Posket punaisiksi ja nenänpään kylmäksi jäätävä sää sai vipinää ompelujalkaani. Minime kun tarvitsi lisälämmikettä kärrylenkeillä pötköttelyä varten, ja sain vihdoin ommeltua uuden päällysteen kirpparilta kesällä hankkimaani vauvan makuupussiin.
Vaunuaikoina käytössä ollut siskoni vanha ja kaunis makuupussi ei enää toiminut, kun tyyppi siirtyi matkustamaan ilman vaunukoppaa istuen yhdistelmävaunujen valjaissa. Pussiin olisi pitänyt tehdä reiät valjaita varten, mutta en halunnut ruveta saksimaan perintöpussia. Jätin rauhaan myös lähes käyttämättömänä olleen Minimen äitisypakkauksessa tulleen makuupussin, sillä uskon edelleen vahvasti tyypin itsensä vielä joskus hokaavan mutsiaan paremmin makuupussin äklösöpöjen nallekuvien hienouden.
Makuupussin päällystäminen on ihan äärihelppo juttu. Siihen tarvitsee vain vanhan makuupussin (jonka vetoketju/vetoketjut toimivat), makuupussin kokoisen palan mieleistänsä kangasta, kanttinauhaa (ei pakollinen) ja ompelukoneen, lankaa sekä tarpeeksi paksun ompelukoneneulan, jotta kone jaksaa paksua makuupussia ommella.
Itse ostin vanhan 90-luvulta haiskahtavan makuupussin kahdella eurolla kirpputorilta. Tykästyin sen mintunvihreään sisukseen, joka jäi valmiissa pussissa näkyviin. Päällyskankaaksi valitsin rakastamani Räsymatto-kuosin Marimekolta. Uuden kankaan takia homma ei siis itselläni tullut halvaksi, mutta jos löytää mieleisensä päällyskankaan vaikka kirpputorien lakanakasoista, hommaan ei välttämättä kulu muutamaa euroa enempää.
Päällystin makuupussin uusiksi Tosimummon ohjetta hieman varioiden ja pidemmälle vieden. Ja näin se käy:
Mikäli päällystämistä varten hankkimasi kangas on uusi, huolittele kankaan reunat siksakilla tai saumurilla ja pese se. Näin päällyskangas ei kipsahda kun peset valmista pussia ensimmäisen kerran. Silitä kangas, jotta sitä on helpompi ommella.
Ratko makuupussista irti vanhat vetoketjut ja kanttinauhat. Koska tätä mun tekemää pussia käytetään rattaissa valjaiden kanssa, jätin pienen vetoketjun kokonaan pois uudelleen päällystetystä makuupussista. Pitkän vetoketjun silitin ompelun helpottamiseksi, sillä se oli vuosien ja pesujen saatossa mennyt aikamoiselle myttyrälle.
Leikkaa päällyskankaasta makuupussin kokoinen pala. Eli käytä makuupussia kaavana.
Kiinnitä vetoketju tai vetoketjut makuupussin reunoihin niille kohdille, joista ne irti revit. Vetoketjun nurjan puolen pitää olla pussin sisäkangasta vasten, eikä uusi kangas ole vielä tässä vaiheessa mukana. Itse ompelin ensin paikoilleen makuupussiin vetoketjusta sen pään, jonne vetoketjun klipsi vedetään vetoketjun ollessa auki. Siitä sitten ompelin vetoketju avoinna molemmat puolet ketjusta kiinni makuupussiin.
Tsekkaa, että kiinni vedettäessä vetoketjut ovat kohdillaan. Sitten on varsinaisen uudistamisen aika. Iske uusi päälliskangas pussin päälle oikea puoli vasten pussin sisäpuolta. Ompele kangas kiinni pussiin ympäriinsä, mutta jätä noin 20 senttimetrin pätkä ompelematta (hyvä paikka pussin yläreuna, etenkin jos käytät vielä kanttinauhaa), että saat käännettyä pussin oikein päin. Samalla kun ompelet, myös ketju kiinnittyy pussiin ja uuteen päälliskankaaseen.
Käännä pussi kääntöaukosta oikein päin. Ompele käsin kääntöaukko kiinni. Ompele myös vetskarin päihin jääneitä kohtia paremmiksi, sillä kuten varmasti huomasit, niihin ei ompelukoneella kunnolla pääse.
Seuraavaksi ommellaan tikkaukset. Itse ompelin valkoiset tikkaukset samoihin kohtiin kuin makuupussin sisäpuolen tikkaukset. Eipä tarvitse mittailla oikeita kohtia, kun on valmiit mallitikkaukset käytettävissä. Ompelukone saattaa vähän tarvita työntöapua tässä vaiheessa. Itselläni yksi neula katkesi paksua täkkiä jurruttaessa. Tikkaukset voi toki jättää myös tekemättä, mutta mielestäni ne tuovat pussiin huoliteltua ilmettä.
Loppusilauksena pussin yläreunaan voi ommella haluamansa värisen kanttinauhan. Sillä saa vähällä vaivalla ja rahalla huolitellumman ja mielestäni kauniimman pussin.
Jos tahdot käyttää pussia valjaiden kanssa, mittaa rattaiden valjaiden kohdat ja merkkaa ne nuppineuloilla pussiin. Minimen rattaissa on myös haaroista kulkeva valjasosa, mutta se ei ole mielestäni oleellinen, joten sille ei tehty omaa reikää. Leikkaa valjaiden mentävät aukot, tässä tapauksessa siis neljä aukkoa. Siisti ja vahvista niiden reunat käyttäen ompelukoneen napinläviohjelmaa.
Istuta bebe vaunuihin, lisää tarvittaessa vällyä väliin, vedä vetskari kiinni ja kiskaise vielä viimaa vastaan jalkapeitto koko komeuden päälle. Kyllä näin päheässä makuupussissa kelpaa Minimen matkustaa ja päikkärinsä kiskaista!

Jaa