Kaupallinen yhteistyö: Fazer Aito

Kuplateen suosio on kuplinut jo parin vuoden ajan selkeästi lasten ja heidän kaveripiirinsä keskuudessa sekä omassa IG-feedissäni. Trendejä tulee ja menee, mutta tuntuu, että tämän hittijuoman suosio ei tule tästä haihtumaan, päinvastoin! Enkä ihmettele, onhan kuplatee jännittävä, näyttävä ja söpö juoma, josta voi tehdä lukemattomia variaatioita.

Vegaanisena kuplateetä saa jo monesta kuplakuppilasta ja -kioskista, mutta kasvisperäinen kuplatee on melko simppeli ja ennen kaikkea hauska valmistaa itse Fazerin Aito Barista -kaurajuomaan. Sanokaa minun sanoneen: kuplateebaari on seuraava it-juttu lasten sekä nuorten synttäreillä, ja miksei vaikka pikkujouluissa ja häissäkin!

Kuplateen juju ja ihanuus ovat lasin pohjalla olevat syötävät tapiokahelmet

Mikä kuplatee oikein sitten on juomiaan? Bubble tea keksittiin 1980-luvulla Taiwanissa, jossa se on edelleen supersuosittu. Vuosikymmentä myöhemmin kuplateebuumi levisi Yhdysvaltoihin, jossa etenkin Kalifornia otti sen omakseen. Sittemmin kuplajuomabuumi on levinnyt ympäri maailman, ja itse muistan tilanneeni ensimmäiset kuplateet junaevääksi turkulaisena opiskelijana Helsingistä joskus vajaa 20 vuotta sitten.

Juoman jujuna ovat lasin pohjalla olevat tapiokahelmet. Ne ovat maniokkihedelmätärkkelyksestä valmistettuja, nallekarkkimaisen sitkeitä ja purutuntumaltaan ihastuttavia palleroita, jotka maustetaan makeaksi erilaisilla siirapeilla tai ihan vain ruskealla sokerilla. Ne ovat siis luonnostaan sekä gluteenittomia että vegaanisia. Kuplateehen laitetaan nykyisellään myös suussa poksahtavia marjan- ja hedelmänmakuisia helmiä, jotka on tehty tärkkelyksestä, sokerista ja mehusta.

Kuplateetä kutsutaan myös helmiteeksi tai tapiokateeksi, ja Kaliforniassa sitä myydään niin ikään tapiokahelmiä tarkoittavalla nimellä boba. Se on mielestäni söpön kuvaava ja ytimekäs nimitys koko juomalle.

Kuplatee rakentuu teestä, kasvijuomasta, tapiokahelmistä ja siirapeista

Klassinen kuplatee tehdään mustaan teehen. Olen käyttänyt itse assamia, ja oli hauska jälkikäteen lukea, että juuri sitä teelaatua ammattikuplailijatkin käyttävät. Vihreässä teessä suositellaan käytettäväksi jasmineteetä. Tärkeää vihreän teen keittämisessä on sen haudutus oikean lämpöisessä, eli 80 asteisessa vedessä, ettei juomasta tulee kitkerää.

Kofeiinittoman version saa käyttämällä haudukkeita. En ole itse vielä kokeillut, mutta voisin kuvitella rooiboksen toimivan kivasti. 

Aito ja alkuperäinen kuplatee on ollut täysin vegaaninen, sillä Taiwanissa ei ole ollut tapana käyttää lehmänmaitotuotteita. Nykyään Taiwanissakin kuplateen voi saada lehmänmaitoon, mutta valtaosa kuplateekuppiloista valmistaa juomansa kasvisperäiseen juomaan sekoitettuna. Reseptiltään ja purkiltaan uudistettu kotimainen Fazer Aito Barista -kaurajuoma on tähän omiaan. Sen koostumus on ihanan paksu sekä samettinen ja lisäksi siinä on vähemmän makeutta kuin aikaisemmin, joten makusiirappia voi hulauttaa juomaan enemmän.

Tapiokahelmiä myyvät ainakin itämaiset ruokakaupat ja asiaan vihkiytyneet nettiputiikit. Tapiokahelmien keittäminen on oma taiteenlajinsa, ja itse sain malttamattomana ensimmäiset kerrat aikaan vain rikkoutunutta limamössöä. Tarkat valmistusohjeet kannattaa päntätä pussin kyljestä, sillä ne vaihtelevat valmistajan ja esimerkiksi helmien koon mukaan. Joidenkin helmien valmsitelu vie vuorokauden. Ruskeat tapiokahelmet sisältävät ruskeaa sokeria, kun läpikuultavissa sokeria ei ole. Jos mietityttää, kannattaa hankkia ”ready in 5 minutes” -tapiokahelmiä. Ne ovat mielestäni tosi hyviä nekin, vaikka hifistelijät ovatkin toista mieltä.

