Oletteko valmiina nyrjäyttämään makunystyränne onnesta? Kävi nimittäin niin, että sain kunnian jakaa teidän kanssanne kakkuguruni reseptin mansikkaiseen täytekakkuun. Kakkuguruni ja ystäväni Outi on tehnyt aikaisemmin työkseen täytekakkuja, joten hän todellakin puhuu kakkua.
Jos olette muinoin käyneet kahvittelemassa Helsingin Kalliossa sijainneessa Villipuutarha-kahvilassa ja ottaneet kahvinne kylkeen täytekakkupalasen, olette jo päässeet maistamaan kakkugurun aikaansaannoksia. Outi kun teki kaikki Villipuutarhan kakut.
Minä olen yrittänyt udella aikaisemminkin tietooni Outin kakkureseptejä. Kuopuksen yksivuotissynttäreillä tarjotusta valkosuklaa-puolukkakakusta puhutaan edelleen huokaillen, Outin tekosia oli sekin makuonni. Moni teistäkin on kysellyt sen kakun reseptiä. Ongelma on ollut siinä, että Outi ei käytä leipoessaan mittoja, vaan tuntumaa ja tekemisen taitoa, joka on suotu vain hänenlaisilleen keittiövelhoille. Reseptejä ei ole ollut.
Nyt Outi kuitenkin leipoessaan kaivoi esiin vaa’an ja kirjasi ylös reseptin kakkuun, jonka hän teki meidän ollessa muutama viikko sitten lasten kanssa vanhempieni luona Pohjanmaalla. Mansikoina hän käytti tietenkin isini ja äitini ilman torjunta-aineita viljeltyjä mansikoita, joita edelleen voi käydä itsepoimimassa suoraan tilalta ilta-aikaan. Äitini päivittää tarkempia mansikkasaatavuustietoja ja hintoja marjatilan FB-sivuille.
Outin ylöskirjaama resepti kannattaa lukaista huolella loppuun ennen kuin aloitat. Rakastan Outin tapaa keskustella ruoka-aineiden kanssa ja viedä reseptiä eteenpäin sen mukaan, millaista palautetta valmistuva ruoka tai leipomus antaa. Esimerkiksi kakkupohjassa hän käyttää tilavuusyksikköinä desien sijaan juomalaseja ja leipoi todistettavasti komeasti nousseen kakkupohjan ihan ilman leivinjauhetta.
Muutenkin reseptissä on sitä, mitä kaltaiseni nippelitietorakastaja ja niksimuija rakastaa. Siinä on avattu leipomisvaiheiden pieniä nyansseja ja vinkkejä, kuten se, että kermaa kannattaa pitää ennen vatkaamista vartin verran pakkasessa, jotta se vaahtoutuu paremmin. Tällaisia käytännön niksejä, esivanhemmilta perittyjä salaisuuksia ja aukikirjoitettuja kokkikouluoppeja reseptit kaipaavat!
Älkää säikähtäkö tätä alustusta. Resepti on simppeli. Vaikka Outi on keittiövelho ja kakkuguru, hänen ruokiensa salaisuus on puhtaat maut ja yksinkertaisuus. Tähänkin kakkuun tulee vain ihan muutamaa raaka-ainetta, joista rakentuu täytekakunkokoinen makutemppeli.
Noniin, tästä se lähtee; resepti, jonka tulette tallentamaan lemppariresepteihinne:
Mansikka-lime- valkosuklaamoussekakku
Kakkupohja:
- 5 kananmunaa
- sokeria
- jauhoja
Ota esiin kolme samanlaista juomalasia. Riko ensimmäiseen lasiin 5 kananmunaa. Kaada toiseen lasiin kananmunien tilavuuden verran sokeria ja kolmanteen lasiin sama määrä vehnäjauhoja. Itse en käytä leivinjauhetta, kakkupohja nousee ilmankin, mutta halutessasi voit sekoittaa jauhoihin 1 tl leivinjauhetta.
Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita varovasti nostellen joukkoon jauhot, kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja nosta vuoka 175 asteisen uunin alatasolle. Paista 35–45 min, uunista riippuen. Älä avaa luukkua ensimmäisen 30 min aikana.
