Postaus sisältää *-merkittyjä Affiliate-linkkejä

Vauva ei tarvitse juurikaan muuta kuin lämpöä, rakkautta ja maitoa. Se tuli todettua esikoisen kanssa, joka otti ennenaikaisen spurtin maailmaan. Materiahankinnat eivät olleet valmiina, mutta väliäkös sillä. Lapsi oli tyytyväinen, kun sai olla ihan lähellä äitiä tai isää, syödä vatsan pullolleen rintamaitoa ja kuivat vaipat. 

Laadin silti listan tarvikkeista, joita juuri maailmaan putkahtanut minityyppi ”tarvitsee”. Listan pituus saattaa kauhistuttaa, mutta kummasti tavarat sulautuvat osaksi pientäkin kotia ilman että huusholli alkaa näyttää päiväkodilta. Lisäksi on taas paikallaan sanoa, että nämä ovat vain yhden perheen kokemukset hyvistä ja tarpeellisista tarvikkeista. Vauvat ja perheet ovat erilaisia. Esimerkiksi jos kirjoittaisin tätä listausta vauvavuoden aikana, jättäisin listan ulkopuolelle kokonaan vaunut, joita yleensä pidetään ykköshankintana. Oman vauvan yhdeksän kuukauden vaunulakon aikana ei siltä kuitenkaan tuntunut.

Olen aikaisemmin kirjoittanut listauksen vastasyntyneen vauvan tarvitsemista vaatteista sekä vastasyntyneen vauvan äidin tarvitsemasta materiasta. Tässä sitten ne bebelle itselleen tarkoitetut. Näitäkin kannattaa metsästää kavereilta ja kirpputoreilta, joissa vauvamateriaa on hyvin tarjolla.

Nukkuminen:

Ensisänky ja / tai tarpeeksi suuri perhepeti. Kun esikoisen kanssa ensimmäinen kuukausi oli kulunut ilman selkeää eroa yön ja päivän välillä, yhtenä väsyn harmaannuttavana yönä vauva jäi hieman kuin vahingossa nukkumaan samaan sänkyyn kanssamme. Sen jälkeen koko perhe alkoi nukkua, ja pinnasänky kiireessä ommeltuine reunapehmusteineen jäi pölyttymään kuukausiksi makkarin nurkkaan. Myöhemmin vasta tajusin, että tälle(kin) lapsiperhetavalle on olemassa virallinen nimitys, perhepeti.

Tällä kertaa jättimäistä ja epäkäytännöllistä pinnistä ei edes aiota kaivaa ullakolta esiin. Vauva nukkuu ja aterioi öisin välissämme. Olemme kuitenkin hankkineet myös kattoon ripustettavan ensisängyn, josta kerron myöhemmin tarkemmin.

Vuodevaatteet + kosteussulkuja. Millä tavalla nukkumisjärjestelyt onkaan hoidettu, vuodevaatteita tarvitaan. Vanhempienkin välissä oma peitto vauvalle voi olla hyvä, ellei vauva sitten koisi unipussissa. Pari pussilakanaa ja aluslakanaa riittää, mutta tällä kertaa meillä on kolme settiä. Ensisänkyä varten pitäisi vielä ommella pienemmät lakanat.

Tyynyä pieni vauva ei tarvitse, mutta tyynyliinoja on hyvä olla useampi kappale. Puklujen ja muiden roiskeiden siivoaminen on helpompaa, kun ei tarvitse vaihtaa koko aluslakanaa. Kosteussulkukankaan palanen vauvan pyllyn kohdilla pitää petauspatjan ja patjan puhtaana, vaikka ohivuotoja tulisi. Kosteussulku kannattaa perhepedissä sujauttaa maitotulvan takia myös äidin rintojen korkeudelle, etenkin jos vauva aterioi perhepedissä.

