Parhaiten kestovaippa-amatöörien käytössä ovat toimineet setit, joissa koko vaippa on samassa paketissa ja sen voi laittaa lapselle samoilla taidoilla, joita vaaditaan kerttisvaipankin laittamiseen. Meillä tällaisia ovat olleet pääasiallisesti pul-kuorelliset taskuvaipat, joissa imut on pujotettu vaippaan ja vaippa itsessään sisältää jo kosteussulun. Kun me olemme askarrelleet vaipat valmiiksi, hoitajan ei tarvitse kuin laittaa se lapselle kertakäyttöisen vaipan tapaan. Lasta hoitamaan tulleiden ystävien lisäksi myös minä ja Lähiöjeppe nappaamme laukkuun mieluiten pul-kuorellisia taskuvaippoja kaupungille lähtiessä, kun vaipanvaihdon pitää olla mahdollisimman näppärää.
Niinpä meillä on itse tehtyjen sisätaskuvaippojen lisäksi myös läjä niin kutsuttuja matkavaippoja, eli pul-taskuvaippoja. Niitä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi päiväkotisetin pyörittämiseen, joten olikin onnekas sattuma, kun samaan aikaan vaippapulman kanssa Kidster-nettikauppa* tahtoi antaa meille joitakin tuotteita testattavakseen. Ja kun kaupan valikoimasta löytyy myös kestovaippoja*, valitsin testattavaksi uusia vaippoja.
Nelikosta malliltaan tutuin on punainen Natural Baby one size -taskuvaippa*. Imut sujautetaan takana olevasta täyttöaukosta sisään, minkä jälkeen vaippa on valmis laitettavaksi lapselle. Ihoa vasten oleva polyestermokka on mukavan pehmoista ja pysyy kuivana, vaikka imut olisivat litimärkiä. Vaikka malli on one size, eli sen kokoa pitäisi pystyä säätämään neppareilla noin 5–18-kiloiselle lapselle, mä en ostaisi tätä vaippaa ihan pienelle vauvalle enkä ihan isollekaan lapselle.
Se on täydellisenkokoinen puolitoistavuotiaalle lapselle kaikki nepparit avoimena, mutta jos lapsi olisi yhtään isompikokoinen, alkaisi vaippa jo jäädä naftiksi. Pienellä vauvalla taas leveämpi haaraosa (verrattuna esimerkiksi äitiyspakkauksesta tuttuihin Myllymuksun vaippoihin) olisi epämukava, sillä neppareilla voi säätää vain vaipan pituutta. One sizen sijaan vaippa vastaakin mielestäni hyvin kokoa M-(pieni)L.
Keltainen Bambinex AIO one size* lupaa jo nimessään paljon: se sisältää kaiken tarvittavan ja sopii koko vaippaiän. Mä en itse ole tykännyt All in one -vaipoista, sillä kun kaikki vaippaosat ovat kiinni samassa vaippapaketissa, pesun jälkeinen kuivuminen on yleensä vienyt aivan tolkuttomasti aikaa. Tässäkin vaipassa on vain yksi pieni irtoimu ja muuten koko hoito on yhtä pakettia. Mutta tämä vaippa yllätti superpositiivisesti! Sen mikrokuituinen imuosa nimittäin tekee tästä yllättäen yhden meidän nopeimmin kuivuvista vaipoista. Lisäksi se vaikuttaa pehmoiselta ja mukavalta päällä, eikä ole yhtään pöllömpää, että se on Öko Tex 100 -sertifioitu. Suuren plussan vaippa saa jalanteissä olevista vuotosuojista.
Nopeasti kuivuminen aiheuttaa kuitenkin myös sen, että Bambinex ei ole kaikista imutehoisin. Ihan ok, mutta ei parhaimmistoa. Imuosa on kuitenkin irrallaan kuoriosasta, mikä mahdollistaa lisäimujen sujauttelun vaippaan tarvittaessa. Vaippa on itsessään jo kuitenkin melkoinen pallo, joten en lähtisi sinne valveillaoloaikana tai ainakaan liikkuvalla lapsella lisäämään imuja. Neppareilla kokoa saa pienennettyä pituussuunnassa ja pehmeän sekä taipuisan materiaalin ansiosta uskoisin sen istuvan punaista Natural Baby -vaippaa paremmin haaraosastaan myös pienemmille vaippapyllyille.
