Fazer Willja ja Fazer Yosa

Pitaleivät ovat mainio ja moneen muuntautuva sapuska. Ne ovat arjenpelastajia, sillä niiden sisälle saa jemmattua kaikenlaisia jääkaapista löytyviä jämiä. Toisaalta niiden ympärille voi rakentaa rennon juhlaillallisen, jonka voi loihtia yhdessä vieraiden kanssa leipoen ja pilkkoen. Ne voi myös napata mukaan vaikka piknikille, kun täytteet tekee valmiiksi astioihin ja leivät täyttää vasta viltillä istuksien. Enkä tiedä ketään, lasta tai aikuista, joka ei tykkäisi pitoista.

Jos siis vappumenu on vielä mietinnässä, pitat voisivat olla se juttu! Itse tein kaksi erilaista vegaanista ja ruokaisaa salaattivaihtoehtoa pitaleipien sisään sujautettavaksi, sellaisia, joissa maistuu kevät. Mutta helpommillaan vegaaniset pitat valmistuvat alta puolen tunnin.

Pitaleipä muodostaa taskun täytteille

Jos pitaleipä ei ole tuttu, kyseessä on siis pehmeä ja muhkea vehnäleipä, joka paistetaan uunissa korkeassa lämpötilassa muutaman minuutin ajan. Paistuessaan littanat leivät kohoavat pulleiksi leipäsiksi, jotka muodostavat halkaisun jälkeen kuin taskun täytteille. Pitaleipä on kotoisin Lähi-idän sekä Välimeren alueelta ja sen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse.

Itse olen leiponut pitaleipiä muutaman kerran itse, mutta en ainakaan niillä kerroilla vakuuttunut siitä, että homma olisi vaivan väärtti. Yleensä me teemme leivät ruokakaupoista saataviin valmispitoihin, jotka suojakaasuun pakattuna säilyvät kuivaruokakomerossa varasapuskana. Ne on esipaistettu, joten pelkkä lämmitys uunissa, mikrossa, grillissä tai vaikka paistinpannulla riittää.

Tänä vuonna, taitoluisteluharrastuksen myötä, meillä on harva se viikko herkuteltu myös kiviarinauunissa paistetuilla tuoreilla pitaleivillä. Luistelutreenien jälkeen kun on tullut tavakseni piipahtaa jäähallin viereisessä leipomossa, Itäkeskuksen Puhoksella, jossa pitoja leivotaan pitkin päivää. Tuore ja asiantuntemuksella leivottu pitaleipä on ihan omalla tasollaan – jestas se ihana sitkoisuus ja hapan maku – mutta tyytyväisinä pistelemme menemään ihan kaikenlaisia pitaleipiä.

Täytetyt pitaleivät hotkaisevat sisäänsä melkein mitä vain

Nopeimmillaan vegaaniset pitaleivät ovat pöydässä alle 30 minuutissa.

Silloin valmispitat lämmitetään mikrossa ja väliin paistetaan Fazer Willjan Veggie Biteseja, runsaskuituisia ja proteiinipitoisia kasvispyöryköitä. Pyöryköiden lisäksi pitaleivän väliin sipaistaan hummuksen tapaan käytettävää Fazer Willjan Spread & Dip -tahnaa.

Sitten vain kaikenlaisia rehuja väliin, esimerkiksi kurkkusiivuja, tomaattisiivuja ja salaattia. Itse tykkään myös lisätä jotain hapanta mukaan, mihin toimii Fazer Yosa Greek Style Maustamaton -kauravalmiste. Siitä voi valmistaa vaikka minkälaisia dippejä ja kastikkeita, mutta pitoissa se toimii ihan sellaisenaan tuomaan makumaailmaan täyteläistä happamuutta.

Vegaaniset täytteet pitaleipiin

Jos aikaa on enemmän kuin puolituntia, voi täyte- ja työmäärää lisätä. Itse valmistin nyt kaksi erilaista ruokaisaa salaattia, joiden makumaailmat eivät ihan mätsää, mutta kun en osannut päättää. Siksi voi hyvin syödä kaksi pitaa, toisen eri täytteellä kuin toisen!

Ohra-tabbouleh -salaatti on ottanut vaikutteensa Lähi-idästä. Tämän tyyppistä sörsseliä pitojen välissä monesti ravintoloissa tarjotaan, mutta ohran sijaan käytössä on esimerkiksi bulgur. Fazer Willjan Ruokaohra on tähän mainio ja kotimainen vaihtoehto, joka on mielestäni maultaankin parempi. Ruokaohraa käytetään riisin tavoin ja keittoaika on vain 10 minuuttia, joten se on mahtava kotimainen lisuke moneen tilanteeseen.

