
Kävin eilen aamulla kirjastossa printtaamassa pari laskua asiakkaille ja lainaamassa samalla nopeasti lapsille uutta luettavaa. Lastenosastolla oli isä pienine lapsineen. He istuivat nojatuolissa ja lueskelivat kirjoja ihan rauhassa. Kaikki parivaljakon olemuksessa viesti, että heillä ei ole mihinkään kiire nyt, tiistai-aamuna vähän kello yhdeksän jälkeen.
Huomasin sen taas muljahtavan sisälläni: ikävän aikoihin kotiäitinä. Siihen höttöiseen pikkumaailmaan, jossa elämä pyöri vaippapyykin, vauvan niskan nuuskuttelun, väsypöhnän ja jäähtyneiden kahvikupposten ympärillä. Sama tapahtui, kun kävin katsomassa Yösyöttö-elokuvan.
Sehän on ihan selvää. Minusta on tullut niitä, joilla aika on kullannut kotiäitiaikojen muistot. Tunnepuoli minusta muistaa vain sen sykähdyttävän onnen siitä, että saa olla jonkun niin pienen äiti. Miten minä olin lapselle maailmankaikkeus ja omankin maailmani rajat sumentuivat ja pehmentyivät. Järki sentään edelleen muistaa ainakin etäisesti, miten loppuun se onni minut kalusi ja järsi.
Taidan olla hiljalleen siirtynyt sille puolelle leikkipuiston aitaa, jossa voi huokailla haikeus katseessaan, että kyllä vain se pikkulapsiaika ja kuolettavan tylsät aamupäivät hiekkaa lapioiden oli ihanaa aikaa elämässä. On hyvin lähellä, että en lipsauta huuliltani sitä pätevää neuvoa, joka etenkin jokaista rankkaa vauvavuotta elävää lohduttaa ihan helvetisti: Nauti nyt. Ne kasvavat niin nopeasti, ja tämä hetki kestää ihmiselämässä ohikiitävän hetken.
Ja sitten toisaalta keho muistaa yhä edelleen. Pari viikkoa sitten arkistoin tietokoneen täydeltä kovalevyltä kuluneiden vuosien aikana kuvaamiani videoita. Löysin lähes kuusi vuotta sitten kuvatun videon, jota en muistanut edes kuvanneeni. Itse asiassa koko video näyttää siltä, että olen ehkä vahingossa painanut puhelimen rec-nappia. Video kestää monta minuuttia, ja sen aikana hyssyttelen vauvaa sylissäni hiljaa laulaen. Vauva tyyntyy aina välillä hetkeksi, mutta vääntää sen jälkeen naamansa mutrulle ja alkaa itkeä. Tämä uudelleen ja uudelleen.
Se raastava vauvaitku saa koko kehossani edelleen aikaan stressiryöpyn. Adrealiini virtaa niin että kohinan voi melkein kuulla, oksettaa, pulssi kiihtyy ja muistot käyttävät vatsalaukkua nyrkkeilysäkkinä. Videolla olen kuitenkin tyyni; laulunuotti pysyy rakastavan pehmeänä ja heijaus varman rauhallisena. Videolla minua ei näytä ahdistavan. Näkyy ja kuuluu vain tuore äiti, jolle se hetki ja tehtävä on kaikki tässä maailmassa.
Ajan kuluessa, kahden pienen lapsen äitinä, kuitenkin väsyin. Olin välillä niin väsynyt ja ahdistunut, että luulin ihan oikeasti kuolevani niiden painon alle, tukehtuvani hengiltä. Näemmä jaksamisvarastoni koluttiin niin loppuun, että kroppa kääntää edelleen hätätilamoodin päälle heti, kun kuulen vauvan itkua. Ovatkohan ne varastot sellaisia, jotka täysin ehtyessään menevät rikki, eivätkä koskaan täytykään uudestaan?
Totuushan on kuitenkin se, että yllättävä vauvavuosiin haikailu on oikeasti vain haikailua kiireettömyyteen. Kaipaan sitä, kun päivät kuluivat madellen, kun nyt kello vetää kiitolaukkaa kuolavaahto poskille roiskuen. Voi hyvänen aika, miten tahtoisin vain voida tappaa aikaa, odotella tuntien kulumista! Ihan sama, että se silloin aikoinaan tuntui tylsältä ja painostavalta, tahdon sen määrän hitaita tunteja itselleni nyt heti!