Itkuhälytin. Emme kuvitelleet tätä kaksiossa tarvitsevamme, joten esikoisen kanssa käytössä oli vain epäluotettava perintörakkine vuodelta nakki. Tällä kertaa tahdomme kunnon pelin, johon voi luottaa vauvan nukkuessa parvekkeella. Haluan havahtua heräämiseen jo ennen kuin vauva huutaa naama punaisena. Myös mökki- ja mummilareissut sekä ulkomaanmatkat ovat mukavampia, kun voi itkuhälyttimeen luottaen viettää aikaa pihalla tai parvekkeella lapsen nukkuessa sisällä – tai toisinpäin. Nyt olemme käyttäneet tähän kahta puhelinta, mutta on ollut kuumottavaa, kun on huomannut puhelinyhteyden jossain vaiheessa katkenneen.

Liikkuminen:

Kantoliina ja myöhemmin mahdollisesti kantoreppu. Meidän must-hankinta, jota ilman emme olisi esikoisen vauvavuodesta selvinneet näin vähin henkisin vaurioin. Esikosta kannoin heti synnytyssairaalasta lähtien trikoisessa TricotSlen-kantoliinassa. Myöhemmin hankin myös toisen trikoisen liinan, käytettynä senkin, jotta liinan sai aina tarvittaessa laitettua pesuun.

Tällä kertaa hankin käytettynä myös kaksi kudottua liinaa, toinen on Didymoksen ja toinen Girasolin. Ne ovat trikoista pitkäikäisempiä, sillä niillä lasta voi kantaa vastasyntyneestä aina niin kauan kuin vain halua ja jaksamista kantohommiin riittää. Ja mikä tärkeintä, ne eivät ole niin kuumia kuin paksut ja useamman kerran kantajan ympäri sidottavat trikoiset liinat. Jos kudotut osoittautuvat tomiviksi, myyn trikoiset pois.

Esikoisen aikana siirryimme kokonaan kantoreppuun vauvan ollessa noin nelikuinen. Käytössämme oli nettikirpparilta ostamani kulunut Ergo-kantoreppu. Se oli paras vauvamateriahankinta koskaan, hintaa 14 euroa. Tällä kertaa olen kuitenkin himostellut hankkivani vauvakokoisena joko Tulan tai Wompatin, joista molemmista on kokemusta taaperoreppukoossa. Vaikka rakas vanha Ergokin on hyvä, pitkäselkäisille vanhemmille Tula ja etenkin Wompat ovat vielä parempia. Katsotaan tätä tarkemmin sitten vauvan synnyttyä, kun tiedetään, minkälainen menijä sieltä on tulossa.

Vaunut ja mahdollisesti parvekevaunut. Vaikka esikoisen vauvavuoden aikana kirosin moneen kertaan vaunujen olleen kallein ja turhin vauvatarvikeostos, on meille tälläkin kertaa tulossa vaunut. Niistäkin lisää sitten myöhemmin, jahka kiesit ensin saapuvat. Tällä kertaa uskoisin vaunujen olevan elämänmenoomme paremmin sopivat, kuin esikoiselle hankittu ja jo eteenpäin myyty vaunumaasturi oli. Koska toivon ja hulluna luotan tulevan vauvan tosiaan nukkuvan vaunuissa, hankimme lainaan myös parvekevaunut.

Turvakaukalo. Vaikka meillä ei ole autoa, on meillä vauvalle turvakaukalo ja esikoiselle lastenistuin. Paljoa niihin ei ole tarvinnut rahaa laittaa, sillä toinen on ostettu käytettynä Annalta (kiitos kotiinkuljetuksesta ja myöhäisillan raskausvaivavertaistuesta!), toinen saatu kavereilta lainaan. Käytämme niitä taksimatkoilla sekä laina- tai vuokra-autoillessa. Takseihinhan saa tilattua istuimen tai kaukalon valmiiksi ja näitä välineitä voi myös vuokrata, mutta me olemme kokeneet asian helpoimmaksi näin.

