Raskaustestin kahden viivan jälkeen huomasin rintalastan päällä välillä kummallisen painon tunteen. Huomasin sen etenkin niinä aurinkoisina päivinä, kun kaikki oli kuin kauniista vastavaloon kuvatusta musiikkivideosta. Silloin kun koko perhe oli nukkunut hyvin, olimme viettäneet koko päivän yhdessä ja olin niin onnellinen siitä, että me olemme juuri me. Niinä pökerryttävän onnellisina hetkinä tunsin yhtäkkiä mustasukkaisuutta.

Olin mustasukkainen kohdussani kasvavalle sikiölle. Se oli yllättävä ja järjetön tunne. Sisarukset voivat olla tulevalle vauvalle mustasukkaisia, mutta eivät kai nyt vanhemmat itse! Olin hykerryttävän onnellinen toivotusta raskaudesta, mutta silti huomasin järkytyksekseni mielessä välillä vilahtavan mustan sukkapyykin värisen ajatuksen: meillä on nyt kaikki näin täydellisesti, mitä jos vauva tulee ja pilaa kaiken.

Ajatus oli tuttu niiltä ajoilta, kun vasta pohdimme toista lasta. Silloin kun ajattelimme, onko järkeä laittaa kaikki palasiksi juuri nyt. Juuri kun kaikki voivat taas täyspäisesti ja onnellisesti. En kuitenkaan kuvitellut sen pamahtavan mieleeni enää raskautumisen jälkeen. Olimmehan pohtineet toista lasta kauan ja tulleet tulokseen, että neljä on vielä parempi kuin kolme.

Mustasukkaisuus syntymätöntä lasta kohtaan kertoo kuitenkin sen totuuden, joka on päätöksistä huolimatta selvää. Vaikka me uskomme ja toivomme toisen lapsen olevan meidän perheellemme hyvä ratkaisu, emme me voi tietää sitä varmaksi. Mitä tahansa voi tapahtua. Synnytys voi mennä pieleen, vauvalle voi tapahtua jotain, minä voin sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Elo neljänä ei välttämättä sujukaan. Me emme olisi enää me. Vauvan syytä se ei tietenkään olisi, vaan kokonaisuuden. Meidän vanhempien, jotka emme ole osanneet ottaa kaikkia muuttujia huomioon. Vaikka uskomme meidän olevan neljänä vielä vahvempi tiimi kuin kolmena, ei se tietenkään ole varmaa.

Ja se pelottaa, vaikka kuinka seisoisi päätöksensä takana. Että hulluko tässä on, kun ehdoin tahdoin koittaa, meneekö onni sirpaleiksi vai ei. Kun tunnistin mustasukkaisuuden tunteen ja mutustelin sitä, se alkoi tuntua ihan normaalilta. En vain ollut koskaan kuullut asiasta puhuttavan, joten tunne yllätti. Mutta sama juttuhan on jokaisen ystävyys- ja parisuhteenkin kanssa. Niihin lähtee luottaen, että juuri tämä tekee elosta vielä elettävämpää. Antoisampaa karikkoineen kaikkineen. Mutta koskaan ei kuitenkaan voi varmaksi tietää, mikä on lopputulos.

Olin varautunut elämään satunnaisten mustasukkaisuusaaltojen kanssa siihen asti, että vauva syntyisi maailmaan ja ottaisi paikkansa perheessämme. Onneksi aallot kuitenkin vaimenivat vatsani kasvaessa. Aloin tuntea, että sisälläni kasvaa uusi ihminen. Täysin oma persoonansa, jolla on minulle valtavasti opetettavaa ja näytettävää. Vaikka vauva ei ole vielä syntynytkään, tuntuu kuin hän olisi aina ollut osa meitä. Meidän perhettä.

Jaa