Kun mä joku uneton raskausaikainen yö löysin nettikaupasta lasisen tuttipullon, olin riemuissani. Jos imetys ei lähtisi pelittämään ja joutuisimme antaa lapselle ruuan pullosta, ei lasisen pullon kanssa tarvitsisi uhrata hormonihuuruisia paniikkiajatuksia bisfenoli-A:lle tai ftalaatteille. Tilaus lähti vetämään heti.

Vasta myöhemmin tajusin ostaneeni yhden osan mutsipiirien trendivälineistöstä, Lifefactoryn tuttipullon*. Mutta ei se melu tyhjästä synny, eikä ole ihme, että pullosta on tullut hitti. Sen verran kätevä, monipuolinen, pitkäikäinen, turvallinen ja vielä nättikin se on.

Meillä tuttipullorumba jäi onneksi lyhyeksi, kun ennenaikaisena syntynyt vauva voimistuessaan jaksoi ruveta aterioimaan maitonsa suoraan rinnalta. Niinpä tuttipullona Lifefactory oli ensimmäisen kuukauden jälkeen vain harvoin. Jos tuttipullolle olisi ollut enemmän tarvetta, pulloon olisi ollut saatavilla neljä erikokoista tuttiosaa.

Vaihtamalla tuttiosan nokkamukiosaan*, tuttipullo muuntautuu nokkamukiksi. Lifefactoryn pullot ovatkin ainoat Minimellä kotikäytössä olevat nokkamukit. Neljällä pullolla on pärjännyt hyvin; vaikka yksi kulkee aina mukana hoitorepussa ja muutamat odottelisivat likaisina pesukoneessa, aina löytyy yksi puhdas pullo kaapista.

Kun minityyppi alkaa ryystää juomansa suoraan lasista, pullo muuntautuu pikkueväsrasiaksi. Kansi* päälle ja pullossa kulkevat mukana rusinat, pähkinät tai vaikka mehukeitot.

Lämpötilan vaihteluita kestävän lasisen pullon ansiosta Lifefactoryn voi heittää huoletta vaikka suoraan pakkasesta vesihauteeseen. Sen lisäksi ettei tarvitse pelätä juomaan tai ruokaan liukenevia kemikaaleja, lasinen pullo myös pidentää tuttipullon ikää. Tuttiosia vaihtamalla voisin kuvitella pullon kestävän käytössä vuosikymmeniä, lapselta toiselle, kun samassa ajassa muovinen tuttipullo olisi jo karseassa kunnossa.

Pullon lasiosaa suojelee värikäs silikoninen suojus. Vaikka Minime välillä paiskoo pulloja keittiön laattalattialle, suojuksen ansiosta ehjänä ovat pysyneet. Silikoni myös parantaa otetuntumaa pullosta. Ja tietenkin se tekee pullosta ruokahetken pirtsakan piristäjän, jota on käyttämisen lisäksi kiva katsella. Kauneus on katsojan silmissä, mutta iso käsi Lifefactorylle sen tajuamisesta, että käytännöllinen ja toimiva lapsitarvike voi (ja sen pitää olla) myös tyylikäs ja ajaton.

Toki Lifefactorysta miinuksiakin löytyy. Ensinnäkin ne ovat kalliita. Pullo on kuitenkin mielestäni hintansa väärti juurikin monikäyttöisyyden ja pitkäikäisyytensä ansiosta.

Hinnan sijaan motkotankin muutamasta puutteesta: minä nimittäin kaipaisin pulloon nokkamukiosan suojusta, eli jonkinlaista korkkia. Nyt pullo nokkaosineen pitää pakata pussiin ennen kuin sen heittää hoitoreppuun kaikenmaailman nöftän joukkoon pyörimään. Korkin kanssa pullon voisi paiskata mukaan sellaisenaan. Thaimaassa kun vettä piti olla antamassa vähän väliä, koimme lopulta parhaaksi käydä ostamassa Minimelle kannellisen pillimukin.

//Edit: No johan olen pölö. Kiitos teidän kommenttienne, mä kokeilin nyt uudestaan nokkaosan päälle korkiksi tuttipullo-osan korkkia. Kun vain tarpeeksi kovaa painoin, korkki todellakin napsahti paikoilleen! Yksi motkotuksen aihe vähemmän siis. Mutta jos mä olen pölö, niin pölöä on myös se, että jos pullon ostaa valmiiksi nokkamukina, siihen ei tule mukaan korkkia.//

Toinen puuttuva palanen on kahvaosa. Etenkin kun pullo lasisena on muovista painavampi, pikkunäppien olisi helpompi saada hörpsyt pullosta, jos siihen olisi saatavana kahvat. Thaimaassa marketin hyllyltä löytyi sattumalta tavalliseen tuttipulloon ja täten myös Lifefactoryyn istuvat kahvat, joita ostin kolmin kappalein. Kai tuollaisia peruspulloihin sopivia kahvoja on saatavilla Suomestakin, tietääkö joku? Kävisivätkö esimerkiksi nämä Mam ensimukin kahvat?

Sitten vielä vinkki etenkin niille, joilla ei ole pesukonetta jauhamassa sisuksissaan tuttipulloja ja nokkamukeja puhtaaksi. NHS:ltä saamani vessaharjan näköinen pulloharja on ihan ehdoton. Se puhdistaa muutamalla pyöräytyksellä koko pullon, kun pitkulaisen peruspulloharjan kanssa aina siihen kaulaosaan jää tahmaa. Nettikauppojen lisäksi harjoja on myynnissä ainakin Ruohonjuuressa.

Ja kun tiskaushommiin päästiin, kerrottakoon vielä, että niinikään blogin kautta saamani Almawinin astianpesuaine syrjäytti heti ensimmäisestä koekerrasta ennen käytössä olleen Ole hyvä- pesuaineen. Tökötti toimii myös erinomaisesti laimennettuna suihkepullossa, kun täytyy pestä ne kattilat, veitset ja puukauhat, joita ei koneeseen voi laittaa.

Jaa