Vihreä Bitti d’lish snap in one* on söpö kuin mikä. Mutta sen sisälmykset paljastivat niin monimutkaisen imusysteemin, että jopa puolentoista vuoden kestovaippakokemuksen jälkeen vähän hirvitti. Sisällä on kaksi imua, jotka kiinnitetään ja taitellaan nepparein kiinni vaippaan ja toisiinsa. Mietin, että pitääkö mun ottaa hökötyksestä kuva, jotta osaan pesun jälkeen kasata setin oikealla tavalla uudestaan. Kidsterilla osasivat onneksi valaista, että eriväriset nepparit toimivat karttana: samanväriset nepparit kiinnitetään toisiinsa. Olkoon värikartta apuna tai ei, kyllä meillä joka kerta pesun jälkeen vaippaa kasatessa naureskellaan, että minkä värisiä neppareita vaipan keksijä on kiinnityssysteemiä keksiessään vetänyt.
Bambusta ja luomupuuvillasta valmistetut härpäkeimut ovat kuitenkin todella imukykyisiä. Pörröinen minkee-velourkuori pitää epäilyistämme huolimatta kosteutta, joten erillistä kuorta ei tämänkään vaipan kanssa tarvita. Mua vähän kuitenkin epäilyttää, miltä imut tuntuvat lapsen iholla. Kuivalta kyllä, sen takaa polyesterimokkakerros uloimmassa imussa, mutta kun ihoa vasten on useampi sauma, ei se voi olla kaiken mukavin päällä. Minimestä tämä vaippa on kuitenkin halittavan ihana. Se saattaa kuitenkin johtua vaipan pörröisestä ulkokuoresta.
Vaaleanpunainen Bitti tutto* on samaa itti bitti -vaippasarjaa kuin vihreä Bitti d’lishkin. Niinpä siinäkin on pörröinen ulkokuori ja monimutkainen sisus. Ja nyt vaipan keksijälle ei ole riittänyt kaksi nepparein kiinnitettävää imua, vaan panoksia on kovennettu lisäämällä vielä kolmas imu valvomisesta väsyneiden vanhempien kiusaksi. Tässä vaipassa nepparit mahdollistavat säätövaran, joten saman vaipan luvataankin sopivan aina kolmekiloisesta vastasyntyneestä 20 kiloa painavaan taaperoon. Ja jos lapsi on siro, tämä lupaus saattaa lähes lunastaa itsensä.
Molemmat Bitti-vaipat kun ovat siroja, mikä on meidän perheen tapauksessa hyvä juttu. Vaippa istuu vähän kuin alushousut, kun joidenkin vaippojen istuvuutta voi kuvailla enemmänkin sanoilla möltti. Bittien haaraosa on kapea, mikä tietenkin jossain kohdissa vaippaikää aiheuttaa, noh, ylitsevuotavia tilanteita, mutta muuten se tekee menosta vaivattomampaa. Ja ovathan nämä Bittit myös nättejä kuin mitkä, joten nämä päällä beben on kelvannut kruisailla menemään kesällä ihan vaippasiltaan.
Ihananvärisiä! Mutta argh, mikä nimi- ja imuviidakko! Meillä kaikki neljä on osakestoillu, mutta tuttuja on ainoastaan harsot + villikset ja Fuzzit. Ehdin myydä kaiken pois ennen neljättä, jotain vaippaostoksia pitäisi tehdä jatkossa. Nyt mennään vielä harso, lisäimu ja villahousut yhdistelmällä.
Meillä taas käytettiin lopulta melkein vain noita bitti d'lish vaippoja, olivat niin ihanan kapeita. Kun laittoi jonkun muun merkkisen vaipan tytön päälle niin tuntu että jalat alkoivat sojottamaan ulospäin eikä housut mahtuneet päälle. Eikä ole meillä ainakaan saumat jättänyt mitään painautumia ihoon vaikka vaippa on välillä ollutkin pitkään päällä, mutta vaikeahan se on tietää miltä mikäkin vauvan pyllyä vasten tuntuu!
Meillä on käytetty ja kokeiltu vähän kaiken mallisia vaippoja, mutta kyllä minä laitan jokaikiseen coolmax- kuivaliinan pyllyä vasten. Pitää varmasti kuivana, kakan saa näppärästi pois eikä vaippaankaan tule tahroja. Ja kun laittaa vaipan sisään valmiiksi ei vaadi fyysikon aivoja tai mitään viitseliäisyyttä perheen ulkopuoliselta hoitajalta.
