Tämä ajatus ei ole jättänyt rauhaan viime aikoina: mitä jos en tahdokaan tehdä töitä voidakseni ostaa aikaa, vaan haluankin tehdä vähemmän töitä ottaakseni sen ajan suoraan itselleni, ilman välikäsiä?

Sanotaan, että aika on rahaa, ja olen vuosia nielaissut tämän ajatuksen mukisematta. Olen tehnyt töitä saadakseni rahaa, jolla ostaa itselleni aikaa, jonka muut työtä tekevät tarjoamillaan palveluilla mahdollistavat. Olen maksanut siitä, että voin istua perheeni kanssa ravintoissa valmiiksi katettuihin pöytiin, saapua siivottuun kotiin ja napata kotiintulomatkalla torikojusta nipullisen leikkokukkia.

On tuntunut loogiselta, että mieluummin maksan asioista, jotta voin senkin ajan tehdä töitä. Eli siis teen töitä saadakseni rahaa, jolla ostaa asioita, joiden avulla vapautuu aikaa tehdä rahaa. Niinhän markkinatalousyhteiskunta pyörii. En ole kokenut tai vieläkään koe, että olisi väärin työllistää toisia, kunhan ostamani palvelun tai tavaran arvot mätsäävät omiini. Päinvastoin! Mutta samalla olen alkanut pohtia, onko tässä mylläkässä mitään järkeä.

Aika on todellakin rahaa, mutta nyt näen sen enemmänkin niin, että ne ovat yhteydessä toisiinsa, sillä kumpaakaan ei voi samaan aikaan olla yltäkylläisesti. Kaikkina vuosina ja aikakausina, kun taloudellinen tilanteeni on ollut vakaa, olen kärsinyt kroonisesta aikapulasta. Ja kun kalenterimerkinnät eivät ole saaneet sydäntä sijoiltaan ahdistuksesta ja paniikista, raha on aiheuttanut huolta. Kumpikaan vaihtoehto ei ole hyvä, mutta jännästi tasapaino jossain niiden keskellä tuntuu mahdottomalta ylläpitää.

Nyt mennään monien taloudellisesti varmojen vuosien jälkeen kaudessa, jolloin huoli rahasta jyllää koko ajan taustalla, välillä toviksi rauhoittuen, välillä voimistuen. Vastineena siitä olen saanut päiviini väljyyttä, yöuniini pituutta ja arkeeni kiireettömyyden autuaita pilkahduksia.

En ole voinut olla miettimättä: miksi tekisin töitä teettääkseni muilla sellaisia töitä, jotka voisin tehdä itsekin? Tietenkin tahdon esimerkiksi jatkossakin käydä – jos vain varaa on – syömässä ravintoloissa. Mutta en siksi, että en kiireeltäni ehdi tai väsymykseltäni jaksa laittaa ruokaa, vaan siksi, että on mahdollisuus pysähtyä nauttimaan ravintolakokemuksesta kaikilla aisteilla.

Toki nämä kelat ovat myös pakon sanelemia. Jouduimme irtisanomaan kuukausittaisen siivouspalvelumme ja samalla hyvästelemään siivoojamme Adamin. Hän on pitänyt lähes kahdeksan vuoden ajan huolta siitä, että kotimme lattiat pestään ja roskakaapin roiskeet putsataan. Enää ei voi laskea sen varaan, että viimeistään ensi kuussa Adam tulee ja pelastaa kaaoksen, vaan siitä on huolehdittava itse.

Onneksi olen siitä kreisi, että pidän siivoamisesta, kunhan sen saa tehdä ajan kanssa. Ja nyt sitä aikaa on ollut, vaikkakin eteisemme taitaa papanoida itsekseen hiekanmuruja ja kai kotitontut käyvät tahmaisine käsineen minun ja rättini perässä klähmimässä peilit sekä kaapinovet. Mutta silti: yksiä arjen ihanimpia juttuja on ripustaa pyykkejä narulle kuivumaan ja pujahtaa iltaisin auringon rapeisiin lakanoihin. Laittaa ysärihitit soimaan ja tanssien siivota koti. Pyyhkiä pölyt ja täyttää kodin tasot itse kasvattamilla leikkokukilla.

Ja juuri se tekee toimintatavoistani järjenvastaisia. Miksi tahtoisin teetättää ulkopuolisella sellaiset asiat, joita itse oikeasti tahtoisin tehdä – melkein jopa maksaa niiden tekemisen tuomasta ilosta?

Miksi ostaisin 7 eurolla pienen laadukkaan hillopurkin, jos voin – jos vain on aikaa – tehdä itse samalla hinnalla kymmenittäin hillopurkkeja? Miksi ostaisin hapanjuurileivän 9 eurolla, kun voin – jos vain aikaa on – upottaa itse käteni taikinaan? Miksi ostaisin kaupasta vähän nahistuneita kantarelleja muovirasiassa 12 eurolla, kun kerran voin – jos vain on aikaa – käydä hakemassa ne tuosta metsästä?

Etenkin kun rakastan joka hetkeä, jonka voin viettää metsässä ja palstalla sekä satoa säilöen ja siitä ruokaa valmistaen – jos vain on, niin, aikaa.

Mieltäni on alkanut kutkuttaa ajatus, jonka olen aikaisemmin antanut vain hennosti koputella mieltä keväisin ja syksyisin:

Mitä jos voisin keväällä antaa valtaosan ajastani palstan (tai jos aikaa olisi, isommankin viljelmän) kylvöille ja muille kevättöille sekä villiyrttien ja vihannesten keruulle, ja kun ne hommat vähän kesäksi laantuvat, tehdä laskutettavia töitä. Mitä jos sitten taas syksyllä, sadonkorjuun aikaan, saisin keskittyä pitkälti vain kunnon talvivarastojen kartuttamiseen, kunnes sadonkorjuun huipentava kekri-juhla taittaisi vuoden talveen ja laskutettaviin töihin.

En tavoittele tai edes kykenisi täydelliseen omavaraisuuteen, mutta mitä jos ruokakauppalaskuissa tuntuisi selkeä loivennus parin kuukauden sijaan jouluun asti, kevääseenkin? Ja ennenkaikkea; mitä jos en maksaisi muille niistä asioista, jotka tahtoisin tehdä mieluiten itse, jos vain rahan ansaitsemiselta ehtisin.

En tiedä. Paitsi sen, että viheliäisen ikkunanpesun ulkoistan kyllä heti, jos siihen taas varaa on.

Jaa