Mä kadehdin Lähiöjepen rentoa luovuutta arkiruuan kokkauksessa. Sinä aikana kun minä olisin saanut aikaiseksi ruokasuunnitelman ja tekisin lähtöä kauppaan, Lähiöjeppe on jo pyöräyttänyt pöytään aterian. Silloinkin, kun minun mielestäni jääkaapissa on vain yksi nahistunut porkkana ja pala kuivunutta juustoa.

Lähiöjeppe lähtee ennakkoluulottomasti yhdistelemään raaka-aineita ja kokeilemaan uusia tapoja tehdä. Monesti kysyessäni, mitä ruokaa hän on tekemässä, saan vastaukseksi ”en vielä tiedä”. Vaikka siis pata jo porisisi ja köökistä leijailisi nälkää yllyttävät tuoksut. Ruoka ohjaa kokkia eteenpäin ja lopputuloksen voi nimetä vasta sen ollessa lautasella.

Taas tänään hän kokkasi vajaassa puolessa tunnissa perheelle maistuvaa lounasta aineksista, joita kaapista sattui löytymään. Nopeaa, yksinkertaista ja niin hyvää. Paistos iski myös yksivuotiaan makunystyröihin, Minime tosin ei ole ronkelia sorttia muutenkaan. Tästä saa kätevästi nestettä lisäämällä ja blenderiä käyttämällä myös soseen, jos se olomuoto laskee teidän minityypin napaan paremmin.

Bataatti-fofu-sienipaistos (riittää kolmelle supernälkäiselle)

1 bataatti
1 paketti maustamatonta tofua
2 varsisellerin vartta
puolikas paketillinen herkkusieniä
1 punasipuli

loraus öljyä
paistamiseen voita

mustapippuria
reippaasti muskottipähkinää
valkosipulirouhetta (tai vähemmän nälkäisenä on varmasti aikaa silputa tuoretta valkosipulia)
(rouhaisu ruususuolaa)

turkkilaista jukurttia
tuoretta korianteria
soijakastiketta

Pilko bataatti pieniksi kuutioiksi ja pyörittele niitä kulhossa öljyn ja mausteiden kanssa. Paista maustuneet bataattilohkot voissa pannulla kunnes lohkot ovat lähes kypsiä, eli noin 5–10 minuuttia.

Kun bataatit paistuvat, pilko tofu, varsiselleri ja herkkusienet ja punasipuli. Paisko kaikki loput ainekset lähes kypsien bataattilohkojen joukkoon ja jatka kypsentämistä tovi. Jos keittiössä ei vähän väliä käy kurkkimassa kaksi nälkäistä perheenjäsentäsi, voit myös maustaa ja marinoida tofun ajan kanssa. Syöjien kommenttina mainittakoon, että tofu oli erihyvää myös pikaisemmalla tavalla tehtynä.

Nostele annokset lautasille ja lisää päälle nokare turkkilaista jugurttia ja tuoretta korianteria. Ruokapöydän vanhimmat voivat halutessaan maustaa annoksensa soijakastikkeella.

Jaa