Itse en ole eläessäni kokeillut, enkä kokeile. Mikään ei ole inhottavampaa kuin käytetty vaippa laukussa. Jestas, sitä hajuakin. Meillä vielä kun tuo tuhdimpi tavara tulee vaippaan 4-6 kertaa päivässä. 🙁
Ei siinä, kauniin värisiähän nuo ovat, mutta ah, niin hankalia.
Sikäli mikäli käytätte kertsejä, niin se haju tulee vaipassa käytetyistä kemikaaleista. Kestovaipat eivät haise yhtään noin pahalle.
Meidän muksumme ovat tuossa Minimen iässä tehneet jo isommat tarpeet pottaan (putkiremontti antoi kummasti motivaatiota opettaa potalle) eli päiväkodista täytyi kantaa kotiin vain pissavaippoja. Lupasin kyllä kantaa kakat kotiin, mutta silloin harvoin kun sitä päiväkodissa vaippaan tuli, se oli kipattu pyttyyn.
Meillä bitti d´lish:t toimivat hyvin. Niihin on myös helppo ommella itse lisää imuja. Pysyvät kyllä paikallaan myös ilman neppareita. Potalle opetellessa ne olivat käteviä, kun ei tarvita paksua imukerrosta ja imuja voi vaipasta vaihtaa useammin kuin kuorta.
Miten muuten päiväkodissa pottailut ovat sujuneet?
Mitä päiväkodissa on tykätty kestoista? Mua tämä pohditutti silloin kun olin vielä vakaassa päätöksessä kestoilla (se päätös murtui siinä kohtaa kun vaativa vauva plus hajalla oleva äiti kombossa piti tehdä valintoja, tätä hieman harmittelen mutta toisaalta tiedän että siinä kohtaa elämässä en olisi jaksanut sitä pientä lisävaivaa). Meidän päiväkodissa näyttää kaikilla olevan kertiksia ja tosiaan kun ei sit kestoiltukaan, niin ei tullut selvitettyä päiväkodin kestoiluun suhtautumista.
En ole ikinä ihan ymmärtänyt kakkavaippojen kauhistelua kestoilun kauhistelijoitten joukosta, kyllä se kertsikakkavaippa roskiksessa haisee aika hirveälle (ja kyllä meillä kertseistäkin kakat kaadetaan pönttöön, ihan vaan hajuhaittojen minimoimiseksi ja onhan se ekologisempaakin toivottavasti että kakka päätyy viemäriin kuin että se on miljoonia vuosia muovikuoressa kaatopaikalla).
Ehdotatko Kidsterille että tarjoisi vielä vaikka jotain alennuskoodia kestoista niin kannattaisi ehkä testatakin noita? 🙂
Meillä on yksi Bambinexin aio, ja jostain syystä se vuotaa aina heti ekoista pissoista, vaikka laitettaisiin kuinka kireälle (on käytetty ja pesty oikein ja monta kertaa…). Nyt kun taapero painaa hieman yli 10 kg ja M-kokoiset vaipat alkavat olla pieniä, on uusien hankinta edessä. Kiva kuulla kokemuksia mainitsemistasi vaipoista!
Heippa!
Nyt ei liity vaippoihin ollenkaan (vaikka herkullisia värejä jne. löytyykin :)), mutta olen himoinnut yhtä julistetta mikä teillä on ja mistään nettipuljusta ei vaan löydy. Eli sellainen pastellinvärinen aalto, jossa on mustaa.. valkoisia pilkkuja ehkä. En tarkalleen edes muista, mut oli hurjan kiva jossain sun kuvassa. Kertoisitko mistä olet sen hankkinut?
-Ansku
Äläpä, teksti näyttää ihan latinalta noiden nimien kanssa ja imuhässäkkä saa pään pyörälle. Unohtuikin mainita postauksessa noista Itti bitti -sarjan vaipoista just se, että on harmillista, että ne eivät pelitä muiden vaippojemme kanssa. Tai tokihan nuokin nyt saisi jotenkin mytättyä myös vaikka taskuvaippaan, mutta silti. Muuten kun meillä kaikkiin vaippoihin menee samanlaiset imut, eikä täten tarvi pesun jälkeen etsiä vaippa-imu -pareja.
Kiitos kaikille muillekin hurjasti kommenteista! Mä palaan niihin paremmalla ajalla ja jaksamisella.
