Ja mitä kävikään, kun olin kaivamassa esiin sitä kansiota, johon olin lapsuudessa kerännyt lehdistä kaikki mahdolliset reseptit ja kirjoittanut pyöreällä lapsen käsialalla sen kakkupohjareseptinkin. Tajusin keittiökaappi-inventaariossa heittäneeni kansion pois! Olin jemmaillut kansiota ennen sen paperikeräykseen päätymistä lähinnä nostalgiasyistä, sillä kaikki oikeasti käytössä olevat reseptit olin jo kirjannut ylös muiden keittokirjojen takalehtisille tai tänne blogiin. Tai niin luulin. Kakkupohjareseptiä ei ollut missään.
Paniikkisoitto äidille. Hänellä oli kerrottavanaan huolestuttavia kakkupohjauutisia. Se kirja, jonka takakanteen hänen hallussaan oleva resepti on kirjattu, on ollut hukassa keittiöremontista lähtien. Mihin lie raksajätteen sekaan joutunut arvokas opus. Mutta äitipä oli onneksi ollut sen verran fiksu nainen, että oli kirjoittanut kakkuohjeen talteen hänen omaan blogiinsa.
Ja niin kakkupohjatarina sai onnellisen lopun ja esikoinen komean kakkunsa. Ja että kotileipurille suopea peruskakkupohjaohje pysyisi vielä visummin tallessa, on aika raapustaa se talteen myös Lähiömutsiin. Tässä samassa myös ohje suklaakuorrutteeseen, jota käytin myös kakun täytteenä. Tuosta annoksesta piisaa hyvin kolmeen neljään kerrokseen ja kuorrutteeseen. Ohjeen suklaakuorrutteeseen löysin täältä (on kuulemma alunperin Martha Stewartin) ja muokkasin sitä vähän.
Onnistuneeseen kakkupohjaan olen oppinut niksejä niin äidiltäni, mummiltani kuin anopiltakin. Kulhon ja vatkaimien pitää olla puhtaita ja kuivia, jotta kananmunat vaahtoutuvat. Jostain olen myös kuullut, että parhaiten munat vatkautuvat metallikulhossa, joten siksi käytän sellaista. Munien pitäisi olla huoneenlämpöisiä, ja sokerina parhaiten toimii karkeakiteinen taloussokeri. Niistä yhdessä muodostuu kestävä vaahto. Munasokeriseosta pitää malttaa vatkata tarpeeksi kauan, esimerkiksi kuuden munan vatkaus vie helposti yli viisi minuuttia. Munasokerivaahto on valmista, kun siihen voi vatkaimella ”kirjoittaa”. Jauhot sekoitetaan mukaan siivilän kautta, jolloin niistä muodostuu ilmava taikina. Ja jauhojen lisäämisen jälkeen ei enää saa vatkata, vaan jauhot nostellaan taikinaan esimerkiksi puuharukalla.
Noh, onneksi tämän reseptin kanssa taikina kyllä onnistuu, vaikka hienosäädöt olisivatkin vähän mutkalla. Vannon sen usean lapsuuden aikaisen leivontakokeilun kokemuksella.
6 munan kakkupohja
(kuvien kakkuun tein tupla-annoksen, jaoin taikinan kahteen kakkupohjavuokaan ja yhdistin kakkupohjat sitten kasausvaiheessa yhdeksi kakuksi. Äidilläni on tapana tehdä myöskin tuplataikina, jotka hän sitten paistaa kahdella uunipellillä ja kasaa kuten britatortun. Silloin paistoaika on lyhyempi.)
- 6 munaa
- 3 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 3 dl vehnäjauhoja
- Voita ja korppujauhoja vuuan voiteluun
- (kostutukseen omenamehua)
Voitele ja korppujauhota kakkuvuokaan (20–25 cm). Vatkaa munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Sekoita yhteen kuivat aineet ja siivilöi ne munasokerivaahtoon samalla kun sekoitat taikinaa nostellen sitä esimerkiksi puuhaarukalla.
Suklaakuorrute ja -täyte
- 400 g tummaa suklaata
- 6 rkl kaakaojauhetta (makeuttamaton)
- 6 rkl kiehuvaa vettä
- 340g voita huoneenlämpöisenä
- 1 dl tomusokeria
- 1 rkl tummaa siirappia
- Päärynähilloa ja viikunahilloa tai jotain muuta hilloa tai marmeladia (olivat jämiä jääkaapista joten määriä en osaa sanoa)
Pilko suklaa ja laita palat kuumuutta kestävään kulhoon. Nosta kulho vesihauteeseen ja anna suklaan sulaa. Jäähdytä, mutta älä jähmetä.
Kiehauta vesi ja lisää kaakaojauhe siihen. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sula, jäähtynyt suklaa ja vatkaa se voivaahdon joukkoon. Lisää lopuksi siirappi ja kaakaovesi. Sekoita tasaiseksi.
Levitä kakkupohjien väleihin ensin ohut kerros hilloa ja sen jälkeen suklaatäytettä. Levitä loput suklaatäytteet kakun pinnoille ja reunoille. Mä yritin matkia kuvioinnissa puunkantoa epäonnistuen totaalisesti. Mutta ei se mitään, hieno ja maistuva kakku siitä tuli silti. Koristeena käytin viikunoita ja käpyjä.
