Äitini on saanut reseptin työkaveriltaan joskus 80-luvun alussa, kun minä en ollut vielä syntynyt. Niinpä porkkanapiirakka onkin kuulunut elämässäni juhlapöytien vakiovarustukseen yhtä oleellisena kuin kahvi ja tee. Meillä sitä on aina kutsuttu porkkanapiirakaksi, sillä se on valmistettu pellille.
Meni kauan, ennen kuin tajusin, että kyseessähän on oikeastaan porkkanakakku. Vain niin paljon parempi! Aika montaa porkkanakakkua olen minäkin elämäni aikana maistanut, mutta eipä edes tyylikkäimmän kahvilan krumeluurit kahviastiastot saa porkkanakakkuja maistumaan yhtä hyvältä kuin tällä ohjeella tehtynä.
Tämän porkkanapiirakan salaisuus kilpailijattariinsa verrattuna taitaa olla se, että siihen todella tulee rutkasti porkkanaa. Siksi pohja on ihanan mehevä ja kostea. Kuiva porkkanakakku ei saa kuin pahalle tuulelle! Lisäksi päällykseen käytetään smetanaa, mikä nostaa piirakan ihan uudelle tasolle. Kolmas salaisuus on monista kakuista tuttu: järisyttävä määrä sokeria.
Mehevistä mehevin porkkanapiirakka
Pohja:
- 4 munaa
- 5 dl sokeria
- 8 dl porkkanaraastetta
- 1 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl kanelia
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2,5 dl öljyä
Päällyste:
- 50 g sulaa voita
- 1 pieni purkki smetanaa
- 1 tl vanilliinisokeria
- 250 g pölysokeria
Kuori ja raasta porkkanat. Vatkaa munat ja sokeri. Sekoita kuiva-aineet ensin yhteen ja sitten sokeri-munaseoksen sekaan. Lisää öljy ja porkkanaraaste. Kaada uunipannulle ja paista 200 asteessa, kunnes pinta saa kauniin värin.
Anna pohjan jäähtyä. Sulata voi. Sekoita yhteen voi ja smetana. Huiskuttele mukaan vanilliinisokeri ja pölysokeri siivilää käyttäen.
Omnomnom! Enpä ole ennen törmännyt kuorrutteeseen, jossa käytetään smetanaa. Kokeiluun menee! 😀
Porkkanaraastetta näyttää tosiaan tulevan oikein hyvä määrä. Kielelleni tuli makumuisto siitä, että tuossa kuorrutteessa voisi olla myös sitruunaa? Tämä hapannaama rakastaa kaikkea kirpeää.. Kiitos salaisen ja herkullisen reseptin jakamisesta!
Mmm. Porkkanapiirakka on parasta.. Itse laitan lisäksi myös öljyä (määrää en nyt äkkiseltään muista), mutta pohjasta tulee myös erittäin mehevää ja kosteaa..ohje näyttää muute aika samalta mikä itellänikin on. Suosittelen kokeilemaan myös niin että laittaa piparkakkumaustetta teelusikallisen tai pari. Tulee ihan törkeän hyvää. Ja päällyksen päälle raastettua suklaata.. Kaiken lisäksihän se sit on viel erittäinkin terveellistä;)
ooh nyt tuli juuri oikeaan aikaan tämä resepti,mietin juuri että mitä makeaa tarjota lapsen 2v synttäreillä kakun lisäks, tää vaikuttaa kyllä täydelliseltä 🙂
Tiedätkö, tähänkin tulee öljyä! Äitini oli yön aikana laittanut viestiä, että tämä oli tipahtanut ohjeesta pois, kun sitä reseptivihosta kopsasin. Eli kyllä, ehdottomasti öljyä vielä, että pohjasta tulee oikein mehevä ja kostea. Se on nyt korjattu ohjeeseen. Piparkakkumauste sopisi varmasti taikinaan. Ja suklaahan nyt ihan mihin vain!
Synti = puoli litraa sokeria? 😀
Pakko testata! 🙂
Kiva tuo päällystän ohje! Porkkanakakku on mun lemppareita ja viimeksi raskausaikana kärvistelin, kun en uskaltanut syödä moista tuorejuuston takia. Syksyllä tein porkkanakakkua raskaana olevalle kaverille ja koitin googlaille millä korvata tuorejuusto. En löytänyt apua, mutta tein turkkilaisesta jugurtista. Ihan kelpoa sekin. Tämä ohje pääsee varmasti kokeiluun, kun seuraavan kerran iskee porkkanakakkuhimo 🙂
Se tekee kuorrutteelle ihmeitä!
Mä teen yleensä kaksi pellillistä kerralla, toisen laitan pakkaseen ja toiseen teen kuorrutteen. Silloin porkkanaa raastaessa tulee ihan olo, että on jotain kovin terveellistäkin kokkaamassa, kun porkkanaa on iso kulhollinen 😀 Sitruunaa en ole koskaan kokeillut, mutta varmaan toimisi. Mun makuun ehkä lime vielä paremmin!
