Olen sillä tavalla mälsä äiti, että en suostunut ostamaan lapselle joululahjaksi hänen toivomaansa Hello Kitty -pipoa. Mutta olen siitä kätevä äiti, että lupasin tehdä sellaisen hänelle itse.

Tässä on tietenkin puikoilla kaikki ainekset siihen, että ensin pettyy pipon saaja ja sen seurauksena pipon neuloja. Olinkin aivan lääpälläni ilosta ja ylpeydestä, kun lapsi pipon valmistuttua otti siitä sata kuvaa Omatilaan ja veti sen heti päähänsä kouluun. Se vaati pipon tekemisen 2,5 kertaa, mutta oli kaiken väkertämisen arvoista: piposta tuli juuri sellainen kuin nelosluokkalainen halusi!

Huonolaatuinen pipo made in ei-kerrota-sulle

Pipohomma meni siis näin: Pakkaskelien alettua huomasimme, että lempipipo oli jäänyt lapselle naftiksi. Resorikin oli monen vuoden aktiivikäytön jälkeen lurpsahtanut. Tarvittiin siis uusi päänlämmitin.

Anime-sarjakuvista ja etenkin sen söpön pörröisestä sekä vaaleanpunaisesta estetiikkalaidasta pitävä nelosluokkalainen hoksasi tilaisuutensa tulleen. Hän toivoi vaaleanpunaista Hello Kitty -pipoa ja lisäsi vielä panoksia pyytäen myssyä joululahjaksi. Siksi yhdeksi ainoaksi. Minkälainen joulunpilaajanillittäjä minä oikein olen, kun suhtauduin toiveeseen nihkeästi?

Sellainen, joka ei tahdo ostaa uutena pikamuotiketjujen vaatteita tai tilailla epämääräisiltä sivustoilta pipoja, jonka materiaaleista saati valmistusmaista ei kerrota sivuilla yhtään mitään. Se että ostaa brändin omasta (netti)kaupasta ei kerro laadusta saati nyt vaatteen eettisyydestä juuri mitään sekään.

Okei, no Disnyen omat hahmoasut ovat olleet oman kokemukseni mukaan selkeästi laadukkaampia kuin jotkut random-wannabe-ElsaAnna -asut. Se tuli todettua vuosina, kun elämämme oli päättymätöntä Frozenia. Disney-kaupasta ostetut asut kestivät vuosia aktiivikäyttöä ja pesukonepesua, minkä lisäksi ne olivat pienellä paikkaamisella hyvässä kunnossa jatkamaan leikkejä toisten jääprinsessojen päällä sen jälkeenkin.

Mutta kun ostin Harry Potterin sokaisemana (tuen näemmä mitä vain haksahduksia, kunhan se edistää mahdollisesti lasteni lukemista) tupakuratoidun pipon ja kaulaliinan ihan ehtana copyright-tuotteena, oli materiaalitietolappu kuin mistä tahansa bulkkituotteesta. 100 prosenttista akryylia, made in China.

Kaulahuivista kuului sähköinen rätinä, kun lapsi kietaisi sen kaulalleen. Pipon neulos hajosi parin viikon käytön jälkeen niin pahasti, että en sitä rispaantuneilla langanpätkillä enää ehjäksi saanut. Leikkasin vain Harry Potter -merkin talteen, mistä tulikin idea seuraavaan pipotarpeeseen, kun kirpputorisovellusten kyttäyskään ei tuottanut tulosta:

Neulemallina vanha suosikkipipo ja tärkeimpänä silitettävä Pusheen-merkki

Lapsi luotti pipotehtävän siis minun harteilleni. Näin piposta pystyttiin tehdä mahdollisimman paljon juuri sellainen kuin hän halusi: hän valitsi lankojen värit, pipon mallin ja animehahmon, joka pipo sai kylkeensä.

Pipon sävytoiveena oli hattaraisen pinkki, ja sopiva kashmirvillalanka löytyikin Kässäkirpulta. Tajusin tosin myöhemmin, että kyseinen kerä ei ollutkaan jonkun nurkissa turhana pyörinyt, vaan Kässäkirpun uusien ekoloankojen valikoimaa. No, hyvä sekin, ja ainakin yritin löytää käytettynä. Kashmirin kaveriksi Fida-kirpputorilta löytyi kerällinen pörröisen ohutta lankaa, joka saattaa hataralla näppituntumalla olla mohairia.