Vauvavuosina koitin kovasti tsempata sen kanssa, että en vastannut mitä kuuluu -kysymykseen, että väsyttää. Tai että ainakin ensin sanoisin jotain positiivista ja vasta sitten siirtyisin analysoimaan väsymykseni tilaa. Nyt tsemppaan, että en vastaisi ensimmäisenä jotain kiireestä (ja väsystä). Olen niin hiton kyllästynyt siihen, että on normaalia valittaa kiirettään. Oikein porukalla nauraa ja voivotella sitä, miten kiireisiä tässä kaikki ollaan. Ei se ole mikään normaali tai tavoiteltava tila!
Vaikka kyllä, kyllä nyt kuuluu kiirettä. Mutta toisin kuin vauvojen uneen liittyy niin moni asia ja pala mystiikkaa, kiireeseeni vaikutan vain minä. Siksi olen alkanut järjestelmällisesti tehdä asioita, joilla saan kiireen taltutettua.
Olen perannut kalenteria ja sanonut tarjotuille sekä mielenkiintoisille työtarjouksille ei. Olen järjestellyt työpäiviäni uusiksi ja raivannut kalenteriin huhtikuulle tilaa koko perheen lomalle. Tulosta alkaa näkyä. Sovin tänään palaveria parin viikon päähän, ja tajusin, että siellä ei ole vielä yhden yhtä läsnäoloa tiettyyn aikaan vaativaa työmerkintää. Piti oikein käännellä sivuja ja tarkistaa, olenhan oikeassa vuodessa. Ensi viikolle on luvassa ihan huippukivoja työreissuja, joille koko perhe miestä myöten pääsee mukaan. On aikaa kirjoittaa, heittäytyä nauttimaan sanojen syntymisestä. Olen saanut to do -listan hännästä kiinni.
Tavoitteeni, ei ei, suunnitelmani on se, että parin kuukauden päästä päivien kalenterimerkinnät ovat niin löyhiä, että sinne sekaan mahtuu tarvittaessa taas luovaa luuhailua. Sitä luovuudelle elintärkeää tekemättömyyttä, jonka aikana aivoissa tapahtuu eniten, huomaamattakin. Jos minusta tuntuu, että minun tarvitsee päästä hengailemaan ja ajattelemaan kirjastoon ihan rauhassa kello yhdeksän tiistai-aamuna, voin sen tehdä.
Hei! Anteeksi ohi aiheen! Mistä ensimmäisen kuvan kalenteri? 🙂
Moi! Mä olen nyt junassa, joten en pääse tarkistamaan, mutta mun mielestä se on Rifle Paperin valmistama kalenteri. Se on ostettu Papershopista 🙂
Mulla on samat fiilikset (loppuunkaluttu) kahden lapsen jälkeen. Lapsiluku on tässä, enempään ei kykene. Sitten kuitenkin yllätän itseni miettimästä, että jos sitten, kun lapset on vähän isompia, saisikin kolmannen lapsen? Silloin olisi vain se yksi vauva, muttei olisi enää ensikertalainen ja epävarma äiti. Olisiko se sittenkin jollain tapaa korjaava kokemus?
Kyllä, samanlaisia keloja ollut mullakin. Vaikka siis tajuan itse varsin hyvin, että oman jaksamiseni rajat menivät tässä ja että on ihanaa olla nyt tässä vaiheessa elämää, vähän isompien lasten äitinä. Että kun saan taas vaan aikataulut hallintaani, tästä tulee yhtä hyvä kuin vaikka koko viime syksy oli, kahden työssäkäyvän ja kahden päiväkotilapsen perheessä. Ja sitten kuitenkin näitä jostain syvältä alitajunnasta kumpuavia ajatuksia tulee.
Kylläpä puit tutut tunteet hyvin sanoiksi. Tunnistan juuri tuon haikailun kiireettömyyteen – ja nyt siitä kolmannella äitiyslomalla osaa nauttia. Tylsyyden tuomista mahdollisuuksista. Samaa teemaa pohdin omassa blogipostauksessani eilen. Tsemppiä ruuhkavuosiarkeen!
