Jotkut tekee eikä meinaa. Sen sijaan, että haaveilee oman ravintolan perustamisesta vaikka vain yhdeksi päiväksi, todella tekee niin ja perustaa sen ympärille ilmiön nimeltä Ravintolapäivä.
Mä olen muutaman Ravintolapäivän ajan hionut mielessäni vauvoille tarkoitettua ravintolaa, mutta se on jäänyt ajatusten palikkaleikiksi tähän mennessä. Mutta jotkut tekee eikä meinaa tässäkin asiassa. Viime sunnuntaina järjestetyn Ravintolapäivän kuudensadan popup-ravintolan joukosta löytyi yksi perheen mineimmille tyypeille tarkoitettu ravinteeli, vauvojen sormiruokaravintola
Koura & Pinsetti.
Niinpä tehtiin Minimelle elämänsä ensimmäinen pöytävaraus. Moni muukin kulinaristibaby oli liikenteessä, sillä ravintolan kaikki kattaukset loppuunvarattiin. Selvästi ravintoloiden lasten menuissa toivottaisiin olevan jotain muutakin kuin nauravia nakkeja ja käristettyjä ranskalaisia!
Meille sormiruokailu ei ole tuttu juttu, sillä Minime popsii tekemiäni soseita. Tai no, voisihan sitä muotoilla hänen syövän alkupalansa aina sormin. Tyyppi kun ei meinaa malttaa odottaa sitä viittä minuuttia, että saan pakastetut soseet lämmitettyä ja maustettua, joten paiskon hänen eteensä safkanpalasia vaientamaan ärinän. Eritoten Minime tykkää natustsaa kirsikkatomaateista tarkasti kaikki sisukset jotenkuten suuhunsa (pitää hiljaisena jopa viisi minuuttia) ja imeskellä mangoa (vaientaa tomaatin veroisesti ilman sotkua).
Koska ei olla päästy sormiruokailussa alkupaloja pidemmälle, oli kiva päästä kokeilemaan, miten tyyppi suhtautuu, kun koko ateria on esillä pöydällä eikä lusikka ilmesty nenän eteen. Muut kattauksen herkuttelijat olivat selvästi konkareita, niin kätevästi kourat ja sormet tarttuivat katettuun sapuskaan ja siirsivät ne joko suuhun tai lattialle. Minime keskittyi lähinnä pällistelemään muita ravintolan asiakkaita, mutta malttoi itsekin maistaa joitakin pöydän antimia.
Soseiden suosikkiraaka-aine parsakaali sai sormiruokana tyypin nyrpistelemään. Liekö syynä parsan rakenne, vaikka nykyään soseissakin sen melko karkeaksi jätän. Sormiruokailun kiva puoli onkin, että lapsi oppii, miltä ruoka näyttää ja tuntuu. Se myös saletisti kehittää sorminäppäryyttä ja -motoriikkaa.
Suosikiksi sapuskoista Minime taisi rankata lätyn, joka oli tattarista, vedestä ja öljystä valmistettu. Tyyppi pyöritteli, imeskeli ja maiskutteli sitä pitkän tovin. Mainio idea tuo lätty, mulle kun ei olisi tullut mieleenkään, että jotain noin isoa voisi antaa jo puolivuotiaalle vauvalle. Ravintoloitsija ja netin syöverit kuitenkin vakuuttavat, että vauvoilla kakomisrefleksi on herkkä ja kun ruokailu tapahtuu pystyasennossa eikä esimerkiksi sitterissä, tukehtumista ei tarvitse pelätä.
Pieni kysely sormiruokailukonkareiden vanhemmilta osoitti, että yleensä sormiruuista suosituin on kurkku. Suosion syyksi epäiltiin kurkun rakennetta, joka tuntuu kivalta kutiavia ikeniä vasten. Mutta niin, saavatko vauvat tosiaan jotain irti ruuanpalasista, kun hampaita on vain muutama tai ei lainkaan? Konkarit väittävät, että kyllä. Harjoittelua se saattaa vaatia parikin kuukautta, mutta sen jälkeen ruokaa alkaa mystisesti kadota muuallekin kuin pöydän alle. Kun sormiruokailun aloittaa ajoissa, ei pitkä harjoitteluaika haittaa, sillä vauvan pääasiallinen ravinnonlähde on kuitenkin vuoden ikään asti maito.
