Tiedättehän ne reseptit, joilla tehtyjä herkkuja maistettuaan kestitettävät vaativat saada ohjeen myös itselleen? Sellaisia pitäisi löytyä jokaisen reseptivihosta! Jos sinulla ei sellaista ole, tästä takuulla muodostuu sellainen. Tiedän siellä lukijoissakin olevan muutaman, joka on tätä ohjetta odottanut kuola valuen!

Äitini on saanut reseptin työkaveriltaan joskus 80-luvun alussa, kun minä en ollut vielä syntynyt. Niinpä porkkanapiirakka onkin kuulunut elämässäni juhlapöytien vakiovarustukseen yhtä oleellisena kuin kahvi ja tee. Meillä sitä on aina kutsuttu porkkanapiirakaksi, sillä se on valmistettu pellille.

Meni kauan, ennen kuin tajusin, että kyseessähän on oikeastaan porkkanakakku. Vain niin paljon parempi! Aika montaa porkkanakakkua olen minäkin elämäni aikana maistanut, mutta eipä edes tyylikkäimmän kahvilan krumeluurit kahviastiastot saa porkkanakakkuja maistumaan yhtä hyvältä kuin tällä ohjeella tehtynä.

Tämän porkkanapiirakan salaisuus kilpailijattariinsa verrattuna taitaa olla se, että siihen todella tulee rutkasti porkkanaa. Siksi pohja on ihanan mehevä ja kostea. Kuiva porkkanakakku ei saa kuin pahalle tuulelle! Lisäksi päällykseen käytetään smetanaa, mikä nostaa piirakan ihan uudelle tasolle. Kolmas salaisuus on monista kakuista tuttu: järisyttävä määrä sokeria.

Mehevistä mehevin porkkanapiirakka

Pohja:

 • 4 munaa
 • 5 dl sokeria
 • 8 dl porkkanaraastetta
 • 1 tl soodaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 rkl kanelia
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 2,5 dl öljyä

Päällyste:

 • 50 g sulaa voita
 • 1 pieni purkki smetanaa
 • 1 tl vanilliinisokeria
 • 250 g pölysokeria

Kuori ja raasta porkkanat. Vatkaa munat ja sokeri. Sekoita kuiva-aineet ensin yhteen ja sitten sokeri-munaseoksen sekaan. Lisää öljy ja porkkanaraaste. Kaada uunipannulle ja paista 200 asteessa, kunnes pinta saa kauniin värin.

Anna pohjan jäähtyä. Sulata voi. Sekoita yhteen voi ja smetana. Huiskuttele mukaan vanilliinisokeri ja pölysokeri siivilää käyttäen.

Jaa