Pohja on kypsä, kun keskelle kakkua painettuun cocktail-tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan olla vuoassa 5-10 minuuttia, irrota irtoreunat ja nosta pohja ritilälle jäähtymään. Kakkupohja kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa, se helpottaa kerrosten leikkaamista.
Täyte:
- 400 g valkosuklaata
- 400 g kuohukermaa
- 40 g sokeria
- 200 g maitorahkaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 limen mehu ja raastettu kuori
- 3-4 litraa mansikoita Valtarin marja- ja vihannestilalta
Vatkaa kuohukerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kerma vaahtoutuu parhaiten mahdollisimman kylmänä, joten voit pitää purkkeja pakastimessa vartin verran ennen vatkaamista. Vastaavasti se juoksettuu helposti, jos keittiössä on kuuma tai kerma on liian lämmintä. Jos käytät yleiskonetta, jätä kulho kiinni koneeseen, äläkä irrota vispilää. Sitä tarvitaan vielä.
Yhdistä kulhossa maitorahka, tuorejuusto sekä limen mehu ja raastettu kuori.
Kun valkosuklaa on varmasti jäähtynyt, voidaan aineet yhdistää. Laita yleiskone päälle, valuta kermavaahdon joukkoon valkosuklaa ohuena norona. Anna yleiskoneen olla päällä ja lisää joukkoon maitorahka-tuorejuusto-lime -seos. Vatkaa huolellisesti.
Siivuta 2 litraa mansikoita.
Ota esiin aiemmin käyttämäsi irtopohjavuoka ja etsi askartelusakset. Kakusta tulee huomattavasti vuokaa korkeampi, joten joudut rakentamaan vuokaan korotetun reunan. Tarkoitukseen sopii erinomaisesti piirtoheitinkalvo, taipuisa pahvi tai muu vastaava hyödyke, joka on mahdollista taivuttaa myötäilemään kakkuvuoan reunoja. Ylimääräistä reunaa on hyvä olla 5–10 cm.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, pane yksi pohjista vuoan pohjalle. Asettele pohjan päälle puolet siivuttamistasi mansikoista, levitä sen jälkeen mansikoiden päälle puolet valkosuklaamoussesta. Aseta päälle toinen pohjapala, levitä päälle mansikkasiivut ja loput valkosuklaamoussesta. Laita päälle vielä kakkupohjan viimeinen pala.
Tämän jälkeen voit tasoittaa rakentamastasi korotusreunuksesta kakun pinnan päälle nousevan osan ja asettaa kakkuvuoan päälle tasaisen lautasen. Nosta kakku lautasineen jääkaappiin, laita lautasen päälle muutama maitotölkki painoksi. Pidä kakku jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Vaihtoehtoisesti painoina voidaan käyttää vedellä täytettyjä minigrip-pusseja.
Kun kakku on saanut tekeytyä jääkaapissa, voit irrottaa kakun vuoasta ja siirtää sen isolle tarjoilulautaselle. Siisti reunoja kuumaan veteen kastetulla palettiveitsellä. Leikkaa 1(-2) litraa mansikoita neljään osaan ja sommittele kakun päälle houkutteleva mansikkavuori. Kiinnitä erityistä huomiota reunoihin, etteivät mansikkapalat pääse tipahtamaan.
Nauti kahvin kanssa.
Oi mikä ihanuus! Ja mikä parasta, niin tämä on ihan oikea kakku, ei mikään taatelikookosöljychiamössö.
Se oli niiiiin hyvää! Outi tosiaan taitaa nämä ns. ihan oikeat kakut, tähän päivään tuotuna. Paitsi toki hän kakkuguruna osaa tehdä myös upeat raakakakut 😉
Täyte kuulostaa herkulliselta, kiitos! Mutta eikö tätä siis kostuteta ollenkaan…?
Tämä menee kokeiluun!
P.s. Outille terkkuja ja kiitos vinkistä sähköpyöriin liittyen! ;D
-taaperoimettäjä hiekkalaatikon reunalta-
Oletan että neljän tunnin jääkaapitus maitotölkkien alla riittää puristamaan mansikoista kostuketta, vaikken kakkuguru olekaan.