Ihana kuulla, että osaat nyt nauttia tylsyyden tuomista mahdollisuuksista! Mä jotenkin luulen, että vaikka nyt haikailen sitä, olisin tosipaikan tullessa sitten kuitenkin liian levoton nauttimaan. Tai ehkä sitä voisi oppia nauttimaan, tiedä häntä 🙂
Nyt oli hyvä! Osuvat sanavalinnat, hyvät kuvaukset! Aihe myös siellä perhe-elämän ytimessä ja pystyin samaistumaan äitinä fiiliksiin. Oli teksti kirjoitettu niin hyvin, että jäin maistelemaan lauseita ja nyökyttelemään kielikuville – ihan pysähdyin!
Kiitos, niin kiva kuulla, että kolahti! Ja sanojen maistelu on ihanaa 🙂
Saanko esittää toiveen? Olisiko mahdollista, että kirjoitat instan teksteihin ensin suomeksi ja loppuun sen lyhyemmän tiivistelmän englanniksi? Uskoisin, että lukijoinasi on kuitenkin enemmän suomenkielisiä. Olisi selkeämpi ja helpompi lukea. Kiitos!
Toki saa esittää! Ja juu, voisihan sitä miettiä. Blogin lukijoissa ei toki ole oikeastaan varmasti kuin sellaisia, jotka osaavat suomea. Mutta Instassa on myös suomea osaamattomia seuraajia – toki vähemmistössä, mutta silti. Siksi olen alunperin laittanut sen enkkutekstin siihen alkuun, että suomea osaamattomat lukijatkin osaavat heti bongata, että siellä on heidänkin ymmärtämäänsä tekstiä, joka muuten heiltä voisi jäädä lukematta. Suomenkielieliset kun sitten yleensä hoksaavat hakea sen suomenkielisen sieltä lopusta 🙂
Pakko kommentoida tähän vielä noista enkunkielisistä kuvateksteistä puhuttaessa pienestä kielioppiasiasta. Myönteisessä lauseessa, joka on imperfektisssä ei käytetä did-rakennetta, eli sanotaan esim. I watched TV yesterday, ei I did watch TV yesterday. Kysymykset ja kielteiset lauseet taas muodostetaan did-rakenteella, esim. Did you watch TV yesterday? tai I didn’t watch TV yesterday. Myönteisessä lauseessa tarvitaan did-rakennetta vain vastattaessa kysymykseen (Did you…? -I did…). Olen huomannut tuon instastasi ja sen vuoksi oli pakko tarkentaa 🙂
Postauksen aiheesta. Kaunis kirjoitus ja otti sydämestä. Olen vielä 1v 2kk lapsen kanssa kotona ja usein haikailen työelämään. Samalla kuitenkin rakastan tätä arkea lapsen kanssa. Vaikka aikaa on paljon verrattaessa arkeen työelämässä, ei ajatustyölle tunnu löytyvän aikaa. Päivästä toiseen mietin, että pitäisi päättää, miten lomat vietetään tai jutella miehen kanssa aiheesta X, mutta aikaa ei vain löydy. Kun illalla on aikaa olla vain n. tunnin verran, ei pää enää toimi.
Mä olen myös meinannut kommentoida noita englanninkielisiä kohtia, että niissä on usein kielioppivirheitä, mutta en ole sitten viittinyt niuhottaa kun onhan se hyvä, että kieltä käyttää. Olisko sulla ketään, joka vois oikolukea ne osiot, että tulis oikein? Jos nyt vähän kuitenkin niuhotan Instaan liittyen, niin siinä englanninkielisessä introssa alussa pitäisi olla ”a 34-year-old professional…” eli ei ”a 34 years old professional”…, koska siinä on kyse adjektiivista.
Kiitos kieliopeista 🙂 Mä tiedän, että ihan varmasti enkkuteksteihin tulee kielioppivirheitä. Välillä niistä huomautellaankin. Parempi on silti käyttää kieliä kuin pelätä virheitä 🙂 Mulle enkku oli b-kieli ja jännitin pari vuotta enkkutuntien alettua sen käyttöä. Kielikurssikesä Maltalla 15-vuotiaana toi uskallusta ihan hurjasti. Vaikka olin ehtinyt opiskella kieltä vasta pari vuotta, pärjäsin ihan hyvin, sain ystäviä ja elin asuntolassa ihan itsenäistä elämää kaupassa käynteineen kaikkineen.
Intron käyn korjaamassa heti, kiitos. Enkku-oikolukijaan en näe syytä panostaa, en ainakaan nyt, sillä niin moni muu oleellisempi asia blogissa kaipaa mieluummin sen huomion ja ylimääräisen ajan.
