Olemme tänä kesänä heiluneet pihalla sanko täynnä katuliituja. Piirtäneet lapsen kanssa asfalttiin hyppyruudukon ja värittäneet ison sateenkaaren. Lapsi on ollut haltioissaan, ja minä olen loikkinut ruudukolla yhtä innoissani kuin lapsena. Mieleeni ei ole vilahtanutkaan ajatusta siitä, että tekisimme katuliituinemme jotain pahaa. Ilkivaltaa.

Sosiaalisesta mediasta olen kuitenkin bongannut muunlaisia kokemuksia. Niissä vanhemmat kertovat, että vihaiset ohikulkijat ovat kovaan ääneen itsekseen mutisseet, että siinä vastuuntunnottomat vanhemmat opettavat lapsensa sotkemaan ja tuhrimaan kaupunkilaisten yhteisiä tiloja. Joissakin tapauksissa naapurit ovat kehottaneet huligaanivanhemmat lapsineen pesemään katuliidut maasta.

Minä olen äimänä. Taidan olla edelleen niin maalainen, että olen ajatellut lasten piirtämän sateenkaaren piristävän myös muita kuin taitelijaa itseään. Olen luullut katuliitujen luovan säpinää ankeisiin pihoihin ja parhaimmillaan vähän yhteisöllisyyttäkin, kun lähitaloyhtiöiden mukulat pelaavat yhdessä tervapataa asfalttiin piirretyssä padassa. Etenkin kun seuraava sade huuhtelee piirretyt leikkipaikat ja tilapaistaideteokset pois. Emme ole kuitenkaan lukemieni kokemusten jälkeen asfalttiin piirtäneet, sillä touhusta on mennyt ilo. Tilalle on tullut naapurikyttäyksen pelko.

Onko katuliiduilla piirtäminen mustaan asfalttiin todellakin vandalismia? Soitin Poliisille ja kysyin. Ylikomisario Seppo Kujala kertoo, ettei ole koskaan poliisiasiana joutunut katuliitumaalauksia pohtimaan. Rikosasiana hän ei asiaa kuitenkaan äkkiseltään pitäisi. Jos hänelle tulisi poliisina katuliituriita vastaan, asiaan haettaisiin sovinnollisuutta ja tapaus ratkaistaisiin tilannekohtaisesti. Sillä on tietenkin eri, onko katuun piirtänyt riemunkirjavan hepan vai kirkkoveneen.

Kyseessä onkin enemmän taloyhtiön harkintavallassa oleva asia. Kujala kertoo, että hän on oman taloyhtiönsä puheenjohtajana joskus joutunut asiaa pohtimaan. Naapurisovun takia kannattaisikin harjoittaa katutaidetta silloin, kun lähipäiviksi on luvattu sadetta.

Yritin selvittää myös taloyhtiön ulkopuolisien katuliituteosten kohtaloa. Että mitäs jos piirrämme kaupungin katuun tai vaikka leikkipuistoon? En kuitenkaan saanut Helsingin kaupungin Rakennusvirastosta ketään antamaan asiaan kommenttia. Ainakin meidän lähileikkipuistossamme asfaltti on välillä riemunkirjavaa. Ja hyvä niin. Mitä enemmän väriä, sitä enemmän iloa! Se että piirtää leikkipuiston asfalttiin hyppelyruudukon ei tarkoita sitä, että suorana siirtymänä olisi seuraavaksi tagaamassa tusseilla Kaupungintalon seinää.

Jaa