Japani ja japanilaisuus näyttäytyy mulle mielenkiintoisina ja mystisinä vastakohtina. Toisessa päässä on hienostunut vihreä tee ja teehuoneiden hiljaisuus, toisessa taas discopalloräiske ja äklömakeat neonväriset kuplateet. Vaikka en ole koskaan päässyt käymään Japanissa, koen samaistuvani japanilaisten tapaan olla ja elää jokotai. Joko villisti tai seesteisesti.

Jos me joskus saamme oman puutarhan, sekin on joko villi tai seesteinen. Villi huvikumpumaiseen tapaan tai seesteinen japanilaisten puutarhojen tapaan. Todennäköisesti siitä tulisi huvikumpu. No, onneksi nauttiakseen japanilaisen puutarhan seesteisyydestä ei tarvitse edes omistaa maapalaa tai matkustaa Japaniin. Riittää kun retkeilee Herttoniemestä naapurilähiöön, Roihuvuoreen.

Retki Roihuvuoren Japanilaistyyliseen puistoon

Siellä sijaitsee japanilaistyylinen puisto. Puisto on kauneimmillaan nyt kirsikkapuiden kukkiessa, mitä juhlistettiinkin sunnuntaina perinteisellä hanami-juhlalla. Me käytiin puistossa vasta juhlahumun laskeuduttua, mutta kirsikkapuiden pitäisi onneksi olla vielä vaaleanpunaisessa loisteessaan ainakin tämän viikon loppuun.

Puisto on tietenkin retken arvoinen myös kukinta-ajan jälkeen. Puutarha on jaettu neljän ilmansuunnan mukaan omiksi alueikseen, joissa jokaisessa voi tehdä mielikuvitusretken Japaniin. Puutarha ei kuitenkaan ole mikään japanilaisten kliseiden kollaasipuisto, vaan kaunis puutarha, jossa on kiva viettää aikaa.

Lapsillekin riittää tekemistä mielikuvituksen päästessä erilaisessa maisemassa irralleen, kivenlohkareilla kiipeillessä ja pieniä kivilaattapolkuja kirmatessa. Eikä polulla tarvitse pysyä. Puistoa kunnostanut työntekijä totesi lapsiperheen riemua seuratessaan, että kaikkialle saa mennä tutkimaan ”sillä ihmisiä vartenhan tämä on”. Ihana ja just oikea asenne!

Ja koska retki ilman eväitä on tyhmä retki, me pistettiin päiväkahviksi kirsikkapuiden alle. Mutta myös sammalmättäiltä, puron vierestä penkiltä tai sileältä kalliolta löytyy paikkansa piknikviltille.

Kuinka tehdä edullinen Japanilaistyylinen piknik

Jos sinäkin tahdot tehdä halvan pikaelämysmatkan Japaniin, tee ensin Pienen sankarin viittakirjan ohjeilla koko perheelle Kokeshi-viitat ja asusteet. Sen jälkeen ota allesi metro ja kurvaa Herttoniemeen. Jos et itse ehdi tehdä eväitä, käy hakemassa mukaan esimerkiksi sushit Herttoniemen Hanko Sushista (Hitsaajankatu 12). Sen jälkeen patikoi puolentoista kilometrin matka japanilaiseen puistoon (Roihuvuorentie 12) tai vaihtoehtoisesti ota alle bussi numero 80 tai 82 ja jää pois Keijukaistenpolku-pysäkillä. Ja sitten vain ole, ihmettele ja nauti.

Lähiksen muut matkailutärpit Helsingissä löydät täältä, klik klik!

Jaa