Meillä on käytössämme perintövaipanvaihtoalusta, jonka päällä pötkötellen vaipat ovat vaihtuneet puhtaisiin niin siskollani, veljelläni kuin Minimelläkin. Alustan ysärikuosi nalleineen ei ole edes ironisesti hauska, vaan ihan reilusti vain ruma. Ja koska en muutenkaan tahtoisi muovipinnoitteista alustaa suoraan ihokontaktiin vauvan kanssa, olen ommellut alustaan päällisiä.

Minimen vauvavuoden ajalta olevat päälliset laitoin eteenpäin, sillä ihan turhamaisuuttani tahdoin tulevaan vaipparupeamaan vähän ekstrabuustia uusista päällisistä. Ompelin vaihtopäällisiä useamman erilaisista kankaista, jotta ympäriinsä levinneiden eritteiden yllättäessä alustaan on aina saatavilla puhdas päällinen.

Jos teidänkin vaipanvaihtoalunen tarvitsisi vähän ehostusta kankaan muodossa, tässä ohje irtopäällisten tekemiseen. Parhaiten ohje toimii vanhanmallisissa alustoissa, mutta eiköhän tämä etenkin joustavammasta kankaasta tehtynä toimi myös uusissa kaukalomallisissa versioissa. Pääpiirteittäin ohje on kuin tyynyliinan ompelu, joten jos ompeluhommat eivät ole mielipuuhaa, mutkia voi vetää suoraksi vetämällä alustan päälle tehtaan paapan tekemän tyynyliinan.
  • Leikkaa kangas alustan mittojen mukaan ja lisää pituuteen 15 senttiä. Pituutta kangaspalalla pitäisi olla siis kaksi kertaa alustan pituus plus 15 senttiä, ja leveyttä alustan leveyden verran. Muista lisätä saumavarat.
  • Jos et käytä saumuria, huolittele reunat. Ompele molempiin lyhyisiin sivuihin parin sentin päärmeet.
  • Taita toisesta päästä kangasta 15 sentin matkalta oikeat puolet vastakkain. Sitten taita koko kangas pituussuunnassaan oikeat puolet vastakkain, niin että toisesta päästä taitettu osio jää kankaiden väliin. Kiinnitä pitkät sivut nuppineuloilla ja ompele yhteen.
  • Käännä kangas, sujauta alusta päällisen sisään ja jää odottamaan, että vaipasta törähtää.
Jaa