Kashmirkerä loppui ihan pipon laella kesken, ja koska mikään ”kiva vastaväri” -jämälanka ei mennyt pipon tilaajalle läpi, kävin lankakaupoilla. Ihan tuurilla Novitan langoista löytyi saman paksuisena lähes identtinen sävy, vaikka materiaali onkin eri, villa 75 prosenttia ja 25 prosenttia polyamidi.

Neulemallina käytettiin lapsen vanhaa suosikkipipoa. Se on teollisesti tehty, mutta matkin siitä pipon resorin sekä helmineulekuvion. Pipon lötköttävä ja pussimaisesti kurottu malli oli myös mieleinen lapselle. Siksi päädyin tekemään pipon 2,5 kertaa. Ensin siitä tuli liiankin iso, joten oli vähennettävä silmukoita. Sitten tein siihen kavennuksia, mutta pipon omistaja ei ollut lopputuloksesta vakuuttunut. Lopulta tein siis vain suoraa neulosta, jonka sitten kiskoin kiinni sellaisenaan vasta ihan lopussa.

Pipon viimeisteli Pusheen-kangasmerkki. Hoopee.fi:llä on kiva valikoima erilaisia animekangasmerkkejä, joita tilasimme läjän. En tiedä, missä kangasmerkit valmistetaan, mutta ainakin Hoopee itse on useamman vuosikymmenen vanha kotimainen firma, ja tilatut merkit saapuivat nopeasti ja ilman tullimaksuja ja -säätöjä.

Hello Kittyn sijaan pipoon valikoitui suloisen pörheä kissa, Pusheen.

Ohje: helppo helmineulepipo lapselle

Pipo sopii käyttäjälle, joka tykkää pipostaan pussittavan isona ja jonka päänympärys on noin 55 senttiä, mutta tekeleeni menee 59 sentin päähänkin. Oma käsialani on löysähköä, joten silmukkamäärät ja puikkokoko kannattaa tsekkailla oman käsialan ja pipokoon tarpeen mukaan.

Tarvitset:

  • Dk-vahvuista lankaa. Itse käytin Nordic Yarns Eco cashmere -lankaa värisävyssä 80130. Kerän loppuessa jatkoin Novita Muumitalo -langalla sävyssä 507.
  • Ohutta pörröistä lankaa. Itse käytin marjapuuroon taittuvaa beigeä kirppiskerää, joka on luultavasti mohairia.
  • 3 mm pyöröpuikot 40 sentin pituisena tai sukkapuikot

Luo molemmilla langoilla puikoille 90 silmukkaa tai muu parillinen silmukkamäärä oman käsialan ja pipon toivotun koon mukaan. Neulo 1O1N-resoria (yksi silmukka oikein, yksi nurin, toista), kunnes pipolla on pituutta 14 senttimetriä. Aseta silmukkamerkki merkitsemään kierroksen alkua.

Seuraavaksi aloitetaan 1N1O-helmineule, eli neulo nurjaa ja oikeaa joka kierroksella vuorotellen. Ensimmäisellä kierroksella neulo siis resorin oikeisiin silmukoihin nurjaa ja nurjiin oikeaa. Ensimmäisen kierroksen viimeinen silmukka neulotaan kuitenkin nurin ja edellinen, kierroksen toiseksi viimeinen silmukka, nostetaan kierroksen viimeisen silmukan yli. Näin yksi silmukka kaventuu.

Seuraavalla kierroksella jatka 101N, eli neulo oikea edellisen kierroksen nurjaan silmukkaan ja nurja oikeaan silmukkaan. Jatka näin, kunnes helmineuleosuuden korkeus on 18 cm.

Katkaise langat jättäen niihin 20 senttiä pituutta päättelyvaraksi. Päättele pipo pujottamalla kanavaneulalla päättelyvaraksi jättämät langat kaikkien silmukoiden läpi samalla kun poistat puikot työstä. Varo langan katkeamista, mutta kiristä huolella jokainen kohta, jotta pipon päälaelle tuleva reikä jää mahdollisimman pieneksi. Pujota langat päälaen reiästä nurjalle puolelle ja päättele langat pujottelemalla ne nurkan puolen silmukoihin.

Päättele myös muut langat. Aloituslangan päättelyssä harsi samalla aloitukseen syntynyt lovi umpeen.

Tee tupsu samoista langoista tai mieluisista muusta langoista ja kiinnitä se pipon laelle. Sitten vielä halutessasi harsi mieleinen kangasmerkki paikoilleen pipoon.

Jaa