Mä olin siitä outo lapsi, että en tykännyt limsasta. Herkuttelujuomana pidin enemmän äidin keittämästä mansikkamehusta. En tiedä, olisinko päässyt limpparin syntisen sokeriseen makuun jo aikaisemmin, jos joku olisi lapsuudessani kantanut kesken hellepäivän pihaleikkien eteeni lasillisen jääkylmää ja itse tehtyä sitruunalimonadia. 

Sillä se on päräytävän hyvää ja raikasta. Ja koska se tehdään ilman happoja, siitä tykkäävät yleensä myös hapollisille juomille nyrpistelevät lapset. Sokeriahan siinä on vaikka kuinka, mutta juhlapäivinä on kiva kattaa lastenkin eteen jotain pillimehua hienompaa juhlajuomaa. Kuten nyt vaikka tulevana juhannuksena. Sitruunalimonadilla kelpaa myös raskaana olevien skoolata keskikesän ihanuudelle, eikä tällöin tarvitse ihan niin kateellisena himoita muiden sangria- ja skumppalaseja. Ja uskoisinpa tämän toimivan myös holillisten juhlajuomien perustana.

Nykyään mä olen hapokkaiden juomien ystävä, joten nautinkin kotitekoisen sitruunalimonadin mielellään tehtynä Sodastreamilla hapotettuun veteen. Niin tai näin, tämä hellepäivien herkkujuoma on toiminut jokaiselle, jolle sitä olen maistattanut.

Koeta siis sinäkin. Mä olen tehnyt limonadini Eeva Kolun Voisilmäpeliä-blogissa julkaistun ohjeen mukaisesti. Mutta tietenkin tripla-annoksena, sillä eihän litra riitä mihinkään. Tässä kuitenkin ohje reilun litran limonadionneen. Kaikista tärkeintä ohjeessa on viimeisin kohta – jäähdytä ja tarjoile jäiden kanssa. Tämän on oltava kylmää, joten jos siihen ei ole aikaa, malttia tai mahdollisuuksia, osta mieluummin sitä Pommacia.

Perinteikäs limonadi

  • 2 ½ dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 dl tuorepuristettua sitruunamehua (tähän menee n. 2–3 isohkoa sitruunaa)
  • ¼ dl limemehua, mieluiten tuorepuristettua
  • n. 8 dl vettä (tai maun mukaan)

Laita kattilaan 2 ½ dl vettä sekä sokeri. Kiehauta niin että sokeri liukenee ja anna poreilla matalalla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää raastettu sitruunankuori. Nosta liedeltä jäähtymään noin 20 minuutiksi.

Sekoita joukkoon sitruunamehu ja limemehu sekä vesi – vettä voit laittaa sen mukaan kuinka happamasta ja voimakkaanmakuisesta limonadista tykkäät. Jäähdytä kylmäksi ja tarjoile jäiden kanssa.
Jaa