Kakku on parhaimmillaan päivän kuluttua, joten tämän voi tehdä kuorrutustaan myöten jääkaappiin valmiiksi jo ennen juhlia. Muista nostaa kakku pehmenemään huoneenlämpöön noin puolituntia ennen tarjoilua.
Resepti laitettu talteen 🙂 Paistoitko kakkupohjan 175 asteessa?
Eikös toi ole se ihan tavallinen kakkupohja joka löytyy jokaisesta keittokirjasta? Munia, sokeria ja jauhoja yhtä paljon.
Hyvä huomio tuo paistoaika! Joo, 175 asteessa. Lisäsin sen nyt postaukseenkin 🙂
Kuten sanottua, tämä on yksinkertaisista yksinkertaisin ohje 🙂 Mun omistamissa leivontakirjoissa ei just tällaista ohjetta peruskakkupohjana ole, niissä on vähemmän munia suhteessa jauhoihin, enemmän leivinjauhetta, vähemmän jauhoja, perunajauhoja osana jauhomäärää ja sitä rataa, vähän ohjeesta riippuen 🙂
Tuleeko tällä ohjeella siis kaksikerroksinen vai kolmikerroksinen kakku?
Nyt on kovat odotukset tähän pohjaan. En ole ikinä onnistunut kakkupohjan teossa. Aina lässähtää ja nippanappa kaksikerroksisen saan aikaan. Ensi kuussa lapsen synttärit, jolloin tämä reseptisi mene kokeiluun. Kiitos! -Tepa
No jos on kakkusaha, saa varmaan tehtyä kolmikerroksisenkin, mutta en mä uskalla ikinä leikata kuin kerran halki. Eli kaksikerroksinen. Mutta komean korkeaa kakkua tavoitellessa kannattaa tehdä kuten mä tuossa kuvien kakussa, eli tee kaksi kakkupohjaa tällä ohjeella ja yhdistä ne 🙂
Lisään aina kiehuvan kuumaa vettä ruokalusikallisen kakkupohjan taikinaan. Äitini perua, liekö taikauskoa vai faktaa. Eipä oo koskaan vielä lösähtäny 😀
Oi, mä rakastan näistä perimätietona kulkevia kikkoja! Ja just sitä, että ei tiedä, onko se oikeasti taikauskoa vai faktaa Mä aion koittaa ruokalusikallisen verran kiehuvaa vettä seuraavaan kakkupohjaan 🙂
Mulla on myös ohje, johon laitetaan kiehuvaa vettä muutama rkl ja onnistuu. Piti elää yli kolmekymppiseksi, että opin tekemään täydellisen täytekakun. Oppia ikä kaikki!
Mä teen kakun muuten just noin mutta en ole koskaan laittanut leivinjauhetta, silti onnistuu joka ikinen kerta ja kolmeen osaan saa leikattua jopa mun tylsillä puukoilla. Äidiltä opittu resepti, selkärangasta tulee. Munia x kpl ja jauhoja ja sokeria 0,5x dl _o/
Niin ja vuokaa en jauhota koska teflon.
Upea kakku! Hyvin onnistuttu. Oliko kuorrute kuinka makea?
No oppia ikä kaikki tosiaan, mä en ole koskaan kuullut tuosta kiehuvasta vedestä! Mutta aion salettiin testata ensi kerralla 🙂
Hei loistava reseptikaava! Tietää, kumpi meistä on insinööri, kun tuon vielä muistaakin 😀 Mä oon niin amatöörileipuri, etten edes tiennyt, että kakku voi nousta ilman leivinjauhettakin.
No ei mennyt niinkuin siinä Pinterestin kuvassa, mutta hieno tuli silti 🙂 Kuorrute oli kyllä makea ja mun mielestä vaatii justkin jotain hilloa (joka toki sokerista on sekin) tasaamaan suutuntumaa.
Mäkin aloin nyt vasta miettiin että mitä hittoo, miten se voi onnistua ilman leivinjauhetta! Mutta en ole koskaan laittanut peruskakkupohjaan, eikä äitikään 😀 Mulle tuli nyt pakottava tarve päästä kokeileen mitä jos laitan leivinjauhetta, kuohuuko uunin pohjalle koko kakku. Onneksi on kohta nimipäivä 8D
Kuinka monelle henkilölle tämän kokoisesta kakusta riitti syötävää? Pähkäilen tässä kakun kokoa 30 hlölle, että kokeilenko tehdä yhden tällaisen ison vai kaksi pienempää….
Hyvä kysymys, johon en osaa oikein vastata. En ole niin pro näissä kakkuhommissa 🙂 Ja kun lastenkutsuilla kakkumenekki on aina vähäisempää. Mutta kyllä mä 30 henkilölle tekisin tällaisen yhden ison. Meillä taisi sen verran sakkia käydä päivän aikana, eikä kakkua paljoa jäänyt rääppiäisiin.
Ciao.
Miten toi täyte? Onko sekin hyvä tuplata, jos tekee pohjan tuplana?
Moi! Itselläni tuosta täytteestä riitti hyvin tuplapohjaiseen kakkuun, eli en tuplannut täytettä.
Jes, kiitti ✌️