Kun on itse kasvanut maalla ja nyt kasvattaa paljasjalkaista stadilaista, tulee silloin tällöin kelailtua maaseutu- ja kaupunkilapsuuden eroja. Ja etenkin väitettä siitä, että maalla sitä kuulkaa vain kasvaa punaposkisia, terveitä ja kunnollisia kansalaisia. Että onnellisen lapsuuden takaa vain takapihalla kasvava viljapelto, kurainen koulutie ja ainakin kilometrin hajurako naapuriin. 

Niin kuin asioissa monesti, tässäkin molemmilla on puolensa, kaupungilla ja maaseudulla, mutta itse liputan tällaisessa Helsingin kaltaisessa pikkukaupungissa asumisen puolesta. Täältä löytyvät ne maaseudun ihanat asiat, joista pidän: vesistö, metsä ja hiihtoladut kävelymatkan päässä. Mutta myös ne asiat, joita itse maalaisena kipeästi kaipasin viimeistään kouluikään mennessä: lyhyet välimatkat, kattava harrastustarjonta, paljon samanikäisiä kavereita, rutkasti tapahtumia ja etenkin mahdollisuus kulkea menoihin ilman riippuvuutta vanhempien autosta.

Välillä harmittelen kuitenkin, että lapsi ei tule saamaan joitain samanlaisia rakkaita lapsuusmuistoja kuin minä. Hän ei todennäköisesti tule leikkimään elokuun tummuvassa illassa juuri puidulla pellolla mörkövakoojaa muiden kylän lasten kanssa. Helsingissä hän ei tule juoksemaan nakuna kukkivalla mansikkapellolla sadetuslaitteiden vesisuihkuja väistellen. Hän tule menemään heinälatoon kielloista huolimatta ja leiki siellä pusuhippaa.

Mutta hänkin voi polkea halutessaan saunatakki päällä ja uimarengas kaulan ympärillä uimaan. Hän voi käydä kalassa ja kastella kumisaappaansa lähipurolla leikkiessään. Hänkin voi yöpyä teltassa vaikka Pihlajasaaressa ja kiipeillä housunsa rikki luonnonsuojelualueella seikkaillen. Ja lisäksi hän tulee kokemaan lapsuudessaan ikimuistoisia asioita, joita vain kaupunki voi tarjota ja joita tällainen maaseudun kasvatti ei osaa edes kuvitella.

Onneksi puolitoistavuotiaalla ensimmäisen polven herttoniemeläisellä ei ole ennakkokuvitelmia tietynlaisesta lapsuudesta. Hänelle se on leikkiä, oli sitten ympärillä viljapeltoa tai betonia. Lapsen silmin esimerkiksi 200 metrin matka keskellä Helsingin keskustaa, Narinkkatorilta Kampin metrolle, on seikkailurata. Aikuinen saattaisi nähdä ympärillään vain asfalttia ja betonia, mutta kaupunkilaislapsi näkee siinä mahdollisuuden leikkiin, kotimatkaparkouriin.

Jaa