Koululaisen yli kahden kuukauden kesäloma ja vanhempien lomatetris – niin vain meidänkin lapsiperheemme on tullut siihen ikään, että nämä asiat ovat ajankohtaisia meille. Koska koululaisen kohdalla ei enää voi nojata varhaiskasvatuksen tarjoamaan jeesiin, olemme mekin päässeet sukeltamaan Helsingissä koululaisille tarjottavien kesäleirien valikoimaan.

Kun on itse maalta kotoisin, jossa ainakin ysärillä kesälomilla paineltiin menemään pellonlaitaa hiukset takussa ja syötiin lounaaksi kaurakeksejä ja mikrossa lämmitettyjä lihapiirakoita, tuntuu Helsingistä löytyvä kesäleiritarjonta ihan utopistiselta. Leirejä löytyy eri hintaluokista, ja tarjolla on kaikkea tieteestä purjehdukseen, taiteesta telttailuun ja koodauksesta musisointiin. Ollapa itsekin lapsi Helsingissä!

Tulevana kesänä meillä asuva koululainen viettää yhden viikon arkkitehtuuriin ja designiin keskittyvällä päiväleirillä ja toisen viikon leirillä, jossa metsäillään ja retkeillään. Kiitos lähipiiriin konkarivanhempien, haettiin paikat näille leireille heti tammikuun alussa, sillä kumpainenkin varattiin nopeasti loppuun.

Mutta ei hätiä, vaikka asiaan heräisi vasta nyt (luonnollisesti, eletäänhän vasta talviloma-aikaa), sillä vaihtoehtoja kyllä on. Niiden löytäminen vaatii vain aikamoista googlailua ja selvittämistä, sillä käsittääkseni kaikkia leirejä ei ole listattuna missään yhdessä paikassa, kun järjestäjätahoissa on mukana järjestöjä, yhdistyksiä, kaupallisia tekijöitä ja kuntia. Ja että menisi oikein sekavaksi, ilmoittautumiset alkavat eri aikaan usean kuukauden haarukassa.

Että hommassa olisi edes jokin tolkku, koostin Lähiömutsin Instagramin ja Facebookin seuraajien kanssa yhdessä listauksen koululaisten kesäleireistä Helsingissä (ja muutamista sen lähikulmilla). Kiitos kaikille hurjasti avustanne, teidän vinkkien kautta tuli monia uusia leirijärjestäjiä esiin, vaikka kuinka luulin nettiä selailleeni! Kaikkia Helsingin kesäleirejä tässäkään ei varmasti ole, mutta tästä on helpompi lähteä haravoimaan mieleistään. Jos listalta puuttuu jokin olennainen tai listalta vaikka vuoden tai parin päästä on tippunut tekijöitä pois, laittakaahan viestiä, niin muokkaan listaa sitä mukaa.

Leirejä valkatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuuluuko leirin hintaan lounas ja välipala. Samaten kannatta tsekata, kuinka monta tuntia leiripäivät kestävät päivisin. Hinnat kun eivät välttämättä kerro siitä mitään.

Ja tässä listaus, olkaatte hyvät!

Kulttuuri, käsityöt ja muotoilu:

Tiede:

Liikunta, tanssi ja sirkus:

Tsekkaa myös muut omien kulmiesi urheiluseurat!

Viljely ja luonto:

Retkeily ja yön yli kestävät leirit:

Eläimet:

Datailu:

Historia:

Ruoka:

Muuta kivaa kesätekemistä yhdessä kavereiden kanssa:

Kannattaa halutessaan osallistua myös Helsingin leikkipuistojen ja perhetalojen ohjattuun kesätoimintaan ja muistaa leikkpuistoruokailu, eli alle 16-vuotiaiden mahdollisuus käydä syömässä leikkipuistoissa kesäisin ilmainen puistolounas.

Nämä ovat nyt tosiaan epäreilusti vain helsinkiläisten ja mahdollisesti muiden pääkaupunkiseutulaisten iloksi ja avuksi. Toivottavasti muiden kylien kesäleiritarjonta on paremmin koottouna, ja jos ei ole, joku voi napata saman listauksen tehtäväksi omilla huudeillaan. Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteinen harrastushaku-sivusto löytyy täältä.

Jaa