Makuupussi tai pari. Toimivat lämmikkeenä niin parvekevaunuissa kuin kaupunkikieseissä. Levitettynä ovat myös hyviä pötköttelyvilttejä. Äitiyspakkauksen makuupussit ovat käteviä ja niitä löytää myös edukkaasti lisää. Jos makuupussin kuosi ei miellytä, sen saa melko helposti vaihdettua mieleisekseen tämän laatimani ohjeen avulla. Talvisin meillä on ollut käytössä Eisbärchen-lämpöpussi, käytettynä ostettu sekin. Lisäksi meillä on ulkokäyttöön tarkoitettuja hupullisia unipusseja. Toinen miehen tädin kutoma villainen ja toinen kirpparilta löytämäni vanutäytteinen.

Hoitolaukku tai -reppu. Tätä en edes hankkinut esikoisen aikana, turhakkeena kun pidin. Mutta kun alkuun mukana piti kuskata paljon tilaa vievien kestovaippojen ja muiden tarvikkeiden lisäksi myös rintapumppua ja tuttipulloja, oli aika hankkia tilavampi kassi. Ensin käytössä oli (hoito)laukku, mutta pian tajusin siirtyä (hoito)reppu ja pikkulaukku -yhdistelmään. Vanha hoitoreppu on nyt niin monta kertaa korjattu ja paikattu, että pitäisi hankkia uusi tulevaa vauvavuotta varten.

Kestovaipanvaihtoalusta tai kaksi. Kosteussulullinen hoitoalusta, jonka voi levittää kaverin luona ollessa esimerkiksi sängylle tai kaupungilla lastenhoitohuoneessa hoitopöydälle. Olemassa on myös kertakäyttöisiä vaihtoalustoja, mutta mukavampi, tyylikkäämpi ja luonnolle sekä lompakolle valtavan paljon parempi ratkaisu on hankkia pestävä kestoversio. Meidän hoitoalusta on Kushies-merkkinen ja Prismasta ostettu.

Kosteuspyyhkeitä. Jos lähettyvillä on vesipiste, vauvan kanssa näille ei juuri ole käyttöä. Mutta jos pyllyä ei pääse pesemään vedellä, kosteuspyyhkeellä saa sähellettyä sotkut pois. Meillä Jackson Reecen kosteuspyyhkeille* tuli kunnolla käyttöä vasta lapsen alkaessa syödä kiinteitä. Ne toimivat edelleen loistavana ensiapuna milloin mistäkin koostuviin sotkuihin.

Hygienia:

Vaipat ja vaippapussit. Me käytämme kestovaippoja, joista on tulossa se teidän paljon toivovamme postaus toivottavasti ihan pian. Kestovaippojen lisäksi tarvitaan kosteuden ja hajun pitäviä vaippapusseja, joissa me säilytimme pesua odottavat vaipat niin kotona kuin kaupungillakin. Täällä ohjeeni Pul-kankaasta tehtyyn vetoketjulliseen vaippapussiin.

Kestojen lisäksi meillä on alkuun varattuna myös kertakäyttöisiä vaippoja vastasyntyneen koossa, kun ystävällä sellaisia sattui pyörimään ylimääräisenä nurkissaan.

Hoitoalusta. Joillekin turhake, mutta kestovaippoja käyttävässä perheessä koimme sen oleelliseksi hankinnaksi. Kestojen kanssa kun on aina vähän enemmän säädettävää kuin kerttisten. Meillä oli käytössä vanha ja ruma hoitoalustapehmuste, jonka päälle vedin tyynyliinan. Se komeus sitten aseteltiin pesukoneen päälle.

Kestopesulappuja tai vanulappuja ja -puikkoja. Navan puhdistukseen. Kostutetut pesupesulaput tai vanulaput toimivat hyvin myös vauvan pikapesuvälineistönä.

