Kaupallinen yhteistyö: Urtekram

Miten siellä Kivinokassa oikein hoidetaan nuo vessahommat? Tämä kysymys on sellainen, johon olemme saaneet vastata kymmeniä ja kymmeniä kertoja sen jälkeen, kun meistä tuli 12 neliön kesämajan onnellisia omistajia. Myös peseytymisfasiliteetit kiinnostavat, sillä Kivinokassa on käytössä kesävesi, ja omalle mökille vedet kulkevat siis hartiavoimin kantamalla.

Kesämaja-alueen pikkuisiin tölleröihin ei tosiaan mitään spa-osastoa mahdu, vaan hygieniahommat hoidetaan kivinokkalaisittain. Nyt siis autenttisen kuvamateriaalin kerta kurkistus erään toukokuisen lauantain aamutoimiin Kivinokassa. Mutta ennen kuin käydään asioilla pikkulassa ja suihkussa taivasalla, tärkeä muistutus:

Kosmetiikan luonnollisuus on erityisen tärkeää mökillä

Vieraillessani muutama vuosi sitten Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla, sain kuulla 1000 henkilöä koskevasta tutkimuksesta, jonka mukaan alle 35-vuotiaat naiset tuottavat eniten kemikaaleja jätevesiin. Ja nämä kemikaalit ovat pääsääntöisesti lähtöisin kosmetiikasta.

HSY:n ryhmäpäällikkö Paula Lindell kertoi, että jäteveden puhdistuksessa on vähemmän työtä ja siihen tarvitaan vähemmän kemikaaleja, jos ihmiset käyttävät kosmetiikkaa ja pesuaineita, jotka ovat biohajoavia. Nopeasti biohajoavat luonnolliset kemikaalit hajotetaan Viikinmäellä, ja hitaammin biohajoavat päätyvät mereen hajoamaan.

Mökillä kosmetiikan luonnollisuus on entistä tärkeämpää, kun pesuvedet saattavat vaikkapa huussin käsipesupaikalta päätyä suoraan luontoon sellaisenaan tai imeytyskuopan kautta. Saostuskaivostakin – joka tuttavallisemmin likakaivona tunnetaan – jätevesi imeytyy lopulta luontoon.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n sivuilla kehotetaan ihmisiä suosimaan fosfaatittomia ja biohajoavia pesuaineita. Kun vaikkapa käsisaippua on biohajoavaa, se hajoaa jossain vaiheessa luontoon.

Suoraan vesistössä ei kuitenkaan koskaan saa peseytyä tai vaikka tiskata, sillä oli pesuaine minkälaista vain, se ehtii olla kiusaksi vedeneläville. Siksi retkilläkin pesuvedet pitäisi aina kantaa vesistöstä kuivalle maalle. Uutta tietoa minulle oli se, että joissakin pesuaineissa biohajoamiseen myös tarvitaan maaperän bakteereita, joita ei esimerkiksi merissä ja järvissä ole.

Mökkeilijän ja retkeilijän biohajoavat kosmetiikat

Talven jäljiltä mökin kosmetiikkalaatikkoa oli syytä hieman täydentää. Tykkään itse siitä, että mökillä on omat tuotteensa valmiina, eikä niitä tarvitse muistaa pakata mukaan ja raahata pyörällä edestakaisin.

Mökkerön kosmetiikkaloota täydentyi Urtekramin tuotteilla, joka on helppo valinta mökkikosmetiikaksi: Urtekramin kaikki tuotteet ovat 100 prosenttisesti biohajoavia. Urtekramin tuotteita saa ainakin omien lähiruokakauppojeni kosmetiikkahyllyltä, joten vaikkapa käsisaippuaa tai sampoota on helppo ostaa lisää samalla kun käy hakemassa täydennystä mökkijääkaappiin.

Sataprosenttisen biohajoavuuden lisäksi Urtekramin tuotteet ovat aina vegaanisia ja Ecocert-luomusertifioituja. Niiden hinnat ovat myös verrattain edullisia, ja purteloiden laatuun voi luottaa. Urtekram perustettiin 50 vuotta sitten Tanskassa, aikana, jolloin virrallista luomutuotemääritelmää ei edes vielä ollut olemassa.

Täältä pääset tsekkaamaan koko Urtekramin kosmetiikkavalikoiman.

Kivinokassa on kaikkien kaupunkilaisten käytössä olevia huusseja

Ajankohtaisten tiedotteiden jälkeen siirrytään lupaamiini pikkula- ja peseytymishommiin Kivinokassa.