Teen, kasvijuoman ja tapiokahelmien lisäksi kuplateehen tulee jotain tahmaisen makeaa, kuten sokeria, siirappia tai hedelmistä tai marjoista keitettyä makusiirappia. Näiden lisäksi juomaan saatetaan lisätä hyytelöitä, pyreitä, marjoja tai vaikka jäätelöä.

Raparperi-mansikka -kuplatee Fazer Aito Baristaan

Tässä simppeli kuplateeresepti, jolla sai hurmattua hyvin meidän perheemme nuorimmatkin kuplateefanit. Siinä maistuu kesäisesti mansikka sekä raparperi, ja se todentotta oli valtavan ihana janojuoma paahteisella pikkuparvekkeella herkuteltavaksi.

Vegaaninen kuplatee (2 isoa lasillista tai 4 pientä lasillista)

 • 4 dl vettä teen keittämiseen
 • 2 tl teenlehtiä oman maun mukaan, esimerkiksi assam
 • 2 dl isoja tapiokahelmiä 
 • 4 dl Fazer Aito Baristaa
 • 1 dl raparperi-mansikkasiirappia
 • Reilusti jääpaloja

Raparperi-mansikkasiirappi (valmista siirappia reilu 1 dl)

 • 170 g raparperia (noin 2 paksuhkoa vartta)
 • 250 g mansikkaa
 • 1 dl vettä
 • 1 dl taloussokeria
 • 1 tl vaniljasokeria

Tässä ohje:

Tsekkaa ensin, onhan jäitä tarpeeksi, ne ovat tärkeä osa juomanautintoa!

Valmista sitten tapiokahelmet ohjeen mukaan, käytettävistä helmistä riippuen jo edellisenä päivänä. Nopeimmin valmistuvat pikatapiokahelmet, jotka keittyvät valmiiksi 5 minuutissa.

Seuraavaksi tehdään siirappi, jos et sitten käytä valmissiirappia. Leikkaa raparperi ohuiksi siivuiksi, varsia ei tarvitse kuoria. Ota mansikoista kannat irti, mikäli käytät tuoreita mansikoita, ja leikkaa mansikka siivuiksi. Laita raparperit, mansikat, vesi ja sokerit kattilaan.

Kiehauta seos ja vähennä sitten lämpötilaa sen verran, että seos vielä kuitenkin kuplii mukavasti. Keittele näin noin 5 minuutin ajan. Vähennä taas lämpötilaa ja anna porista hissuksiin noin 15 minuuttia. Siirappi on valmista, kun sattumat ovat sekoittuneet tasaiseksi ja liemi on tiivistynyt selkeästi.

Valuta siirappi siivilän läpi ja jäähdytä se. Raparperi-mansikkamössön voi käyttää esimerkiksi smoothiessa tai herkutella puuron kanssa. Laita noin 2/3-osaa siirapista tapiokahelmien sekaan, sekoita varovasti ja anna maustua vähintään yhden tunnin ajan jääkaapissa.

Valmista tee kyseisen teelajikkeen ohjeiden mukaan ja jäähdytä se.

Kun kaikki tilpehöörit ovat valmiina, on aika kasata juomat:

Jaa tapiokahelmet lasien pohjalle. Lisää reilulla kädellä jäätä. Kaada päälle puolet teetä ja puolet kylmää Fazer Aito Baristaa. Lisää loput siirapista laseihin ja sekoita. Koristele halutessasi vaikkapa mansikoilla.

Kuplateen tapiokahelmet nautiskellaan yleensä paksun pillin kautta imaisten, kuten koko juoma muutenkin, mutta pillittömyys ei haittaa yhtään. Lusikka lasiin, ja näin kuplateen herkuttelija saa välillä ongittua suuhunsa tapiokahelmiä. Ainakin lapsille tämä on helpompi, tosin sotkuisempi, tapa nautiskella kuplateejuomansa.

Lähde: Stacey Kwong ja Beyah del Mundo: Boba: Classic, Fun, Refreshing – Bubble Teas to Make at Home. Rock Point, 2020

Jaa