Sillä aikaa kun me kuluneen viikon ajan samoilimme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen ympäristössä, ajatukseni kulkivat useasti 150 kilometriä etelään, Aalistunturille. Sinne on paikallisten aloitteesta esitetty perustettavaksi uusi kansallispuisto sekä laajennusta nykyiseen luonnonsuojelualueeseen, mutta jossa valtio nyt hakkaa metsää.

En ollut kuullut Aalistunturista mitään ennen tätä viikkoa, kun Elokapina ja Luonto-Liiton Metsäryhmä pysäyttivät metsähallituksen alueella tekemät hakkuut. Kiitos Elokapinan ja Metsäryhmän aktivistien, minunkin tietooni tuli järjettömyys, jossa valtio hakkaa omaa suojelullisesti arvokasta metsäänsä. Eli meidän suomalaisten metsää, alueella, jonka suojeluesitysten käsittely on kesken ympäristöministeriössä.

En tohdi uskoa, että se olisi tarkoituksellista suojeluesityksen sabotoimista, mutta ajoitus on niin pirullinen, että sitäkään ei voi olla miettimättä.

Miettimättä ei voi olla sitäkään, että tässä metsähallitus kirjaimellisesti sahaa omaa oksaansa, jolla me kaikki istumme. Suomi on sitoutunut suojelemaan maapinta-alastaan 30 prosenttia sekä pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä. Luontokadon pysäyttäminen ja kansallispuistoesitys eivät mitenkään toimi yksiin metsähakkuiden kanssa.

Kaikki Aalistunturilla nyt hakattava metsä ei ole vanhaa metsää tai luontometsää, mutta jokainen joskus metsässä käynyt ymmärtää, miten alueen pirstominen hakkuilla vaikuttaa tietenkin koko alueeseen. Niin hiilinieluna, luontokadon hillitsijänä, lajien kulkuväylinä kuin ihmislajinkin hyvinvoinnin elinehtona. Metsähallituksen mukaan Aalistunturin alueella tehdään harvennuspainotteisia hakkuita, joilla on kokoa noin 400 hehtaaria. Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä kertoi tänään Instagram-tilillään, että Aalistunturin alueella hakattavaksi on joutumassa alue, jolla on paljon vanhojen metsien lajeja.

Kiitos Elokapinan ja Metsäryhmän jengille, jotka hiihtivät Aalistunturiin, pysäyttivät rauhanomaisesti hakkuut, kohtasivat poliiseja lamautusaseineen, tulivat pidätetyiksi, saivat kohtuuttomia vahingonkorvausvaatimuksia – ja palasivat siitä huolimatta takaisin puolustamaan Aalistunturin metsiä, kapinoimaan elämän puolesta.

Mutta pieni porukka ei pysty pitämään Aalistunturin ja sen luonnon puolta metsäkoneita, metsähallitusta, metsähallituksen omistamaa Metsähallitus Metsätalous Oy:ta ja aluetta vartioivaa poliisia vastaan. Siksi tarvitaan meitä muitakin Aalistunturin metsien omistajia pitämään tunturimetsien puolta. Sitä minä teen tässä nyt, ja saman sinä voit tehdä kertomalla asiasta somessa ja tägäämällä siihen metsähallituksen ja maa- ja metsätalousministeriön.

Kansallispuistoksi esitetyllä alueella Aalistunturilla hakkuut on lopetettava heti.

Lisäksi tarvitaan selkeästi pienempiä hakkuumääriä, ahnaan tehometsätalouden sijaan jatkuvapeitteistä metsänkasvatusta ja etenkin laajoja yhtenäisiä suojelualueita. Enemmistö suomalaisista kannattaa metsähakkuiden vähentämistä, ja olisikin reilua aloittaa metsien suojelu meidän kaikkien yhteisistä metsistä, kuten Aalistunturilta.

Ja koska raha tässä maailmassa edelleen laittaa asioita liikkeelle, mietitäänpä asiaa myös taloudelliselta kannalta: Kansallispuistojen karttaa katsoessa Lounais-Lapin kohdalla on tyhjää, ja Aalistunturin kansallispuisto toisi paikalliseen elinkeinoelämään säpinää. Samalla se varmasti helpottaisi esimerkiksi meidätkin juuri maadoittaneen Pallas-Yllästunturin kävijäpainetta ja maaston kulumista.

Jaa