Kaupallinen yhteistyö: Fazer Aito

Kivinokassa saatiin vihdoin kesävedet päälle, kun kaikki kaupungin sähkötöissä aiheutuneet putkirikot saatiin korjattua. Kevät on täynnä ensimmäisiä kertoja pitkään aikaan, ja yksi ihanimmista on tämä: kun vääntää lähimmän vesipisteen hanaa ja sieltä purskahtaa raikasta vesijohtovettä! Vaikka vesi mökille asti kulkee edelleen kantaen, on aika eri noutaa vettä nurkan takaa aina tarvittaessa kuin kuljettaa vesi kotoa asti laatikkopyörän kyydissä.

Vesien myötä on aika siivota kesämajasta talven pölyt. Siihen puuhaan päästään ehkä viikonloppuna, mutta tärkeimmän hoidimme puolison kanssa kuntoon jo nyt viikolla: putsasimme kesämajamme pikkuisen terassin ja sekä sen kesäkeittiön sekä ulkotiskauspisteen.

Oli juhlallista noutaa varastosta kaikki kesäkeittiön tilpehöörit, kuurata ne ja asetella sitten paikalleen. Kaasuliesi, kattilat ja kasarit, korit, saavit ja iso kuparipannu vedenkeittoa varten. Naulakkoon räystään alle roikkumaan rikkaharja, essu, patalappu ja pari puhtaita pellavaliinoja. Tiskipöydälle vielä hanallinen sanko ja astiankuivausteline.

Astiatkin tosiaan pääsee taas pesemään rennosti taivasalla, eikä pöydän kattauksessa enää tarvitse nuukailla syntyvän tiskin kanssa. Ah!

Nyt on käynnissä villiyrttien ja -vihannesten paras kausi

Tästä alkaa kesämajaelon intensiivisin kausi, ja samalla Kivinokassa on huomattavissa toisenkin kauden alku. Kotimaisten villivihannesten ja -yrttien kausi alkaa heti, kun maa alkaa vähänkin vihertää.

Itse yritän tänä vuonna järkevöittää keväistä sekoamistani ja villivihannesten sekä -yrttien sijaan keskittyä palstan paapomiseen. Kaikkea kivaa kun ei voi saada, ei ainakaan samaan aikaan, ja keväällä kivaa on tarjolla niin paljon, että valintoja on pakko tehdä. Mutta yhden villiherkkusekoamisen olen itselleni suonut: ensimmäisinä villiyrttinä maasta pinnistävät iki-ihanat nokkoset!

Nokkoset ovat ainakin Helsingin Kivinokassa parhaimmillaan juuri nyt. Ne ovat vielä pieniä nuoria versoja, joissa maku on parhaimmillaan, mutta eivät enää niin nysiä, etteikö pieni kori täyttyisi siisteistä pikkulehdistä alta 10 minuutin. Jos nokkosia kerää myöhemmin kesällä, kannattaa silloinkin ottaa vain nuoria versoja tai napsaista huojuvista varsista vain tuorein pää.

Kesäminttiin puunatun kesäkeittiömme tämän kauden ensimmäisessä kokkailussa syntyikin tietenkin jotain nokkosista.

Kevään vihertävää voimaa ja superhyvä Fazer Aito Kauraruoka Tomaatti & Basilika

Käytän tuoreita nokkosia useimmiten pestoon tai lättytaikinaan, mutta nokkosista syntyy myös hurjan hyviä ja meheviä kastikkeita sekä keittoja. Helpoiten onnistuu, kun minkä tahansa pinaattiruuan reseptissä vaihtaa pinaatin nokkosiin.

Itse lähdin miettimään reseptiä pastakastikkeeseen, mihin inspiroi yhteistyökumppanini Fazer Aiton Kauraruoka Tomaatti & Basilika. Sen lisäksi, että siinä on hauska ja mieleenpainuva uusi pakkausdesign, se on myös maultaan upea! Jos Fazer Aito Kauraruoka Juustonmakuinen -kauratuotteen voisi minun mielestäni jo julistaa (vegaani)keittiön klassikkopurnukaksi, on uudessa Tomaatti & Basilika -maussa aineksia klassikoksi siinäkin:

Maku on mehevän täyteläinen ja tomaattisen umaminen, eikä siksi muiden mausteiden kanssa tarvitse juurikaan kikkailla. Fazer Aito Kauraruoka Tomaatti & Basilika on ruokakerman tapaan käytettävä tuote, joka on täysin kasvisperäinen ja sisältää kotimaista kauraa. Sillä on myös Hyvää Suomesta -merkki.