Kivinokan kesämaja-alue sijaitsee kaikille avoimella kaupungin virkistysalueella, jonne on ripoteltuna useampia huusseja. Ne ovat ihan kaikkien Kivinokassa piipahtavien käytössä, ja myös valtaosa kesämajalaisista käyttää niitä vessahommiinsa. Kesällä huussien siisteydestä ja esimerkiksi kuivikkeen hankinnasta vastaa kivinokkalaisten palkkaama kesätyöntekijä, mutta pikkuloihin pääsee piipahtamaan läpi vuoden.

Vaikka itse olen alkanut hivenen haaveilla kaiken tuottamani lannoitteen talteenotosta palstaa varten, ainakin vielä pohdinnat kesämajan varastoon sijoitettavasta kompostoivasta käymälästä ovat vain ilmaan heiteltyjä ajatuksia. Tällä hetkellä on ihana tietää, että huussin tyhjennyksen ja jätteen jälkikäsittelyn hoitaa joku muu; tässä tapauksessa Helsingin kaupunki. Pissakipon olemme kyllä hankkineet, sillä tuon kultavedeksikin kutsutun typpipitoisen lannoitteen voi sujauttaa suoraan biojätekompostoriin tuomaan säpinää ensin kompostiin ja siitä myöhemmin kasvimaalle.

Koska kesämajan huussit ovat muidenkin kuin kesämajalaisten käytössä, sinne viedyt vessapaperit ja saippuat tulevat nopeasti hyötykäyttöön muiden toimesta. Siksi vessapussi oli yksi ensimmäisiä asioita, joita kesämajalle toin. Se on pieni verkkokassi, jonne mahtuu juuri sopivasti käsisaippua sekä vessapaperirulla. Vessapussi roikkuu kesämajan eteisen naulakossa, josta se on helppo napata mukaan pikkulareissulle. 

Käsipesua varten jokaisen huussin vieressä on vesipiste. Kotona meillä on käytössä palasaippuat, mutta Kivinokassa nestemäiset saippuat toimivat paremmin. Vessapussissa pullo kulkee mukana siistimmin, ja taas kesämajan pihan kesäkeittiössä saippua on koko ajan taivasalla ja pullosaippua on säänkestävämpi vaihtoehto.

Muille etiketinrepijöille tiedoksi, että Urtekramin käsisaippuat ovat ensinnäkin ihanan tuoksuisia – sitruunaruohoa ja sitrusta sisältävä käsisaippua on tämän hetken lempparini; raikkaan ja herkullisen pirteän tuoksuinen –  ja toisekseen etiketit irtoavat helposti sekä siististi ja pullot ovat niin simppeleitä ulkomuodoltaan, että ne saavat nököttää tiskipöydän paraatipaikalla sellaisenaan.

Kesävesi aloittaa aktiivisimman kesämajakauden

Kivinokkaan tulee kesävesi. Se tarkoittaa sitä, että alueen vesipisteille tulee vesijohtovesi, jota kesämajalaisten lisäksi voivat käyttää myös muut alueella pööpöilevät. Retkipullon saa siis täytettyä vedellä, jos tulee vaikka nauttimaan metsästä luontopolulle tai viettämään rantapäivää kaupungin uimarannalle.

Kivinokan vesijohdot kulkevat lähellä maanpintaa, mikä tarkoittaa sitä, että ne voivat olla käytössä vain kesäaikaan. Esimerkiksi tänä vuonna kesävesitalkoot päästiin viettämään vasta toukokuussa, kun maan routa oli antanut periksi ja yöpakkasten riski sulanut. Kesävesien päälle laittaminen on aina juhlanpaikka, ja nytkin keräännyimme koko perhe mökkerömme viereisen hanan ääreen hihkumaan riemua siitä, että hanasta tulee vettä. Ei enää vesitonkkien kuljettamista pyörän kyydissä!

Vesipisteitä on ripoltetuna pitkin ja poikin Kivinokkaa, ja meidänkin lähin on ihan nurkan takana. Täytämme siitä ulkokeittiömme hanallisen säiliön, mutta koska säiliö on pieni, kaitsemme esimerkiksi lapset käsipesulle aina suoraan vesihanalle.

Tuon hanan ääreen klopottelen puukengissäni myös pesemään kasvot ja hampaat aamuisin. Urtekramin Rise & Shine Nourishing Cleansing Gel yhdistää geelimäisen putsarin tehokkuuden kuivalle iholle sopivaan hellävaraisuuteen.  Siinä on jotain niin luontevaa; karistaa unet silmäkulmista kylmällä vedellä, samalla kun linnut laulavat uutta päivää ja ilmassa tuoksuu vielä ripaus yökasteesta.

