Onko mitään lutusempaa näkyä kuin a.) omat lapset leikkimässä yhdessä b.) omat lapset leikkimässä yhdessä samisvaatteissa ja c.) omat lapset leikkimässä yhdessä samisvaatteissa, jotka olet heille tehnyt itse? Epäilen! Samisvaatteet ovat tulleet jäädäkseen lähiöön, se on nyt varma.

Tein molemmille lapsille vaatteet PaaPiin keltaisesta Siiri keinuu -luomupuuvillatrikoosta, jota hamstrasin kivalla alehinnalla Itiksessä keväällä olleesta pop up -myymälästä. Metrin palasesta tuli juuri sopivasti 110-kokoinen mekko ja 74-kokoisen puolipotkuhousut. Kaavoina käytin mummini lehtipinosta löytyneen Suuri Käsityö -lehden (8/2014) Metsola-kaavoja.

Mä olen valtavan ylpeä näistä aikaansaannoksistani – kaikista neljästä tietty, mutta nyt puhun lapsien sijaan noista vaatteista – sillä tein niiden kanssa monia kässäkikkoja ensimmäistä kertaa.

Mekkoon naputin vasaralla kiinni ensimmäistä kertaa painonapin, mikä vaati vain yhden epäonnistuneen kokeilun. Saumat ompelin ensimmäistä kertaa kaksoisneulalla, ja tuo ammattilaisjälkeä aikaan saava ompelukoneneula jää tämän kokeilun jälkeen vakikäyttöön.

Mekon helman pitäisi olla suora, mutta näemmä alalanka jäi kaiken säätämisenkin jälkeen liian kireälle ja helmasta tuli kellomainen. Mutta niinhän sitä sanotaan, että parhaat asiat syntyvät vahingossa, ja pyöriviä helmoja rakastava mekon käyttäjä on tästä ompelijan pikkuvahingosta innoissaan.

Vauvan puolipotkuhousut ovat ensimmäiset koskaan ompelemani housut. Mä olen aina jännittänyt haaraosan ompelua, etenkin tällaisia, joissa on haarakiila. En siis ollutkaan yllättynyt, kun päädyin purkamaan ensimmäisen haarakiilaviritelmäni. Mutta tekemällä oppii, ja seuraavasta tuli jo pätevä. Muuten nämä pöksyt yllättivät amatööriompelijan helppoudellaan.

Tein potkuhousuihin veikeyttä ompelemalla jalkateräosat toisesta kuosista käyttäen Aarrekidin kangasta. Terälliset potkarit ovat mielestäni vauvoilla (ja isommillakin lapsilla yövaatteissa) käytännölliset ja kivat, mutta näin konttaavalla vauvalla jalkateräosat kuluvat vähän turhan nopeaan risaisiksi sukkiin verrattuna. Sen siitä saa, kun kankaiden leikkaamisesta housujen valmiiksi saamiseen menee kolme kuukautta, minä aikana vauva oppii konttaamaan.

Jaa