Tätä on väännetty lapsen jokaisiin juhliin lähtien nimiäisistä ja päätyen kaksivuotissynttäreihin. Ei juhlia ilman porkkanapiirakkaa!
Äläkä unohda kuorrutteeseen tulevaa 250 grammaa pölysokeria! XD
Suosittelen kolmen vuosikymmenen kokemuksella 😉
Hei, enpäs tullutkaan ajatelleeksi tuota! Tämähän on siis myös oivaa tarjottavaa vaikka babyshowereihin.
Pakko kommentoida tuohon tuorejuustoon sen verran että kaikki purkissa myytävät tuorejuustot kaupanhyllyllä ovat pästöroituja. Itse sen ole ainakaan vielä yhtäkään löytänyt mitä raskaana ollessa ei ”saisi” käyttää. 🙂 Vinkatkaa toki jos joku tietää..
No mä olin vähän huithaippeli näiden asioiden kanssa, joten itse en aikoinaan pitänyt huolen kuin siitä, että maitotuotteet olivat pästöroituja. Mutta muistaakseni siinä pitkässä kielletyt listassa oli merkittynä vielä pästöroimattomien lisäksi tuorejuustot ja muut pehmeät juustot, kuten homejuustot.
Täytyykin pistää tämä kokeiluun, smetanaa en ole päällysteessä testannut. Puolitoistavuotta sitten löysin tämän ohjeen, enkä ole uskaltanut kokeilla muita, koska tämä on niin varma valinta:) Eikä tarvitse edes vatkata, täydellinen tällaiselle laiskalle leipurille! http://omasohva.blogspot.fi/2013/01/popsi-popsi-porkkanaa.html
Kyllä tuorejuustoja saa syödä, jos ne on tehty pastöroidusta maidosta! 🙂
Ja jotten vahingossakaan levitä väärää tietoa, niin googletin ja esimerkiksi Valion sivuilla sanotaan:
”Valio Viola® tuorejuusto pastöroidaan valmistusprosessin aikana ja pakataan kuumana. Siksi tuote on turvallinen raskaana oleville ja imettäville naisille. ”
Joo, nämä ovat mielenkiintoisia asioita noin muutenkin. Samat asiat, joita Suomessa käsketään välttämään, ovat ihan normikamaa muissa maissa.
Mä olen tehnyt tätä ”meidän perheen” ohjeen mukaista porkkanapiirakkaa lapsena useasti ihan vain puuhaarukalla sekoitellen, kun en saanut yksin käyttää vatkainta. Ja aina nousi hyvin ja tuli mehevää. Nykyään tosin vatkaan, mutta tämän pohjan on todettu onnistuvan, teki sen kuinka vain 🙂
Ui Ui, pakko kokeilla heti huomenna. Mies tykkää erityisesti porkkanakakusta ja olen hänelle juuri pari palvelusta velkaa, joten tässäpä hyvä korvauskeino kuin tilauksesta 🙂
Pakko varmaan testata, kun meillä(kin) porkkanakakku on yksi talouden miespuolisen ihmisen suurista herkuista, ja nimenomaan kaverin avovaimon tekemänä. Ei kenenkään muun. Sillä on kuulemma joku salainen ainesosa mitä se käyttää siinä piirakassa – voiskohan se olla juurikin tämä smetana? 😉 En tiedä, mutta kokeilen!
Onko oikeesti 2,5 dl öljyä?? ettei ois 2,5 ruokalusikallista?
Smetanaa! Huuu, pakko testata synttäritarjoiluilla!
Heips…..meillä kanssa synttärikemut kohta…Ylipäätänsä mitä pitäisi ottaa huomioon…onko teillä ollut joku ohjelma? ja mitä kaikkea tarjoiltavaa sinulla on ollut, noita valokuvia kun katsoo…vähän pelottaa, että safkaa loppuu kesken…
Tän jälkeen se tekee mitä vain vuoksesi :DD
Oooh, salainen porkkanakakkuresepti! Voisko se olla smetana, mistäs tietää! Mä en ole koskaan kuullut kenenkään muun kuin tällä ohjeella tehneiden laittavan kuorrutukseen smetanaa.
Mehevyydelle on syynsä 😀 Ystävä teki tätä mun mokan takia ihan kokonaan ilman öljyä, sillä olin unohtanut kirjoittaa öljyn hänelle antamaani ohjeeseen. Toimi se niinkin, mutta eipä ollut kuulemma niin mehevää.
Suosittelen! Meillä ei ole synttäreitä ilman pellillistä tai kahta porkkanapiirakkaa!
Mä olen kirjoittanut lapsen yksivuotissynttäreistä täällä ja kaksivuotissynttäreistä täällä. Sieltä selviää tarjottavat ja vähäiset ohjelmat. Ekoilla synttäreillä järjestettiin ohjelmaa aikuisvieraille, tokilla lapsivieraille, jotka repivät riemua irti ihan vain ilmapalloista. Ruokaa on aina ollut paljon, mutta niin kyllä vieraitakin. Meillä on onneksi pakastin, jonne voi jemmailla, jos ruokaa jää yli.
