Voi se onnenhetki, kun sattumalta muutamia vuosia sitten löysin elämääni pussillisen perunagnoccheja. En edes muista, mitä kuvittelin ostaneeni, ehkä tuorepastaa tai pelmeneitä, ja siksi meni tovi toeta siitä, että suussa olikin jotain muuta kuin luulin. Siis hetkinen, perunaa?

Perunagnocchit ovat siis yksinkertaistettuna perunasoseesta ja vehnäjauhoista pyöriteltyjä palleroita. Niitä voi käyttää pastan tapaan kastikkeen kaverina, uuniruuissa tai vaikka salaateissa. Ne tulevat valmiiksi nopeammin kuin pasta, vain parissa minuutissa. Alkuun keitin ne, mutta sitten tajusin, miten perunagnoccheista tulee vielä parempia: paistamalla pehmeisiin palleroihin pannulla rapean pinnan. Nykyään jätän keittämisen väliin ja näytän perunagnoccheille pelkkää paistinpannua.

Kesäistä makua kotikonttorin työmaaruokalassa

Perunagnoccheista on tullut yksi arjen vakkarivalmistuotteista, joihin voi nojata silloin kun ei ole liiammin aikaa, jaksamista tai kumpaakaan niistä. Pussillinen valmisperunagnoccheja jääkaapissa on ihana pelastus kotitoimistopäivinä, kun ei ole jämiä lämmitettäväksi tai aikaa lieden ääressä hussattavaksi. Pikkuisella mökillämme taas on ihana, kun voi tarvittaessa loihtia isommallekin sakille ruuan yhdellä isolla pannulla.

Juuri mökillä minulla oli viime kesänä tapana tehdä vegaanista versiota italialaisesta klassikosta: perunagnoccheja voi-salviakastikkeessa. Siihen inspiroi valtavan aromaattinen salviapuska, joka kasvoi mökin yrttipenkissä. Tuon hervottoman kokoiseksi kasvaneen salviapusikon tuoksukin oli niin aromaattisen voimakas, että kaikkea vähintään maistavat peurat kiersivät sen kaukaa.

Mökkipihan salviapuska oli niin satoisa, että syksyllä pakastin sitä pusseittain pakkaseen. Jokaisen pakastetun salvialehden olen syönyt perunagnocchien kanssa – ja hujahtanut joka kerta mielessäni mökkikesään. Ihan pian ruokaa laitetaan taas terassilla paljain varpain ja hellehattu päässä, mutta sitä ennen lautaselle saa kesäistä makua suorastaan naurettavan helposti tekemällä perunagnocchit voi-salviakastikkeessa.

Mietin, onko tämä yksinkertaisuudessaan ja yksipuolisuudessaan edes ruokalaji  – kai on, kun italialaiset niin sanovat. Tosin itse olen muokannut reseptin kasvisperäiseksi, kas näin:

Perunagnocchit voi-salviakastikkeessa, kasvisperäinen muunnelma

2 hengelle

  • 500 g perunagnoccheja
  • 5 rkl vegaanista margariinia (esim. Keiju 3 öljyä, Violife Vioblock tai Naturli’ vegan block)
  • 8 isoa salvian lehteä (enemmän, jos salvian maku ei ole voimakas)
  • 0,5 tl suolaa
  • Puolikkaan limen mehu
  • 3 rkl Fazer Aito juustonmakuista kaurakermaa*
  • Runsaasti mustapippuria myllystä

*  Fazer Aito on yhteistyökumppanini, mutta tämä ei ole kaupallinen yhteistyö

Sulata voi paistinpannulla ja lisää mukaan perunagnocchit – joko pussista tai itsetehtynä, jälkimmäistä en ole itse vielä kokeillut. Paista gnoccheihin rapea pinta (älä kuitenkaan käristä, vaan anna pinnan tekeytyä parin minuutin ajan keskilämmöllä) ja kääntäessäsi ne toisinpäin pannulla, lisää mukaan salvian lehdet, joista isoimpia voi vähän repiä pienemmäksi.

Kun gnocchien molemmat puolet ovat paistuneet rapeiksi, lisää pannulle suola, limen mehu, juustonmakuinen kaurakerma ja runsaasti mustapippuria.

Huhuh, miten hyviä perunanykeröt voivat olla!

Jaa