Homman juju onkin lapsentahtisuus. Tuputtamisen ja vielä yksi lusikallinen -metodin sijaan annetaan vauvan itse päättää milloin hän syö, kuinka paljon ja mitä. Sormiruokailun nimeen vannovat kertovat lapsista kasvavan näin ruokahetkistä nauttivia ja monipuolisia makuelämyksiä arvostavia ruokailijoita. Kuulostaa mielestäni loogiselta.
Sormiruokailuun pitää varata etenkin alussa kunnolla aikaa. Jos et usko, pyydä mummoasi ottamaan tekarit pois ja syömään kaalikääryleensä sitten. Mun täytyy kyllä sanoa, että vaikka kannatankin rauhaisia ja pitkiä ruokailuita, puolentoista tunnin ruokasessiot olisivat liikaa. Nytkin tuntuu, että juuri kun saa keittiön siivottua ruokaräjähdyksen jäljiltä, pitää taas ruveta valmistamaan sapuskaa. Samassa kattauksessa oli mukana vauvansa kanssa eräs Lähiömutsin lukija, joka kertoi, että vaiva kuitenkin palkitaan, sillä nykyään heidän 10-kuukautinen vauvansa syö lähes samaa ruokaa muun perheen kanssa.
Sormiruokailun puolesta puhuvat vanhemmat myös hehkuttavat sormin tapahtuvan sapuskoinnin helppoutta. Yksi vaihe ruuanvalmistuksessa jää väliin, kun ruokaa ei tarvitse soseuttaa. Lisäksi koko perhe voi helposti syödä yhdessä, kun sitä pienintä ei tarvitse kenenkään syöttää. Me kyllä syödään yhdessä, vaikka Minime istuukin pöydän päässä odottaen lusikkaa suu auki kuin varpusen poikasella. Siinähän samalla sitä ruokaa siirtää lautaselta oman lisäksi myös toisen suuhun. Mä koen tärkeänä, että tyyppi oppii heti, että ruokailu on perheen yhteinen juttu. Näyttäisi myös siltä, että Minime itse kokee tärkeänä, että saa olla osana perheen ruokahetkeä.
Vaikka alkupaloja ja satunnaisia välipaloja lukuun ottamatta Minime tulee jatkossakin saamaan sapuskansa aterimilla, ravintolakäynteihin tulee muutamat tahmaiset sormet lisää. Tähän mennessä olen joko napannut jäiset soseet mukaan tai vaihtoehtoisesti pyytänyt kokkia heittämään blenderiin esimerkiksi banaania ja tuoreita marjoja Minimetä varten. Nyt voin pyytää seurueen nuorimmalle oman lautasen valikoituja herkkuja.
Ja joku muu siivoa sotkun, kiäh!
Ja mutsin makuun
Loppupäiväkin meni ruuan merkeissä. Koska sapuska maistuu paremmalta yhdessä, mukana ravintoloita ja kahviloita kiersi muutaman muun ihanan lisäksi Nonnis, Marika ja Aura. Ja koska kerrankin muistin kysyä luvan nassukuvien julkaisemiseen, tässä ravintolapäivästä se aikuiseen makuun menevä puolisko.
Ja hei, jos kiinnostuit sormiruokailusta, hanki ihmeessä lukijan ja sormiruokailukonkarivauvan äidin suosittelema kirja Omin sormin suuhun.
Toi sormiruokaravintola kuullostaaa kosti kivalta. Oon ottanu periaatteen, että otan ojan mukaan niin moneen ruokapaikkaan kun vain suinkin voin 8 syöttötuolien olemassaolo kertoo kyllä sen, onko lapsi tervetullut ruokaloihin. ) ja vaikka mun mies kuinka menee punaiseksi vähän, kun poika kitsisee jostain ihmisten ilmoilla niin koitan ajatella, että tähän on totuttava, on opittava käyttäytymään muuallakin, kuin kotona 😀
Mikshän ees avauduin? Paavo Pesusieni ei oo hyvästä ennen seitsemää aamulla?
