Mä olen ikuisesti kiitollinen niille pääkaupunkiseudulla asuville äideille, jotka luovuttivat maitoaan tammikuun 2012 alussa. Minime syntyi ennenaikaisena, joten hänen kanssaan ei voitu normaaliin tapaan odottaa mun oman maidon nousemista. Pienelle oli saatava sapuskaa heti. Ja se sapuska oli jonkun toisen äidin luovuttamaa äidinmaitoa.

Me saatiin käyttöömme tietty määrä luovutettua maitoa. Annoimme sitä pullosta, kun mä samalla lypsin, imetin ja lypsin saadakseni maidon nousemaan. Ne muutamat irronneet tipat keräsin suurena aarteena ruiskuun ja annoin Minimelle. Muistan, miten kolmantena päivänä synnytyksessä seurasin kauhulla omalla nimelläni varustettujen maitopullojen vähentymistä Kätilöopiston jääkaapissa. Niiden jälkeen ei enää oltaisi saatu luovutettua maitoa, vaan olisi pitänyt siirtyä korvikkeeseen. Ei se korvike olisi kuolemaksi tietenkään ollut, mutta ennenaikaisena syntyneen suolistolle se olisi ollut vielä kovempi pala purtavaksi kuin äidinmaito. Ja jo se äidinmaito aiheutti tuskaisia vatsakipuja.

Viimeisen luovutetun pullollisen kohdalla vihdoin räjähti. Rinnat alkoivat puskea maitoa sellaisella paineella kuin niistä olisi yhtäkkiä irrotettu korkit. Sen jälkeen maitoa tuli virraten ja ryöpyten. Riitti että kuulin vauvan önisevän nälissään, kun painepesurit jo tykittivät maitoa metrien päähän. Naisen kroppa on mieletön ja hallitsematon. Emme lopulta vauvavuoden aikana joutuneet avaamaan ainuttakaan kaappiin ostettua korviketta, sillä omaa maitoa riitti yllin kyllin pakastettavaksi ja lopulta hormonihuuruista itkua tuhertaen pois heitettäväksi asti.

Mulla kävi jo silloin mielessä, että voisin luovuttaa maitoa, sillä sitä olisi riittänyt tarvittaessa vaikka pienelle pesueelle. Alku vauvan kanssa oli kuitenkin niin sekavaa ja voimia vievää, että energiaa ei vain riittänyt. Ja sitten luovuttamisen aloituksen rajana pidettävä kaksi kuukautta olikin jo kulunut. Tällä kertaa toivoisin kuitenkin voivani antaa omalla panoksellani takaisin sen, mitä meidän pieni vauvamme sai syntyessään muilta äideiltä.

Soitinkin jo HUS:in äidinmaitokeskukseen ja kyselin, miten asian kanssa pitää sitten aikanaan edetä. Kaikki näyttäisi olevan ok, ja mun sopiva luovuttajaksi. Enää tietenkin pitää varmistua siitä, että kroppani on tälläkin kertaa samanlainen tehomeijeri kuin viimeksi.

Lisäksi mietityttää, miten oma jaksaminen riittää. Sillä onhan luovuttamisessa pirusti säätöä ja venkslaamista. Pumppaamisessa on hommaa, kun sen vielä tekee oman lapsen imettämisen päälle. Esikoinen oli sitä vauvatyyppiä, joka olisi mieluiten ollut koko ajan maitohana suussa. Silloinkin tuntui, että välillä ei riitä aika kuin imettämiseen, joten entäs nyt, kun pelissä on vauvan lisäksi yksi kaksivuotias ja rintapumppu.

Eniten mua arveluttaa, miten jaksan luovuttamiseen liittyvää tarkkaa hygieniaa. Mä olen toki aika puhtaustarkka ihminen, ei siinä, mutta esimerkiksi rintapumpun puhdistamisen kanssa en esikoisen aikaan jaksanut alkuhössötyksen jälkeen olla niin nipona. Onnekseni luovuttaessa rintapumpun osia ei kuitenkaan tarvitse desinfioida joka käyttökerran jälkeen, kuten luulin, vaan pesu astianpesuaineella riittää, ja keittäminen pitää tehdä vain kerran päivässä.

Mutta jotkut säännöt tuntuvat liioitelluilta. Kuten se, ettei saa pitää pitkiä kynsiä tai sormuksia. Äidinmaitokeskuksesta kuitenkin kerrottiin karuksi totuudeksi se, että esimerkiksi vihkisormus on sellainen bakteeripesäke, että se näkyy saman tien maidon bakteerikasvuna. Ja jos bakteereita on liikaa, maitoa ei voida käyttää.

Kihlasormuksetta kulkemisen mä kestän, mutta sääntö käyttää vain kertakäyttöisiä liivinsuojia korpeaa. Ihan jo tietenkin luonnon kannalta. Mulla ainakin kului useampi pari suojia päivässä ensimmäisen puolen vuoden ajan, ja senkin jälkeen vielä tiuhaan tahtiin. Mutta toiseksi koin synnärillä testaamani kertakäyttöiset liivinsuojat epämukaviksi ja hiertäviksi. Kestoversiot olivat rinnoille paljon mukavammat. Äidinmaitokeskuksen mukaan kestoliivinsuojien käyttäminenkin kuitenkin kuulemma näkyy saman tien maidon bakteerikasvuna.

Mutta yritetään silti, ei se voi olla niin vaikeaa. Eihän? Onko teistä lukijoista joku luovuttanut maitoa? Otan mielelläni vastaan käytännön vinkkejä! Kuten miten mä voin pumpata maitoa pakkaseen, jos suurin osa päivästä vietetään jossain muualla kuin kotona? Tai kannattaako (pitääkö, puuh) pumpata myös öisin? Ja missä tahdissa imettäminen ja pumppaaminen kannattaa tehdä, ettei tarvitse ihan koko ajan toimia meijerinä?

Oli miten oli, tahdon ainakin yrittää. Saatan jaksaa vain kuukauden, toivoakseni jopa sen puoli vuotta. Kaikki säätäminen on kuitenkin pieni vaiva siitä, että voin auttaa pieniä keskosia ja ennenaikaisena syntyneitä vauvoja tarjoamalla heille jotain, mitä ei keinotekoisesti voi saada aikaan. Mä tiedän, miten paljon se apu voi perheille merkitä, ja haluan nyt laittaa saamamme hyvän kiertämään.

Jaa