Riitta, meillä oli sama juttu päiväkodissa. Pienten ryhmässä oli 3 kpl. mummoikäistä tätiä, jotka eivät olleet eläissään vaihtaneet nykyaikaisia kestoja. He oppivat kerrasta valmiiksi ladattuihin taskuvaippoihin ja kiittelivät, miten mukava niitä on vaihtaa. Hekin aina kippasivat ne harvat kakat pönttöön, laittoivat vaipan kosteussuojapussiin ja olivat tyytyväisiä, ettei vaippa jää haisemaan kylppärin roskikseen, kuten muiden ryhmäläisten kertisit.
Joo, ne on ovat kyllä kivan kapoista mallia. Eikä tosiaan meilläkään saumat jättäneet painaumia ihoon, mutta jotenkin niiden määrää kummasteli, kun on tottunut laittamaan lapselleen vaipan, jossa ”ylimääräisiä” saumoja ei ole.
Mekin käytettiin aluksi joko coolmax-kuivaliinoja tai riisipaperia, mutta muutaman kuukauden jälkeen jätetiin pois, kun koettiin turhana.
Joo, se kemikaalisen vaipan haju on etenkin aamuisin aika muheva – päästiin kokemaan sitä kuukauden Thaimaan-matkallamme. Ja enhän mä toki sitä käytettyä vaippaa sellaisenaan laukkuun laita haha! Hoitoveskassa kulkee mukana kosteuden ja hajun pitävä pussukka. Päiväkotia varten on muutama vähän isompi pussukka, jonka sitten napataan mukaan kotiin lasta haettaessa.
Hei tosi hyvä idea toi Bitti-vaippojen pitäminen ilman imuja! Se kuorihan on tosiaan ihan unelma harkkahousu – istuva, pehmoinen ja kosteutta pitävä.
Niin ja pottahommat ovat sujuneet hyvin – yksityiskohdat lapsi saa kertoa niin halutessaan 🙂
Tosi hyvin on suhtauduttu päiväkodissa kestoihin. Me oltaisiin kyllä oltu valmiita päiväkotiaika vetämään kerttiksilläkin, mutta kysyttäessä kestot olivat ok. Olen siitä tosi iloinen! Ollaan sanottu, että jos isompaa asiaa vaippaan sattuu tulemaan, sen voi laittaa vaikka sellaisenaan kosteudensulkupussiin, me hoidetaan homma loppuun sitten kotona. Tai että jos vaan jaksaa, voisi suurimmat osat kipata pyttyyn. Mutta aina niitä on kyllä huuhtaistukin ennen pussiin laittamista.
Päiväkodissa käydään niin usein istumassa potalla ja vaihdetaan tarvittaessa vaipat siinä samalla, että ongelmaksi ei tule sitä, että kestoja pitää vaihtaa useammin kuin kerttiksiä. Isompien hätien kanssa hoitajille tulee vähän enemmän vaivaa kuin kerttiksistä, muutenhan kestojen kanssa toimitaan kuin kerttistenkin. Me ollaan kyllä viety päiväkotiin myös kerttiksiä siltä varalta, että joku hoitajista kokee ne mielekkäämpinä, mutta ainakaan vielä siihen pinoon ei ole koskettu.
Joo, ehdotin! Hyvä idea! Ja alekoodi tuli, siitä erikseen postaus täällä.
Oikeesti!? Onkohan siinä jokin valmistusvirhe, reikiä kosteudensulussa tms? Vaikka sen imukyky ei tosiaan ole huippuluokkaa, ei se nyt ekoista lireistä pitäisi olla moksiskaan. Musta kun se vaippa on ollu positiivinen ylläri, se laitetaan melkein heti uudestaan päälle, kun vaan pesun jälkeen ehtii kuivua.
Se on kyllä kerrassaan ihana! Mä olen tilannut sen täältä, mutta se näyttäisi olevan loppuunmyyty :/ Toivottavasti niitä tulee lisää!
Ompas mukava lukea kuinka muilla päiväkodeilla on kestoilu otettu vastaan!! 🙂 itselläni kylläkin jo 3v, jolla ei vaippoja mutta seuraavaa ajatellen olen miettinyt mitä vaippoja oikein laittaisin päiväkotiin kun niin kestoilu intoinen itse olen 🙂 jospa tulevassa päiväkodissa ymmärrettäisiin ja olisi viitseliäisyyttä käsitellä kestoja.