Ma en ehka laiskuuttani jaksanu tota sormiruokailua edes miettia tytön kanssa, nyt reilun vuoden ikaisena se kylla syö samaa ruokaa kun mekin tosin pienemmiksi paloiteltuna, lusikka kadessa mutta sormin itse lappaa suuhun ja valilla autetaan. Kahviloissa ja ravintoloissa on notkuttu alusta asti ja niissa viihtyy hyvin, hanesta on kiva seurailla muiden touhuja ja etenkin toisten lasten. Toi sormiruokailuravintola lapselle on kylla ihan loistava idea, lisaa tallaista ihan arkeenkin.
Niin ja tänä syksynä julkaistaan suomalainen sormiruokailukirja! Ella ja Essu -blogin äiti pisti kirjoittaen.
Mikä mahtaa olla kirjan nimi? 🙂
Oon miettinyt et meillä voitais ruveta toteuttaa tuota sormiruokailua mut miettinyt et minkä kokoisia paloja voin vauvalle antaa, mitä kaikkea voin antaa jne?!kysymyksiä on paljon…
Minä syön itse – sormiruokailun käsikirja.
On myös muutamia sormiruokailublogeja
http://lenniledweaning.blogspot.fi/
http://ellajaessu.arkku.net/
http://sormiruokaseikkailu.blogspot.fi/
Kannattaa lainata kirjastosta Ripleyn Omin sormin suuhun -kirja ja ens viikolla tosiaan ilmestyy suomalainenkin käsikirja. Lisäksi on blogeja joita listasin tuossa ylempänä ja fb:ssa aktiivinen ryhmä Sormiruokailijat, jossa voi kysellä, jakaa omia vinkkejä jne. Eli ei muuta kuin hakemaan tietoa 🙂
Jep, mäkin roudaan Minimen jokaiseen ravintolaan mukaan – myös niihin, joissa syöttötuoleja ei ole. Silläkin riskillä, että paikka vilisee mun entisen elämän minäni tapaan ajattelijoita, jotka kelailee, että pysyisivät Rossoissansa. Tätä päätöstä toki helpottaa se, että kaupungin vilinässä ja ravintolan jännässä ympäristössä Minime on pääsääntöisesti tyytyväinen ja viihtyy ilman kitinöitä. Ja nyt parit puun koputukset vielä päälle.
Mä en tiedä, miksi sormiruokailu meni meiltä vähän ohi. Ehkä olin niin täpinässä tekemässä soseita ja muuta ”tavanomaisempaa” vauvasapuskaa. Nyt Koura & Pinsetti -tempauksen ansiosta sormiruokailua on harrastettu lähes joka päivä. Etenkin ravintoloissa käydessä tyyppi on ihan fiiliksissä, kun saa eteensä oman annoksen, jota saa rauhassa tutkia ja maistella ihan itse.
Jes, kotoa lähetettiin tänne maalle terveisiä, että kirja on saapunut postissa. Siitä lisää siis tuonnenpana. Ja kiitos Onneli hyvistä blogilinkeistä!
Mäkin olin vähän öönä ja äänä, kuten anonyymi kommentoija. Nyt kun ravintolapäivän jälkeen ollaan rohkaistuttu tukemaan Minimen sormiruokailua paremmin, ollaan annettu ihan mitä vain sapuskaa ihan minkäkokoisina palasina vain eteen. Soseruokana pääasiassa sapuskat kuitenkin tarjotaan, mutta nekin maistuvat paremmin kun saa itse pitää leipäpalasta kädessä – moista en olisi uskaltanut tai edes tajunnut aikaisemmin tehdä.
Ja hei hyvä lisäys Onneli sulta tuo Fb-ryhmä, kiitos!