Testasin ja oli Mehevää!! Mies ihastui totaalisesti piirakkaan, mutta pyysi etten kertoisi sokerin määrää 😀 Tästä tulee myös meidän varma nakki, kiitos.
On aina ihanaa kuulla, että joku on testannut reseptejä – vaikka tämä ei tällä kertaa omasta päästäni ollutkaan – ja toteaa ne hyviksi!
Testasin, ja oli mun makuun (ei niin yllättäen sokerin määrästä johtuen :D) liian makeaa sekä pohja että kuorrute. Rakenteesta ja helppudesta kyllä tykkäsin ja ensi kerralla kokeilen tätä samaa reseptiä mutta korvaan ainakin puolet sokerista muscovado-sokerilla ja yritän jollain konstilla saada kuorrutteestakin vähän happamampaa 😛 Ehkäpä sitruunamehua sekaan, tai sitten kaksi purkkia smetanaa. Who knows miten mun kokeilut loppupeleissä skulaa, mutta aina voi yrittää! 😀
Joo, tämä on vanhan koulukunnan reseptejä, jossa sokeria pisaa 😀 Mä tykkään sitruunaa enemmän limestä, joten mä kokeilisin sitä kuorrutteeseen!
Mä tein tätä meidän tupaantulijaisiin ja sit mua niin nauratti ku kävi just niinku sanoit, kakkua todellakin kehuttiin ja sain parit reseptit kirjoittaa 😀
Tein tätä viime viikonloppuna ja ah miten ihanaa kun sitä on nyt ollut jääkaapissa ja joka päivä saanu tätä herkkua sieltä napsia 😀 Aivan loistavan hyvää, nam nam nam, kiitos ohjeesta! 😀
Haha, hauska kuulla!
Meilläkin tehtiin tätä maanantaina ja tänään sai viimeisen palan nautustaa jälkkäriksi. On se vaan niin hyvää!
Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?
Etsiresepti on suosittu ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.
Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen
Ystävällisin terveisin,
Etsiresepti.fi
Toimii! Myös gluteenittomalla jauhoseoksella tuli hyvää!
Mä olen tehnyt tätä useaan kertaan ja ihanaa on tullut! Kiitos ohjeesta!
Tänään tein tuplasatsin, mutta höh, jokin meni pieleen ja ei tullut niin mehevää kuin yleensä. Vieraat kyllä kehuivat, mutta mä osasin odottaa vielä parempaa. Kysyisinkin nyt vähän tarkempaa paistoaikaa, kun oon mututuntumalla aina mennyt, mutta stressaa se kyttääminen ja ehkä tänään johtui siitä, että oli liian kauan uunissa. Siis, kuinka kauan sä tätä paistat?
Hyvänmakuinen ja helppo, mutta koostumus murenevainen, joten varmistaisin missä vaiheessa laitat porkkanaraasteen? Sekoitatko munasokerivaahtoon ennen vai jälkeen kuivien aineiden? 🙂
Mahtava ohje! Onnistuu aina ja meillä jopa töissä tilaavat tätä multa itselleen 🙂
Heip, nyt on pakko kommentoida tähän vanhaan ketjuun vielä, että raskausajan ruokasuosituksissa on tosiaankin kiellettyjen listalla pastöroidut tuorejuustot. Eviran sivuilta näkee, että niistä löytyy pistokokeissa silloin tällöin listeria-bakteeria. Bakteeri voi tulla tuorejuustoon tuotantolinjalta pastöroinnin jälkeen. Ilmeisesti tuossa Violassa ei sitä vaaraa ole, jos se pakataan kuumana, mutta muissa tuorejuustoissa voi olla. Jokainen tietenkin tekee omat valintansa siinä, miten tarkasti suosituksia noudattaa (itse olin luonteenlaatuni vuoksi aivan ylitarkka…)
Postaus on jo vanha, mutta tein tällä reseptillä perjantaina ja tuli ihan superhyvää! Kiitos!
Tein tätä porkkanapiirakkaa tänään ja on täysin nimensä veroista tavaraa.Kiitos!
Kokeilin tehdä tätä, mutta pohja ei onnistunut. Mitä tein väärin? Pohjasta ei tullut kostea ja mehevä vaan kuivan näköinen ja vaaleampi kuin kuvassa sekä päälle tuli marenkimainen kuori, jonka raaputin pois. Aika makeaa oli. Mistähän tuo johtui 🙂
Hmm, no nyt en kyllä osaa sanoa, mistä johtui, että pohja ei onnistunut. Muistithan laittaa öljyn? Ja tuon hurjan määrän porkkanaraastetta?
Onko ohje siis tarkoitettu tavalliselle uunipellilliselle sopivaksi? 🙂