Korealaismaisteinen varhaiskaalisalaatti taas syntyi ihan siitä riemusta, että varhaiskaalia taas saa! Ei tosin vielä kotimaisena, joten jos vain olisin malttanut vielä odotella, ihan hyvin olisi voinut käyttää myös suomalaista varastokaalia. Olen aivan totaalisen ihastunut korealaiseen maustamiseen kimchi-hurahduksen myötä, eikä läheisen ravintolan pikkelöidyt vihannekset ja korealaisittain maustetut kaalisalaatit ja kurkut ole yhtään vähentäneet intoani.

Tässä reseptit noihin salaatteihin. Molemmat salaatit säilyvät hyvin muutamia päiviä, joten niitä voi tehdä kerralla reilumman satsin, vaikka ei pitäisikään pirskeitä. Salaatit menevät mukavasti lisukkeina muidenkin ruokalajien kanssa.

Ohra-tabbouleh (noin 8 lisukeannosta)

 • Fazer Willja Ruokaohraa 1,5 dl ja vettä keittämiseen
 • 3 kpl tomaatteja
 • Puolikas kurkku
 • 3 Kevätsipulin vartta
 • 1 minttunippu
 • 1 persiljanippu
 • 2 korianterinippua
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • Mustapippuria
 • Suolaa
 • 1,5 rkl hunajaa / sokeria
 • 2 rkl oliiviöljyä

Keitä Ruokaohra valmiiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada keittynyt Ruokaohra siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä ja jätä valumaan.

Kuutioi tomaatti ja kurkku pieneksi. Leikkaa kevätsipulin varret pieneksi hakkelukseksi. Silppua minttu, persilja ja korianteri. Laita kaikki rehut isoon sekoitusastiaan ja nakkaa päälle Ruokaohra.

Lisää mausteet; puolikkaan sitruunan mehu, mustapippuri, suola, hunaja / sokeri sekä oliiviöljy. Sekoita huolella.

Korealaismausteinen varhaiskaalisalaatti (noin 8 lisukeannosta)

 • 1 rkl seesaminsiemenöljyä
 • 3 rkl riisiviinietikkaa / miriniä
 • 2 rkl gochujang-tahnaa
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 2 rkl hunajaa /siirappria
 • 3 rkl seesaminsiemeniä
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 2 kevätsipulin vartta
 • 1 pieni varhaiskaali

Mittaa kaikki kastikeainekset isoon sekoituskulhoon. Sekoita tasaiseksi vispilällä. Silppua sipulit ja sekoita ne kastikkeen joukkoon.

Irrota kaalista sen kanta. Raasta kaali pieniksi suikaleiksi mandoliinilla tai vaikka juustohöylällä. Lisää kaalisuikaleet astiaan ja puristele kastike kaaliin puhtain käsin.

Kasvispallerot ovat paistoa vaille valmiita – dipeistä ei tarvitse avata kuin kannet

Molempien salaattien kaveriksi pitojen väliin sopii Fazer Willjan Veggie Bitesit, joista punajuuri & siemenet -kasvispallerot ovat ehkä lemppareitani – ainakin yksi niistä. Punajuurisissa palleroissa on myös kaunis sävy, ja koska ulkonäkö ja kattaus ovat puoliruokaa, valitsin ne vihersävyisten salaattien kaveriksi.  Veggie Bitesit ovat valmiina käytettäväksi sellaisenaan, ja runsaassa öljyssä paistaminen pannulla tuo niihin kivan rapean pinnan.

Pitat tarvitsevat ehdottomasti myös soosseja, ja helpoiten sellaiset syntyvät avaamalla Fazer Willjan Spread & Dip -purnukat, jotka ovat kaurapohjaisia ja hummuksen tavoin käytettäviä herkkuja. Etenkin Herne & Jalapeno on myös niin herkkua levitteenä leivällä!

Kolmas soossi valmistuu sekin purkin avaamalla, sillä Fazer Yosa Greek Style Maustamaton -kauravalmiste on mielestäni täydellinen pitaleipien täyte sellaisenaan. Siitä tulee kosteutta, mehevyyttä ja kreikkalaisen jukurtin tapaan happamuutta – mutta täysin ilman eläinperäisiä ainesosia.

Sitten vain lempiääneni kajautus ja jengi pöydän ääreen: SYÖMÄÄN!

Jaa