Bangkok iski ytimiin heti kun avasimme taksin oven hotellimme edessä. Rauhaisan rantakylän jälkeen tuntui kuin olisi saapunut toiselle planeetalle. Katuporat jyskyttävät, korot kopisivat kiireisinä ja espressokoneet uikuttavat. Autot, mopot ja tuktukit ajavat nelikaistaisilla teillä sieltä mistä pääsevät. 
Kun katsoo ylöspäin, ilma väreilee pakokaasusta sekä kuumuudesta ja lähes peittää korkeimpien tornitalojen huiput. Sky train kulkee katujen yläpuolella ja sylkee sisuksistaan asemille ihmisiä kuin pieniä muurahaisia. 

Vaikka olimme pukeneet matkareleistämme fiineimmät, olo oli kuin muotiviikoille eksyneillä rantapummeilla. Suurin osa paikallisista on pukeutunut upeasti ja mielenkiintoisesti. Persoonallisia asukokonaisuuksia riittäisi useampaan Hel Looksiin.

Olisin voinut viettää päiviä istumalla paikallisissa kahviloissa ja imemällä vaikutteita ohikulkevista ihmisistä. Jos olisi aikaa hankkia uudet silmälasit, tekisin sen Bangkokissa. Jos tahtoisin hiuksiini muutoksen, tekisin sen Bangkokissa. Jos kirjoittaisin romaania ja tahtoisin löytää kirjani tapahtumiin ja henkilöihin inspiraatiota, tekisin sen Bangkokissa.

Bangkokin ostostarjonta saa melkein unohtamaan lupaukset siitä, että ostan vain kun vaate on laadukas ja tuntuu täydelliseltä. Halvat hinnat peittävät melkein alleen lapsityövoiman mahdollisuuden (todennäköisyyden). 

Bangkok tarjoaa vaatetusta moneen makuun tummanpuhuvasta hevarista jakkupukuiseen toimistodiivaan. Katumuoti on levällään kaduilla pienissä kojuissa ja putiikeissa, jättimäisissä ostoskeskuksissa on vierivieressä luksusmerkkiliikkeitä vartioineen ja metallinpaljastinportteineen. Onneksi mahtuakseen paikallisiin vaatteisiin, olisi pitänyt olla viisi kokonumeroa pienempi kuin nyt.

Alunperin mietimme, uhraammeko lomapäivistämme Bangkokille ainuttakaan. Auringon ja levon kaipuussa ajatus ruuhkaisesta ja saasteisesta miljoonakaupungista ei ollut päällimmäisenä mielessä. Mutta superhiljaisen rantakylän ja sadepäivien jälkeen tuntui upealta, kun ympärillä oli taas elämää ja mahdollisuuksia enemmän kuin mihin ehti kahden kokonaisen päivän aikana tarttua.

Bangkok yllätti, se oli paljon monipuolisempi ja värikkäämpi kuin kuvitelmissani. Ja se, kuten koko Thaimaa, jätti rintaan kytevän kaipuun jonnekin. Ihmisen mieli ja ruumis on kummallinen, aina sillä on pieni ikävä jonnekin tai jotakuta. Se ei jätä rauhaan, oli sitten Thaimaassa tai kotona Herttoniemessä.

Jaa