Nokkosen kanssa Fazer Aito Kauraruoka Tomaatti & Basilika sopii upeasti; kauraruoka pehmentää nokkosen ytyä. Basilikan sekä tomaatin maku tekee siitä hurjan hyvän kaverin pastalle, ja siksi kehittelinkin vegaanisen pastakastikeohjeen, jossa maistuu kevään vihertävä voima.

Jos tahdot pastakastikkeeseen enemmän proteiinia, lisää siihen purkillinen kikherneitä. Kokeilin sellaistakin reseptiversiota, ja kikherneet toimivat kastikkeessa erinomaisesti.

Ohjeessa on myös ravintohiivahiutaleita, jotka eivät ole mitenkään pakollinen juttu. Mutta jos suinkin tuntuu, että sellainen pussi tulisi kaapista käytettyä, suosittelen ostamaan ja kokeilemaan! Itse voisin syödä niitä suoraan pussista päin (välillä niin teenkin), mutta maukkainta niitä on käyttää ruuissa, joihin saatettaisiin muuten sujauttaa jotain kovaa juustoa. Oluthiivahiutaleet korostavat ja syventävät ruuan makua.

Tässä resepti nopeasti valmistuvaan ja mehevään nokkospastakastikkeeseen, jota meillä söi hyvällä ruokahalulla koko perhe:

Nokkospastakastike (vegaaninen)

Kastike:

 • 1 l (melko tiiviisti mittaan paineltuja) tuoreita nokkosen lehtiä
 • 1 keltasipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 3 isoa makeaa tomaattia
 • (1 prk kikherneitä, jos tahdot lisätäyttävyyttä)
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 0,5 dl omenaviinietikkaa
 • 1 luomusitruunan raastettu kuori
 • Mustapippuria
 • Suolaa
 • 1 prk Aito Tomaatti & Basilika Kauraruokaa
 • 0,5 dl pastan keitinvettä
 • 4 rkl ravintohiivahiutaleita (ei välttämätön)
 • Tuoretta basilikaa kattaukseen

Lisäksi:

 • Paketillinen pastaa
 • Vettä
 • Suolaa

Esivalmistele nokkoset näin: huuhdo nokkoset siivilässä kylmällä vedellä. Kiehauta lehdet kuumassa vedessä, jotta niiden poltinkarvat tuhoutuvat. Toinen keino on laittaa nokkonen blenderiin, joka silppuaa myös poltinkarvat atomeiksi. Mutta nyt mennään mökkiolosuhteissa ja blenderittä. Kaada keitinvesi pois ja säästä se, se on jäähtyneenä mainiota lannoitetta kasveille! Jäähdytä nokkoset kylmän veden alla siivilässä ja puristele ne mahdollisimman kuivaksi. Silppua nokkonen pieneksi hakkelukseksi veitsellä.

Esivalmistele vielä muutkin tilpehöörit. Silppua sipulit. Lohko tomaatit pieniksi kuutioiksi. (Valuta ja huuhdo kikherneet.) Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuori. Loput sitruunasta, eli sen mehu on täysin käyttökelpoista vielä päiviä, vaikka kuoren päällisosa on irrotettu.

Laita pasta keittymään paketin ohjeen mukaan. Mausta keitinvesi reilusti suolalla, jotta se on kuin merivettä.  Säästä pastan keitinvettä noin 0,5 dl.

Kuullota sipulit öljyssä kasarilla. Pidä paistolämpötila maltillisena, etteivät sipulit käristy, vaan pehmenevät. Jos käytät kikherneitä, lisää ne kyytiin nyt ja paista niitä tovi. Sitten lisää silputut nokkoset ja tomaatit sekä omenaviinietikka. Anna kiehahtaa niin että neste lähes haihtuu.

Mausta sitruunan raastetulla kuorella, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele perään ravintohiivahiutaleet.

Lisää Aito Tomaatti & Basilika kauraruoka, purkin huuhteluvedet ja noin puolikas desillinen pastan keitinvettä. Kuumenna kastiketta, kunnes se pulpahtaa muutaman kerran.

Tarjoile basilikan ja rapeakuorisen leivän kanssa.

Jaa