Teksti sisältää maksetun mainoslinkin, joka on toteutettu yhteistyössä Lekmer.fi:n kanssa.

Kun tuli ajankohtaiseksi hankkia Minimelle syöttötuoli, mulla oli jo visio valmiina: meidän menneitä vuosikymmeniä, suomalaista designia ja retroromantiikkailottelua henkivään keittiöömme ei kelpuutettaisi kuin Ben af Schulténin Artekille suunnittelema syöttötuoli.

Se löytäisi paikkansa vaivattomasti Alvar Aallon niin ikään Artekille suunnitteleman pöytäryhmän ympäriltä, Maija Isolan 60-luvulla Marimekolle suunnittelemien Satula- kuosisten verhojen katveesta ja Yki Nummen 50-luvulla suunnitteleman Lokki-valaisimen alta. Siinä ihanassa suomidesignidylissä nokkamukit eivät kaatuilisi eikä puuroa hierottaisi hiuksiin.

Pieni googlaus istutti mieleeni kuitenkin epäilyksen. Vaikka Artekin syöttötuoli on kaunis, se ei kuulemma ole käytännöllinen. Joidenkin vanhempien mukaan tuoli myös kaatuisi helposti. No, ja joidenkin mielestä se on tukeva kuin mikä, mutta epäilys oli jo herännyt. Päätin, että jos hyväksyn keittiössämme modernit sähkölaitteet, eiköhän tältä vuosituhannelta oleva syöttötuolikin menisi.

Ratkaisu syöttötuolipulmaan löytyi Vauva-lehden ystävätilauksesta. Vuosi sitten siellä oli tilaajalahjana Brion Sit-syöttötuoli. En muista tarkkaa tilaushintaa, mutta selvästi vähemmän se oli kuin syöttötuolin hinta kaupassa. Niin ja lisäksi saatiin vielä se reilun vuoden tilausjakso Vauva-lehteä. Että jos Vauva-lehti tai joku muu Sanoma Magazinen lehti kiinnostaa, ystävätilauksien kanssa kannattaa kikkailla vaikka naapurin rouvan tai lähellä asuvien kavereiden kanssa. Nyt Vauvan tilaajalahjaksi voi valita esimerkiksi Manducan kantorepun, Brion pinnasängyn tai Block-lampun.

Vaikka saimme periaatteessa ilmaiseksi lähes 200 euron syöttötuolin, ei se halvaksi silti tullut. Setistä nimittäin puuttuivat turvakaari sekä tarjotin, jotka ovat oleellinen osa tuolin toimivuutta – ja hinnaltaan yhteensä lähemmäs sata euroa. Ongelmana oli myös se, että vuosi sitten syöttötuolia ja sen osia oli tosi kehnosti saatavilla. Nyt meininki on jo toinen, ja tuolia näyttäisi olevan hyvin saatavilla nettikaupoissa, kuten Lekmer.fi:ssä, jonka valikoimista tuoli löytyy mustana, valkoisena ja punaisena.

Sen lisäksi, että musta ja skandinaavisen modernisti muotoiltu syöttötuoli istuu lopulta kivasti mustakantisen pöydän ääreen, se on ollut myös hyvä käytössä. Sekä istuinosan että jalkatuen korkeutta voi säätää. Kuten suosittu Stokken Tripp Trapp -syöttötuolikin, Brion Sitin pitäisi pelittää puolivuotiaasta aina aikuisikään (tai ainakin sataan kiloon) asti.

Aivan ehdoton lisävaruste syöttötuolin kanssa on ollut tarjotinosa. Sitä voi näppärästi säätää lapsen koon mukaan mahdollisimman lähelle vatsaa. Näin ohivuodot pystyy minimoida aika hyvin – ainakin jos vertaa ilman tarjotinta aikaansaatuun sotkuun. Tarjotin on ihan kuin tehty ruokapöytämme kanssa kaveeraamaan, sillä se sujahtaa sen kanssa päällekkäin, jolloin syöttötuoli vie pienessä keittiössä mahdollisimman vähän tilaa. Syömisen jälkeen tarjottimen saa helposti irti syöttötuolista pesua varten.

Tarjottimen pesemiseen kuitenkin liittyy ainoa miinuspuoli, jonka olemme reilun puolenvuoden käyttökokemuksella Brion Sitistä löytäneet. Tarjottimen pinta on röpelöinen, mikä varmasti estää astioiden liukumista, mutta samalla jumittaa tahrat kiinni itseensä. Jos on pupellettu menemään vaikka porkkanaa tai tomaattia, sen kyllä näkee tarjottimesta pesunkin jälkeen. Välillä liotammekin tarjottimen kloriitissa, minkä jälkeen se on putipuhdas ja kuin uusi. Olisi kuitenkin kivaa ja etenkin käytännöllistä, jos tarjotinosaksi voisi valita jonkun muun värin kuin valkoisen.

Muuten puinen ja teräksinen syöttötuoli on helppo puhdistaa. Kuivahtanutta puuroa ei ole tietenkään helppo putsata mistään, mutta epätoivonhetkiä tuolin ja rätin kanssa ei ole koettu. Toki muovinen syöttötuoli olisi se kaikista helpoin putsattava, kun sen voisi kantaa suoraan suihkuun lapsineen päivineen safkailun jälkeen. Sen verran sisustusronkeli kuitenkin olen, että olen valmis ahertamaan rätin kanssa pidempään, jotta syöttötuoliksi voi valita kivan ja aikaa sekä lapsitermiittejä kestävän tuolin.

Ollaan Minimen kanssa päästy kokeilemaan monia syöttötuoleja ravintoloissa ja kavereilla, ja rankkaisin meidän tuolimme niistä parhaaksi. Tottumuksella on varmasti siihen osansa. Brion syöttötuolin parhaudesta on kuitenkin oltu samaa mieltä Ruotsissa, jossa Vi Föraldrar -lehden ja Ruotsin Teknisen Tutkimuslaitoksen testissä Brio Sit sai parhaat pisteet.

Jaa