kun sen verran kuitenkin tykätään muina saaristonlapsina auringossa juoksennella. Levitetäänkin lapsille fysikaalista aurinkosuojaa niihin kropan osiin, joita vaatteet eivät peitä: sääriin, jalkateriin, kasvoihin ja käsiin.

Ja tässä nämä Lähiömutsissa esittelemättömät sertifioidut luonnonkosmetiikan aurinkosuojat, jotka soveltuvat lapsille:

Biosolis Kids*: Varteenotettava haastaja Lovean aurinkorasvalle, jota olemme tähän mennessä lapsilla käyttäneet. Näyttää alkuun muodostavan iholle ruman valkoisen kalvon, mutta levittyy muutamalla pyöräytyksellä tasaiseksi ja tuntuu iholla samettiselta. Aurinkosuojakerroin 50 piti kutinsa testatessamme suojaa Dubain auringon alla. Vegaanisen voiteen luvataan olevan vedenkestävä, mutta kuten mitä tahansa aurinkorasvaa, tätäkin kannattaa lisätä uimisen jälkeen. Voide tuoksuu hennosti kookokselta ja ehkä jopa etäisesti vähän rommilta, mutta tämä on aineosaluettelon mukaan ihan omien mielikuvieni aikaansaannosta. 100 millilitran purtelo maksaa noin 30 euroa.

Eco Cosmetics Baby & Kids: Näppärässä pumppupullossa myytävä vegaaninen aurinkorasva. Granaattiomenaa ja tyrniä sisältävä voide tuoksuu mukavan raikkaalle ja levittyi jopa kuiville säärilleni ilman hinkkaamista ja kikkakolmosia. Jättää kuitenkin ihon tahmeahkoksi. Tämäkin 50 aurinkosuojakertoimen tuote on vedenkestävä, mutta rasvaa kannattaa lisäillä aina uimisen jälkeen. Purtelossa on kuvituksena värikäs ja lapsekas lintu, minkä olen huomannut olevan meillä tärkeä juttu. Lapsi tykkää rasvan levittämisestä enemmän, kun purkki on selkeästi hänelle kohdennettu. Mistä lie tämän lapsille brändäämisen onkaan sisäistänyt. 50 millilitran pullo maksaa noin 24 euroa.

Alga Maris Créme* ja Stick*: Voiteen ohut koostumus levittyy muutaman pyöräytyksen jälkeen hyvin iholle, eikä jätä jälkeensä tahmeaa tunnetta. Pumppupullo on näppärä, ja designiltaan pullo on nelikon selkeä ykkönen. Tämäkin aurinkorasva on testin muiden rasvojen tapaan vedenkestävä ja sisältää suojakertoimen 50. Sain voiteen lisäksi testiin sarjan sticksin, joka on ensimmäinen luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoidepuikko. Tällaisella mä aina vetelen inkkariraidat poskipäihin sekä olkapäille ja piirrän täplät nenään sekä korvanlehtiin, ja vihdoin sellainen on saatavilla ekona ja lapsille sopivana. Molemmat Alga Mariksen tuotteet ovat täysin hajusteettomia. 100 millilitran voide maksaa noin 30 euroa ja 25 gramman puikko noin 18 euroa.

Acorelle Sun Spray*: Tässä on potentiaalia suosikkituotteeksi! Ohut ja öljyinen voide levittyy näppärästi ja jättää ihon samettiseksi. Tuote on lasten lisäksi suunnattu herkkäihoisille aikuisille, ja aurinkosuoja 50 pitää ihosta huolta. Spraypullo on kätevä sekä hygieeninen, ja itse käytän mielelläni aurinkotuotteet juurikin spraynä. Tuoksuu mantelille, vaniljalle ja temppelikukalle, mikä tuo itselleni mieleen letkeät kesäpäivät, mutta saattaa joidenkin nenään tuoksua liian hipille tai muuten vain liian vahvalle. Tuotteen luvataan olevan vedenkestävä, mutta lisätähän näitä aina vedessä hillumisen jälkeen täytyy. 100 millilitran pullo maksaa noin 30 euroa.

Nyt sitten enää puuttuu se aurinko!

Jaa