Mahtavaa, mäkin teen kakkupohjan aina ilman leivinjauhetta ja joka kerta onnistuu! 🙂
400 gr kermaa on monta dl????? Terveisin, tumpelo
Kuulostaa niin ihanalta että kaltaiseni chiamössöilijäkin harkitsee kokeilemista �� Kävin muuten eilen hakemassa talven mansikat sun äitiltä ja iskältä. Niin makoisia olivat että ilosta hihkuin kun ensimmäiset suuhuni popsin! ��
Mä välitän kakkuguruni vastauksen, sillä hän ei juuri nyt pääse itse vastailemaan: Itse en kostuta, kun viipaloiduista mansikoista tihkuu nestettä. Täytteet siis antavat mun makuun riittävän kostutuksen, mutta jos sattuu pitämään kosteammista kakuista, mikään ei estä sutimasta (pullasuti paras tähän tarkoitukseen) kakkupohjiin nestettä. Useimmiten kostutusta varten kiehautan pienen määrän vettä ja maustan sitä hunajalla / sitruunalla / vaniljalla / ruokosokerilla muista aineisdta riippuen.
Hahaa, ihanaa törmätä täälläkin 🙂 Niin kiva, jos kakku lähtee kokeiluun – sullahan on mahdollisuus hakea just ne oikeat mansikatkin kakkua varten mun vanhepien tilalta 😀
Terkut Outille menevät varmasti perille tätä kautta! 🙂
Niin joo, nythän muistankin, että olet sitä kommentoinut tähän mun ”Täytekakkupohja joka onnistuu aina” postaukseen. En tainnut ihan uskoa sitä! 😀 Mutta nyt kun olen omin silmin nähnyt, uskottava se on. Kakku tosiaan nousee ihan ilman leivinjauhetta – jopa paremmin kuin tuo mun varma kakkupohjaohje 😀
Se on vähän reilu 4 desiä, mutta 4 dl riittää. Outi siis käyttää ohjeissaan desien sijaan grammoja, koska grammat ei valehtele, mutta tilavuusmitat (tl, rk, dl) heittelee koostumuksen ja pakkautumisen mukaan. Desi vehnäjauhoja voi olla mitä vain 45-80 grammaan. Outi kertoi, että tässä kakkupohjassa toimii lasimittaus, koska se ei ole niin tarkkaa. Hänen kokemuksensa kakkupohja onnistuu aina, teki sen miten vain, mutta tästä kakkupohjakoostumuksesta hän pitää eniten. Mä itse kyllä väitän, että kakkupohjat eivät aina onnistu, mutta en olekaan kakkuguru :DDD
Hihi, mahtavaa! Toivottavasti kokeilet, tämä oli hyvää! Mäkin olen sekakäyttäjä, nautin niin chiamössökakuista kuin kermatäytekakuista 😀
Ja niin kiva kuulla, että olet käynyt mun äitiltä ja isiltä hakemassa mansikat talven varalle. Jäävihän minä olen sanomaan, mutta siellä ne maailman parhaat mansikat kasvaa 🙂
Nam! Ja opinpa minäkin uuden niksin, ne painot päälle kakun tekeytyessä.
Kannattaa joskus kokeilla korvata 1/3 vehnäjauhoista perunajauhoilla. Meidän perheessä kermakakkupohja on tehty niin ja mielestäni kakusta tulee mehevämpi ja ”pehmeämpi”. 😉
No sekin niksi vielä! Ai että, mä niin tykkään näistä pikkuisista ja niin merkityksellisistä jutuista resepteissä 🙂
Joo, mun suvun puolella sitä tehdään paljonkin yhdistettynä muihin gluteenittomiin jauhoihin, kun jengissä on aika paljon ihmisiä, joille venhäjauho ei sovi. Kakkuguruni mielipiteestä en tiedä, mutta minäkin kyllä tykkään siitä tuntumasta, joka perunajauholla tulee 🙂
Tää oli kiva ohje! Tein lasten synttäreille ja vain pari pientä palaa jäi kemuista jäljelle.