Äiti on aina oikeassa. Ja kun äiti sanoi mulle, että tietenkin vauvalakanoista siirrytään ensin lasten pussilakanoihin ja siitä vasta niihin aikuistenkokoisiin petivaatteisiin, näin sen on oltava. Mä kun olisin muuten hypännyt välivaiheen yli suoraan normikokoisiin lakanoihin.

Ullakolla on odottanut jo monta kuukautta lastensänky, mutta Minime koisii edelleen pinnasängyssä. Mä kun olen onnistunut tekemään näistä lakanahommista länsimaisen ihmisen jättiongelman. Vaikka lakanakoko on nyt päätetty, en osaa valita, mitkä pussilakanat lapselle hankkisin. Aluksi ajattelin ompelevani lakanat itse jostain kauniista kankaasta, mutta aikaa säästääkseni päätin ostaa ne valmiina. Hah, mä olisin ommellut petivaatteet päiväkotipataljoonalle niinä iltoina, kun olen tämän valtavan lakanaongelman takia selannut nettiä.

Nyt olen kuitenkin saanut kerättyä kasaan varteenotettavimmat lakanaehdokkaat, joita uskoisin koko perheemme jaksavan katsella tulevien vuosien ajan. Toisin kuin vauvalakanoiden kanssa tuskaillessani, silmäni ovat nyt jo näemmä niin mammautuneet, että näen monet lapsekkaatkin kuosit tyylikkäinä ja kauniina. Vaikkakin edelleen ottaisin lapselle raitaa myös junior-kokoisena, mikäli sellaisia olisi saatavilla. Ja ainuttakaan Bratzia, Carssia tai Birdiä ei makuuhuoneeseemme kuitenkaan kanneta, joku roti sentään.

Oma lempparini on Marimekon Karkumatka-pussilakanasetti*. Siinä on väriä ja veikeyttä, mutta myös tyyliä ja ajattomuutta. Voisin nähdä nämä lakanat osana lastenhuoneen sisustusta vielä vuosikymmenienkin päästä.

Ferm Livingin In the rain -setin olisin ollut valmis kotiuttamaan sen törkeästi hinnasta huolimatta. Ihminen viettää lakanoihin kääriytyneenä ison ja tärkeän osan elämästään ja näkee sekä tuntee ne viimeisenä ennen nukahtamista ja ensimmäisenä herätessään. Mä olen valmis panostamaan rahallisesti, että sänky on houkutteleva sekä fiilikseltään, tuntumaltaan että ulkonäöltään. In the rain -kuosi on ihanan pehmeä ja unimainen, ja kanttaus tuo settiin ryhtiä, helppohoitoisuutta sekä ulkonäköä. Ja vaikka luomupuuvilla ei ole ehto lakanoita hankittaessa, ei se ole yhtään pöllömpi asia etenkään lapsen ihoa vasten.

Mutta hemmetti näitä kymmeniä eri täkki- ja lakanakokoja. Tanskalainen mitoitus on toisenlainen kuin Suomessa, joten Finlaysonin täkit ovat Fermin kanssa eri kokoa. Pitäkööt tanskalaiset siis ihanat pussilakanansa. Niin materialisti en sentään ole, että ostaisin monta erikokoista täkkiä voidakseni hankkia pussilakanoita kaikissa maailman mitoituksissa. Tämän takia myös Lähiöjepen suosikki, Fermin Marionette-kuosinen pussilakana on pois pelistä.

Mustavalkoinen Finlaysonin Elefantti-pussilakanasetti on reipas, klassinen ja tyylikkäällä tavalla lapsekas. Voisin hyvin ostaa sitä myös omaan sänkyyni. Mä olen kuitenkin hankkinut Minimelle samalla kuosilla, tosin keltaisilla elefanteilla, päiväpeiton. Toki päiväpeiton alta voi paljastua sama kuosi kuin päiväpeitteessäkin, mutta luulisi vaihtelun kuitenkin virkistävän.

Annon Retki-pussilakanassa on sitä jotain, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi. Pohjaväri on tätä päivää, mutta en tiedä, jaksaisinko katsella sitä enää parin vuoden päästä. Kuviot ovat ihan söpöjä, menemättä kuitenkaan ällösöpöviivani yli.

Sen sijaan toinen Annon listalleni päätynyt pussilakanasetti on ihan ässä. Satumetsä-kuosisessa lakanassa on kaikki kohdallaan, halpaa hintaa myöten. Sen lisäksi että mä olin heti tämän nähdessäni myyty, myös Lähiöjeppe valitsi tämän yhdeksi lemppareistaan sokkotestissä, jossa näytin pussilakanoiden kuvia kertomatta hintaa, merkkiä tai omaa mielipidettäni. Mä en vain oikein osaa ostaa lakanoita kuin Finlaysonilta tai Marimekolta. Voiko 25 euron lakanasetti tuntua mukavalta iholla ja kestää käyttöä sekä pyykkiä? Onko jollain kokemuksia Anttilan valikoimista löytyvistä Annon lakanoista?

Viimeisenä listallani on Finlaysonin Oma perhe -kuosinen pussilakanasetti, jossa periaatteessa kaikki on kohdillaan: väritys, kuosi ja vielä extrana tarina kuosin takana. Mutta joku tässä kuitenkin tökkii. Onneksi Lähiöjeppe helpotti päätöstä pitämällä näitä lakanoita rumina, joten kauppaan jäävät.

Mutta mitä te olette mieltä? Mitkä lakanasetit ovat teidän lemppareita? Onko jostain käyttökokemuksia? Tai löytyykö tätä tyyliä edustavia junior-pussilakanoita jostain lakanakaupasta, joka on mennyt ohi armottomasta googlauksesta huolimatta? Hankittavana olisi siis kaksi settiä, ja tällä hetkellä kärkipaikkoja pitävät Marimekon Karkumatka ja Annon Satumetsä. Jos Annon laatu on ihan kuraa, kolmospaikalla luuraa Finlaysonin mustavalkoinen Elefantti.

Jaa