Löylyjä Kulosaaren kartanon saunalla (ja kotona)

Kivinokassa on muutamia saunoja, joista Kulosaaren kartanon sauna on yleinen sauna. Se on myös se sauna, jossa Kivinokkalaiset ry:n kesämajalaiset, kuten meidän perheemme, voivat käydä sisäänpääsymaksun hinnalla (5 euroa / kertalippu aikuisilta ja 1 euroa / kertalippu 7–12-vuotiailta lapsilta) saunomassa. Kesäisin sauna lämpenee keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Siihen nähden, miten Kivinokka- JA saunamuija olen, on suorastaan omituista, että en ole käynyt tuossa saunassa kertaakaan. Toivon, että olen vain tympeä nillittäjä, mutta mitä saunan ohi olen kulkenut, meno on ollut sen verran kosteaa muustakin kuin löylyistä, että ei ole tehnyt mieli etenkään lasten kanssa sinne mennä. Ja lauantaisin meillä on myös taloyhtiön saunavuoro, joten fillaroimme silloin yleensä saunomaan kotiin.

Me hoidammekin pesut yleensä kotona. Kun mökkimatka vie lastenkin kanssa fillaroidessa vain vartin, ei ole mikään ongelma hikisten kesäpäivien jälkeen pyöräillä iltapesuille kotiin. Samalla saa kasteltua parvekkeen kasvit, pestyä ehkä pyykkiä ja täydennettyä ruokakoria. Sitten voidaan hiukset märkinä viilettää takaisin mökille ja sujahtaa mökin pellaviin yöunille.

Suihkussa taivasalla

Löytyy niemennokasta myös suihkuja! Esimerkiksi molemmilta hiekkarannoilta löytyvät ulkosuihkut, joissa saa pestyä iholta rantapäivän hiekat. Vesi on toki jääkylmää, tai jos tuuri käy, saattaa saada muutaman sekunnin ajan auringon tarjoamaa luksusta: putkissa lämmennettyä vettä.

Mutta tietenkin ne kaikista kivinokkalaisimmat peseytyvät noiden suihkujen alla, silloin kun sauna ei lämpene. Kyllä niissä niin sanotusti strategisimmat paikat pesaisee varmasti kuka vain, ja itse olen sen verran Kivinokan-muija, että hiuksienpesukin onnistuu. Vinkkinä muille kuivapäänahkaisille Urtekramin Sweet Ginger Flower Anti-Dandruff Shampoo. Se on tarkoitettu hilseilevän päänahan hoitoon, ja varmastikin siksi tuntuu toimivan mainiosti myös kutisevan kuivalle päälle. Ja ah, mikä inkiväärin tuoksu!

Sen verran jääkylmä pesuvesi nopeuttaa suihkussa käymistä, että kuvia varten Urtekramilta valkkaamani lempparihoitoaineeni – sitruunaruohon ja sitruksen tuoksuinen kosteuttaja sekä rauhoittavan laventelin tuoksuinen ravitsija – vien kyllä kotikäyttöön. Kivinokassa pelkkä merivesihuuhtelu uinnin ohessa riittää suortuvien hoidoksi pesun jälkeen.

Kolmen minuutin naamio ja puolen tunnin kahvi

Uinnin jälkeen aamupesut kivinokkalaisittain ovat valmiina. Siinä vaiheessa aurinko on yleensä kulkenut lämmittämään pikkuisen töllerömme porraspäätä. En arjessa juo kahvia juuri muulloin kuin aamuisin, mutta Kivinokassa kahvit tahdittavat päivää. Niinpä tähänkin vaiheeseen sopii kahvit: aamupäiväkahvit kesänlämpimillä rappusilla istuksien.

Tänä vuonna täytin mökin kosmetiikkalaatikkoa uudella suosikkituotteellani: Urtekramin 3 minuutin naamioilla. En osaa lukea INCI-listaa niin hyvin, että osaisin sanoa, mikä niiden taika on, mutta arkinaamani on suorastaan rakastunut niihin. Kolmen minuutin naamion ehtii lätkiä kasvoilleen hoppuisen arjenkin keskellä, vaikka hiustenpesupäivinä. En edes osaa sanoa suosikkia naamioista, sillä kaikkien jäljiltä kasvot tuntuvat jotenkin pehmoisen levänneiltä ja kosteutetun onnellisilta.

Kivasti pikanaamiot sopivat näemmä myös mökille. Tosin ne saivat olla kasvoilla koko ihanan venyvän ja vanuvan aamupäiväkahvittelun ajan.

Jaa