Mä meinasinkin oikolukijalla ihan jotain englantia hyvin taitavaa kaveria eli ei mitään maksullista.:) Kävin katsomassa tuon intron nyt ja vielä pitäisi se s tiputtaa years-sanasta. Sori tämä viilaus.:) T. Sama ano
Hahha, kiitos kun viilaat 🙂 Mä laitan pari Insta-kuvaa päivässä, en nyt sentään ihan joka päivä, mutta silti en viitsi velvoittaa ketään kaveria kahta kertaa päivässä vuoden ympäri korjailemaan mun enkun kielioppivirheitä 😀 Että jos joskus oikolukijan hankin, sen tarvitsisi olla ihan sellainen ammattilainen, jolle maksan työstä. Sitä ennen pitäisi myös aika paljon paremmin ennakoida kuvia, kun ei voisi tuosta noin vain laittaa Instaan kuvaa, jos ja kun tulee sellainen fiilis.
Toi on kyllä totta jos vähänkään useammin postaa niin ei niitä voi aina luetuttaa kavereilla. Mä en oo Instaa niin usein seuraillu niin en oo postausvauhtia huomannutkaan. Ei toi englanti tuossa kuitenkaan ole se pääjuttu eikä sun yhteistyöjutut varmastikaan riipu sun englannin tasosta. Mulla on vain aina hirvee hinku korjailla myös täällä paikallisten (brittien) tekemiä kirjoitusvirheitä. 🙂 Niitä on muuten yllättävän paljon ihan englantia äidinkielenään puhuvillakin.
Joo suomen kieli on kuitenkin se mun juttu Instankin puolella, kuvien lisäksi tietty, mutta enkku kuvateksteissä lisänä ja kiitoksena kv-seuraajille 🙂
Rehellinen kysymys 🙂 Oliko sulla oikeasti koskaan pikkulapsiaikana kiireetöntä, tai aikaa luuhailla? Mä muistelen, että mulla ei. Ei koskaan. Pienet lapset ja työt -kombo vei aika paljon aikaa ja voimia. Nyt kun dagisikä on alkanut kuopuksellakin, mä koen niitä rauhallisia ja kiireettömiä hetkiä – myös silloin kun lapset ovat kotona ja leikkivät. Vauva-aikana niitä hetkiä ei ollut koskaan. Nyt tää arki tuntuu jo ennustettavalta, ja se on ehkä mun sisäiselle rauhalle se tärkein juttu: tiedn suunnilleen, mitä seuraavaksi tapahtuu.
🙂
Tsempit!!
No ei ollut kiireetöntä, ei 😀 Koko ajan ihan hitosti tehtävää, jota ei saanut tehtyä. Ja kyllä hoitovapaa ja työ -kombo kulutti mut lopulta ihan täysin loppuun. Mutta kyllä mulla oli ihan valtavasti aikaa luuhailla. Ei, se ei poistanut sitä takaraivossa nakuttavaa tunnetta siitä, että olisi sata asiaa tehtävänä. Mutta lasten kanssa monia niistä ei saanut tehtyä, joten päivisin ihan vain luuhailtiin. Öisin tehtiin töitä.
Mutta kuten sanottu, kiire kultaa muistot. Nyt kaipaan sitä tunnetta, että olisi tylsää. Ja sehän oli ihan kamalaa vauva-aikana 😀 Että kai se on kyse tasapainosta, tässäkin.
Viime syksy oli ihana, kun molemmat lapset olivat päiväkodissa ja molemmat vanhemmat töissä. Nyt vain pitää saada aikataulut hallintaan, että saavutan taas samanlaisen hyvän rytmin elämässä, kun kaikelle on noin yleensä tarpeeksi aikaa: perheelle, itselle, parisuhteelle ja töille.
Mä oon miettinytkin, että kiirettä sulla on tainnut pitää kun postauksia tulee nopealla tahdilla, mutta sitten kommentteihin ei tulee niinkään vastauksia ja keskustelu jää sitten vähän tyngäksi. Mä esim. odottelen vielä vastauksia kommentteihin siinä keittiö-postauksessa kun se oli mielenkiintoinen.:) Joku aikaisemmin taisi kommentoidakin, että postauksia voisi olla vähemmänkin, mutta toisaalta ymmärrettävää kun tällä sun pitää elääkin. En vain haluais, että tästä tulee samanlainen blogi kuin monesta muusta, joissa joka postaukseen tulee vain muutama kommentti ja sekin vain sellaista hymistelyä.
