Esikoinen juhli viikonloppuna synttäreitään. Yksi hänen ohjelmanumerotoiveistaan oli meksikosta tuttu piñata, eli suomalaisittain pinjata, mutta suhtauduin asiaan vähän nuivasti. Tuntuu älyttömältä maksaa parikymppiä jostakin, mikä on tarkoitus rikkoa roskaksi. Pinjatahan ideahan on se, että pinjata täytetään herkuilla, minkä jälkeen esimerkiksi juhlissa ohjelmanumerona vieraat koittavat vuorotellen löydä sitä kepillä rikki, jotta lopulta pinjatan sisältö roiskahtaa näyttävästi ulos.

En ollut kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että pinjatan voisi tehdä myös itse. Ystävä oli kuitenkin hiljan väkertänyt upean pokemon pallo -pinjatan lapsensa synttäreille, ja ajatus jäi muhimaan. Tässäkin tuntui silti älyttömältä tehdä usean päivän ajan jotain, mikä on tarkoitus rikkoa roskaksi.

Kävi kuitenkin niin, että lapsi ystävineen teki pinjatan ihan itse! Puoliso auttoi askartelijoita alkuun, minä taas kaivoin askartelulaatikosta koristeluun sopivat paperit ja hankin herkut pinjatan sisälle. Muuten pinjatan teki lapsi, jolla oli apunaan viikon aikana naapurin mukuloita ja muita ystäviä. Siellä ne häärivät keskenään kerhohuoneella ilta toisensa perään askarrellen ja minä olin ihan että totta tosiaan, vuodet kuluu ja lapset kasvaa.

Tuollaisen pallonmuotoisen pinjatan tekeminen ei tosiaan ole yhtään hankalaa. Aikaa se kuitenkin vie, kun tekeleen on välillä aina kuivuttava, kunnes pääsee jatkamaan.

Itse tehtyä pinjataa varten tarvitset:

  • Iso ilmapallo
  • Erikeepper-liimaa
  • Vettä
  • Astia liimalle
  • Pensseli liiman levittämiseen
  • Sanomalehtiä
  • Esimerkiksi silkkipaperia koristeluun
  • Sakset tai puukko
  • Kiinnitysnaru
  • Paperipäällysteiset makeiset pinjatan sisään

Ja näin se tapahtuu:

Puhalla ilmapallo. Sekoita astiaan noin puolet liimaa ja puolet vettä. Revi sanomalehtiä suikaleiksi.

Liimaa ilmapallon päälle kerros sanomalehtisuikaleita. Jätä siihen kohtaan mistä sidoit ilmapallon kiinni noin neljän sentin levyinen aukko, josta sitten myöhemmin saat sujautettua pinjatan sisään karkit. Anna kuivua.

Tee kerroksia vielä noin 5–6, ja anna kuivua jokaisen kerroksen välillä. Mitä enemmän kerroksia laitat, sitä kestävämpi pinjatasta tulee. Lasten tekemä pinjata kesti 12 iskua, joissa on jo 7-8-vuotiaiden toimesta voimaa.

Kun paperimassakerrokset ovat valmiita, voit rikkoa sisällä olevan ilmapallon ja vetää sen ulos.

Sen jälkeen on aika koristella pinjata. Meillä lapset leikkelivät eri värisiä silkkipapereta hapsuisiksi liuskoiksi ja liimasivat ne kerroksittain pallon päälle. Koristeeksi löytyi vielä jostain talteen otettu pahvinen yksisarvinen.

Lopulta tee saksilla tai puukolla pinjatan täyttöaukon ympärille kaksi reikää, joista voit pujottaa kiinnitysnarun.

Sitten vain täyttämään pinjataa herkuilla, minkä jälkeen sen voi ripustaa juhlatilaan (kerhotilassa sen kai kiinni katossa kulkevaan vesiputkeen) tai ulkona vaikka puun oksalle.

Ja sitten eikun riemulla rikkomaan viikon työ!

Jaa