Amme. Vauvan voi tietty pestä vaikka lavuaarissa, mutta me hankimme esikoiselle Ikean ammeen. Siellä hän istuu läträämässä vielä nykyäänkin saunavuoroilla, vaikka muuten käymme suihkussa. Yksikin amme on hurjasti tilaa vievä naftissa asunnossamme, joten tällä kertaa meillä on vauvalle teidänkin suosittelemanne kokoontaitettava amme. Saimme sen sekä ammeeseen kuuluvan vauvatuen Stokkelta.

Stokken Flexi bath -amme mahtuu muutaman neliön kylppärissämme säilytettäväksi vessanpytyn ja pesukoneen väliin. Esikoinen testasi sitä tositoimissa saunavuorolla, ja hyvinpä sinne mahtui polskimaan pian kolmea vuotta lähestyvä lapsikin, vaikka kovin pieneltä amme näyttää. Stokken ammeen pohjassa on tyhjennystä varten korkki, mikä on iso parannus Ikean ammeeseen verrattuna.

Pari huppupyyhettä. Hupullinen pyyhe on kätevä kietaista vauvan ympärille kylvyn jälkeen. Yksi tällainen tuleekin äitiyspakkauksen mukana. Tietty ihan tavallinenkin pyyhe hoitaa asiansa.

Pyllypyyhkeitä. Meillä näitä on kierrossa neljä kappaletta. Harsotkin toimivat tässä tehtävässä hyvin.

Kylpylämpömittari. Konkarimutsi mittaa vedenlämpötilan ihan käsipelillä, mutta mä tarvitsen taas ainakin alkuun vahvistuksen mittarilta.

Kynsisakset. Äitiyspakkauksen kynsisakset ovat parhaat minikokoisten raapimisvälineiden lyhentäjät.

Pehmeä hiusharja. Niinikään äitiyspakkauksen harja on mukavin untavaisen pään harjaukseen ja karstan irrotukseen.

Kylpyöljy, ihoöljy, kasvovoide, sinkkivoide ja Bebanthen. Esikoista aloimme kylvettää melko pian syntymän jälkeen säännöllisesti joka ilta. Tarvetta sille ei lian puolesta tietenkään olisi, vaan enemmän kyse oli vauvan rakkaudesta veteen sekä yrityksestä saada tylsästi toistuvilla rutiineilla vuorokausiin jonkinlaista rytmiä ja tolkkua. Pelkkä vesi kuivatti ihoa, joten sekoitimme veteen öljyä. Se kuitenkin sotki liiaksi, joten siirryimme Weledan Calendula -kylpyvoiteeseen*, jonka sisältämät öljyt kosteuttavat ja suojaavat ihoa, mutta eivät saa öljyiseksi koko kylppäriä.

Öljy oli ja on kuitenkin käytössä ihon kosteutuksessa. Alkuun öljyllä läträttiin myös siksi, että hieroimme kipuilevan vauvan vatsaa sekä akupisteitä. Sama tapa hieroa lasta iltaisin on jatkunut näihin päiviin saakka. Luonnonkosmetiikan öljyissä en ole huomannut valtavia eroja, mitä nyt tuoksut ovat erilaisia. Suomessa suunniteltua Sophie La Girafe baby -sarjan Baby Oilia* meillä on kulunut useampi puteli, joista osa on saatuja ja osa ostettuja.

Etenkin talvisin esikoisen kasvot tarvitsivat ja tarvitsevat kosteutusta. Vartaloöljy ei soveltunut hommaan, vaan parhaaksi tuotteeksi lapsen herkille kasvoille olen kokenut niin ikään Sophie La Girafe baby -sarjan Face creamin*, joita näitäkin on ollut käytössä sekä ostettuina että saatuina.