Joo, olen pahoillani, että tässä kuussa kommentteihin vastaaminen on ollut ihan tosi retuperällä. Mulla on siitä hurjan huono omatunto! Postauksia tulee samalla viikkotahdilla kuin aikaisemmin (mitä nyt heinäkuussa löysäsin tänäkin vuonna postausmääriä), mutta kun samaan aikaan on niin paljon meneillään, kommentteihin ei ole meinannut riittää aikaa. Niin se ei tietenkään saa olla, sun ja kaikkien lukijoiden kommenttit on ääritärkeitä ja iso juttu Lähiömutsia. Mä olen nyt vastaillut aina ehtiessäni tuoreimpiin kommentteihin, kun niitä luetaan eniten. Mutta ihan varmasti vastaan jokaiseen, vaikkakin ihan hurjan myöhässä. Toivoisin, että voisin luvata tällä viikolla, mutta en uskalla.
Postaustahtia voisi tietenkin vähän hellittää, mutta mitäs jos mulla on niin paljon ajatusaihioita odottamassa postauksia, että ne menevät jo nyt välillä ohi, kun eivät sitten enää ole ajankohtaisia 😀 Tätä rakasta blogia tahdon siis tehdä mahdollisuuksien mukaan kuten nytkin, mitä nyt vain kommentteihin pitää ehtiä vastata heti 🙂 Karsia täytyy siis muualta, kuten olen jo tehnytkin. Eiköhän vaikutukset pian ala näkyä myös täällä 🙂
Kiitos tästä todella herättelevästä postauksesta! Tämä pisti miettimään montaa asiaa vauvavuodesta – kuinka tosiaan välillä oli aivan rikki ja silti aikaa muistelee, nyt jo, kun lapsi täyttyy pian kaksi vuotta, sellaisena aikana, jolloin ei ollut kiire mihinkään – vaikka silloin se tuntuikin, että päivästä loppuvat tunnit kesken, niin oli kuitenkin aikaa vain olla ja tylsistyä.
Olen itse nyt sairaslomalla rintasyövän takia ja potenut sairaudestani huolimatta syyllisyyttä siitä, etten jaksa tehdä asioita samalla tavalla kuin muut, enkä saa aina aikaiseksi edes niitä pieniä juttuja, joita suunnittelin. Nyt yritän muuttaa suhtautumistani ja nauttia niistäkin päivistä, kun en jaksa tehdä mitään. Keväällä on tarkoitus palata työelämään ja jatkaa arkirumbaa normaalisti, joten nyt on nautittava niistä asioista, joista voi!
Eikö ole jännä, miten mieli tekee kepposet! Vaikka meillä ei ole kulunut ihan hirmuisesti aikaa vauvavuosista, silti en ole enää ihan varma, mikä muistoista on se totuus. Varmasti se niiden yhdistelmä, mutta päivästä, mielialasta ja heränneistä muistikuvista riippuen jotkut muistot tuntuvat voimakkaammilta.
Hurjasti hyviä vointeja, jaksamista ja iloa sinne <3 Sun tarina muistuttaa siitä, että se tavallinen arkirumba on just sitä parasta. Nyt vain pitää löytää rumbaan oikea tahti taas.
Nyt on Hanne sulla ne hetket kun sä paalutat ja valtaat ittelles nämä markkinat, jolla elätät sut ja sun ja perheesi. Downshiftaaminen tulee sitten vähän myöhemmin. Perheen tuki ja terveenä pysyminen on nyt tärkeimmät.
T. Isi
Huoh! Tai sitten Hanne tuntee omat rajansa ja tekee niin paljon töitä, että itse voi hyvin ja nauttii ja siinä sivussa koko perhe voi hyvin… ”Isi” voisi kenties tarttua rättiin ja luudan varteen hiukan enemmän, mikäli luulee, että Hannella on liikaa ”löysää aikaa”. Nyt oli vaan pakko kommentoida!!
Eiköhän isini sitä tuossa juuri yrittänyt sanoa <3 Vaikka kuinka tykkään monipuolisesta työpaletistani, tykkään kuitenkin hitokseen enemmän perheestäni. Onneksi ei tarvitsekaan valita, vaan voi saada molemmat, työn ja perheen. Nyt vain pitäisi löytää tasapaino niiden välille. Onneksi on kokemusta, miten ihanaa arki parhaimmillaan on, silloin on helpompi suunnata sitä kohden 🙂