Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Tämä nyt ei ole ihan arkisista arkisin kuva, mutta liittyy olennaisena osana meidänkin arkeemme seuraavan neljän vuoden ajan. Kävimme käyttämässä äänioikeuttamme tänään varsinaisena vaalipäivänä ja sen jälkeen juotiin perinteisesti vaalisumpit. Koska olimme miehen työvuoron takia liikkeellä jo aamusella kahviloiden ollessa vielä kiinni, kiipesimme äänestyslappujen täytön jälkeen Herttoniemen kallioille ja kaadoimme vaalikahvit termarista.

Kolmevuotias sai vaalikaakaot, vaikka ei kovasta tahdostaan huolimatta voinut vielä äänestää. Vaalit tuntuvat kiinnostavan häntä kovin järjestelmänä, etenkin kun äänestyslipukkeeseen saa leiman ja kaikkea. Äänestystilanteen aikana sain vastata aika moneen miksi-kysymykseen. Toivottavasti te, joilla äänioikeus on, olette sitä käyttäneet. Jos ette, kahdeksaan asti vielä ehtii. Demokratia ei ole mikään itsestäänselvyys, eikä etenkään se, että naisena sain käydä äänestämässä naista. Omaa oikeuttaan ja velvollisuuttaan äänestää pitää käyttää.

Mä itse olen vuosi vuodelta enemmän kiinnostunut politiikasta. Hävettävän vähän mä siitä ymmärrän, mutta halu oppia ja ymmärtää on iso. Jos vain olisi tarpeeksi aikaa! Ihmisen sijaan äänestin enemmän puoluetta ja sukupuolta, mutta onhan sillä tyypilläkin väliä. Haluan, että hän on mua fiksumpi näissä hommissa. Siksi vaalikoneet aina vähän rassaavatkin, sillä en mä halua sinne ketään mun kanssani samalla tavalla ajattelevaa, vaan paljon fiksumman ihmisen.

Näiden vaalien aikaan nimittäin tajusin taas selkeämmin, miten vihertävästä puoluekannastani huolimatta mussa asuu pieni oikeistojuntti. Sellainen, joka on sitä mieltä, että jokainen on oman onnensa seppä ja että kovalla työllä kuka tahansa voi saavuttaa haluamansa. Sellainen joka löytää itsensä miettimästä, että itsepä on tuokin ongelmansa aiheuttanut, menisi vätys töihin, opiskelemaan tai tekisi helvetti edes jotakin.

Tahdon, että oma ehdokkaani osaa ilman omakohtaista pohjakosketusta, huonoja lähtökohtia tai vaikka sossuluukkukokemusta nähdä myös heikompien aseman. Tahdon, että hän on humaanimpi mun puolestani, sillä mä en itse osaa ja hävettävää kyllä, edes aina tahdo osata. Vaikka itse käyn perheineni yksityisellä lääkärillä, tahdon, että Suomi on maa, jossa esimerkiksi raskaana olevaa paperitonta naista ei jätetä oman onnensa nojaan ilman terveyspalveluita.

Muistan, miten neljä vuotta sitten seurasin vaalivalvojaisia Vallilan kodissamme. Ei kai sitä jytkyä unohda kukaan, oli siitä sitten mitä mieltä tahansa. Silloin en vielä tiennyt, että muutaman viikon kuluttua vaaleista kohtuuni muuttaisi salamatkustaja, joka pistäisi pakan lopullisesti uuteen järjestykseen. Nyt neljä vuotta myöhemmin eduskuntavaaliehdokasta etsiessäni olenkin kiinnittänyt huomiota asioihin, joiden tarkoitusta en luultavasti edellisissä vaaleissa olisi edes ymmärtänyt.

Tahdon ehdokkaani ajavan tasa-arvoista vanhemmuutta ja vanhemmuuden kulujen jakamista. Haluan ehdokkaani taistelevan lasten luokkayhteiskuntaa vastaan ja varmistavan, että ihmisten kirjo näkyy kaikilla asuinalueilla. Haluan hänen ymmärtävän varhaiskasvatuksen ja pientenkin lasten sosiaalisten kanssakäymisten merkityksen, eikä pitävän esimerkiksi päiväkoteja vain säilöntälaitoksina. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on saavutus, josta ei saa luopua. Lasten pitää päästä samaan päiväkotiin ja kouluun lähipihojen kavereiden kanssa. Haluan ehdokkaani pyrkivän siihen, että työ ja perhe-elämä olisi helpompaa yhdistää ja että tukiloukut eivät sysäisi etenkin nuoria äitejä pois työelämästä heti alkuunsa.

Haluan ehdokkaani katsovan tulevaisuuteen, enkä ajattelevan, että maailma on valmis ja näillä mennään hautaan asti. Ympäristöasioihin pitää kiinnittää huomiota ja panostaa, vaikka vaikutukset eivät näkyisi muuta kuin rahamenoina vielä meidän elinaikanamme. En tahdo päätyä tilanteeseen, jossa mahdolliset lapsenlapseni tulevat kysymään minulta, miten emme edes yrittäneet tehdä jotain maapallon elinkelpoisuuden säilyttämiseksi.

Ehdokkaan pitää olla myös vahva tekemään päätöksiä ja leikkauksia, joista saa aina joltakin kuraa niskaan. Hänen talousymmärryksensä pitää olla sellaisella tasolla, josta minä en edes voi haaveilla ja siksi voin hyvillä mielin uskoa ne asiat ehdokkaani tietotaidon varaan. Ehdokkaani toivoisin pitävän pienyrittäjien puolta, etenkin sellaisten firmojen, joissa puikkoja pitää käsissään nainen. Pienten yritysten työllistämismahdollisuudet pitäisi tehdä helpommaksi ja kannattavammaksi.

Huh, tulee jännä ilta! Mitenkäs siellä, oliko oma ehdokas helppo löytää? Vai äänestittekö tekin enemmän puoluetta tai toista puoluetta vastaan? Mitä toivoisitte oman ehdokkaanne tai puolueenne tekevän seuraavan kauden aikana?

Jaa