Sinkkivoidetta käytimme vaippa-alueen ihonhoidossa. Kestovaipoissa vauvan pylly ei herkisty niin suurelle määrälle kemikaaleja, joten akuuttia tarvetta hoitaville voiteille ei koskaan tullut. Siksi yksi Weledan baby -sarjan Calendula Zink Cream -putkilo* riitti koko vaippa-ajaksi. Sitä olisi vielä reilusti jäljelläkin, mutta päivämäärä on näemmä mennyt umpeen. Tulevan vauvan kanssa käytämmekin saamaamme Laveran Baby & Kinder neutral -sarjan vaippavoidetta*, jota saa ostettua ihan Prismoistakin.

Bebanthenille ei myöskään vauva-aikana juuri ollut käyttöä. Enemmänkin sitä kuluu nyt, kun rajojaan kokeileva leikki-ikäinen on naarmuilla ja kolhuilla.

Muu elämää helpottava materia:

Harsoja. Monitoimiväline vauvasta leikki-ikäiseen. Muun muassa puklujen, imetysmaitotulvien ja muiden eritehommien hallintaan ja siivoukseen. Mä uudistin vanhat ja kulahtaneet pukluharsot pesukonevärillä tyylikkäiksi denimliinoiksi.

Tuttipullo tai hörpytysmuki. Myös äidinmaidolla vetelevälle vauvalle tuttipullo on hyvä hankinta. Tai vielä enemmänkin se on sitä hänen äidilleen, jolle pullo mahdollistaa vauvatonta aikaa vaikka lenkkipolulla. Meillä oli käytössä Lifefactoryn silikonisuojuksiset lasituttipullot*, jotka myöhemmin korkkia vaihtamalla* toimivat nokkamukeina. Materiaalinsa ansiosta ovat edelleen kuin uusia ja palvelevat myös tulevaa vauvaa niin tuttipulloina kuin nokkamukeina.

Sitteri. Monien mielestä vauvamaterian ykkösturhake. Joidenkin mielestä se kuuluisi myös roviolle, sinne samaan poltettavien kasaan rintareppujen (toim. huom. ei asia kuin kantoreppu) kanssa. Meille tästä oli kuitenkin valtava apu suuritarpeisen vauvan kanssa. Lapsi oli tyytyväinen vain ihan kiinni iholla, mutta aina se ei ollut mahdollista. Lattialla oleilu sai aikaan hysteerisen huudon selkä kaarella. Niinpä lapsi majaili alkuun sitterissä sillä aikaa, kun minä vieressä yritin tehdä esimerkiksi hiustenpesunopeuden maailmanennätystä.

Käytettynä hankkimamme Baby Brjörnin balance-sitteri on ehdottomasti paras testaamamme sitteri. Siinä vauva voi oman kehonsa liikkeillä keinuttaa sitteriä, mutta onnistuupa sen keinuttaminen myös mutsin toimesta toisella jalalla – vaikka sieltä suihkusta käsin. Sitterissä on myös kolme erilaista asentoa, mikä on plussa moniin muihin sittereihin verrattuna. Itselleni tärkeää oli myös tyylikäs ja klassinen ulkonäkö, sillä tämä on vauvahärpäkkeistä se, joka tuntui olevan eniten tiellä. Kiva ulkonäkö tai ei, olin onnellinen, kun sain tämän aikoinaan laittaa oman vauvan käytöstä lainaan kaveriperheelle.

Tutteja + tuttipidike. Kaikki eivät tahdo vauvalleen tuttia edes antaa, ja vaikka haluaisivatkin, vauva ei sitä suostu syömään. Me menimme esikoisen kanssa tutitta siihen asti, että pääsin lypsyistä ja pulloista pelkkään rinnalta imettämiseen. Tutti oli kuin mustaa magiaa, niin mieletön sen rauhoittava vaikutus itkuiseen vauvaan oli. Tuttipidikkeen avulla tutti pysyy tallessa esimerkiksi kaupungilla kulkiessa, vaikka se vauvan suusta tipahtaisikin.

Jos teidän pitäisi nimetä kolme tärkeintä vauvamateriahankintaa, mitkä ne olisivat? Entä mitkä ovat osoittautuneet turhakkeiksi?

Jaa