Viime aikoina mä olen halannut lapsiani vielä enemmän ja vielä tiukemmin kuin yleensä. Olen pitänyt heitä lähelläni hengittäen hiekkakakuilta tuoksuvia hiuksia ja puristanut silmiä umpeen, että en taas itkisi. Olen katsonut nukkuvia lapsiani, tuntenut suunnatonta kiitollisuutta heistä ja antanut itkun tulla. Musta painava syyllisyys on istua jököttänyt rintalastan päällä vaikeuttaen hengittämistä. Mitä minä olen tehnyt ansaitakseni tämän onnen, sen että olen sattunut syntymään juuri tänne? Miten voin tarpeeksi kiittää maailmaa siitä, että perheeni saa olla turvassa?

Olen miettinyt, miltä meistä tuntuisi tehdä päätös, jossa mies lähtisi matkalle, jonka lopputuloksesta ei olisi varmuutta. Vaikka hän on meistä vahvin, selviäisikö hän? Jos selviäisi, saisiko hän järjestettyä myös meidät sinne, turvaan? Vai emmekö näkisi enää koskaan, vaikka kuolema ei olisikaan se, joka meidät erottaa?

Olen ajatellut, miltä tuntuisi, jos ainoa vaihtoehto olisikin lähteä kerralla koko perhe. Ottaisiko esikoinen hänelle niin tärkeän prinsessakruunun mukaan? Miltä tuntuisi ladata puhelimensa viimeistä kertaa, tietämättä koska sillä saa seuraavan kerran yhteyden? Toisiko iltalaulu lapsille turvaa vai mahtuisiko mukaan uninallet? Mitkä vaatteet kuopukselle puettaisiin, kun määränpäästä ei ole varmuutta? Onneksi olisi ainakin äidinmaito, jolla ravita ja lohduttaa vauvaa.

Mieli on puikkelehtinut myös historiaan, kun olen miettinyt, miltä olisi tuntunut olla se vanhempi, joka lähettää lapsensa pois turvatakseen tämän elämän. Tai miltä on tuntunut niistä yli 70 tuhannesta lapsesta matkalla kohti vierasta maata, yksin, lappu kaulassaan? On hirvittävää, miten sota koskettaa aina myös lapsia.

On tuntunut hölmöltä kirjoittaa blogiin vaatteiden tahroista tai kesäkurpitsasadon riehaantumisesta. Mutta kerrankin tuntuu, että olen sanaton. Euroopan pakoiskriisi on tullut iholle, lähemmäksi minua kuin mikään kriisi aikaisemmin. Tuntuvammaksi ja todellisemmaksi. Kuvat hädästä ja viimeisistä ratkaisuista ovat saaneet voimaan pahoin. Ne ovat ottaneet kurkusta kiinni ja pakottaneet katsomaan todellisuutta, vaikka en tahtoisikaan. Samalla turvaa hakeviin ihmisiin kohdistuva viha on tullut silmille myös henkilökohtaisissa somekanavissa. Se on saanut tärisemään epätoivosta.

En edelleenkään tiedä, mitä sanoa. Mutta hiljaakaan ei voi olla. Siksi sanon vain tämän: auta. Helpointa on lahjoittaa rahaa muutamalla klikkauksella, minkä minäkin olen tehnyt. Toivoisin kuitenkin voivani tehdä myös jotain konkreettisempaa. Katja keräsi onnekseni yhteen avunantokeinot. Jos olet bloggaaja tai muuten aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, pyydä seuraajiasi osallistumaan. Tämän kampanjasivun materiaaleja voi vapaasti käyttää. Täältä löydät keräyslipas-widgetin upotettavaksi omille sivuillesi.

Jaa