Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Me emme omista autoa. Hyvien julkisten kulkuyhteyksien Helsingissä ja pyöräilevänä perheenä siihen ei ole mitään syytä. Päätös on toki tehty myös ekologisista ja taloudellisista syistä, sillä aivan saletisti autolle ja sen omistamiselle meidänkin arjessamme syitä keksisi. Mutta koen elämän myös kivemmaksi, vapaammaksi ja niin monin tavoin huolettomammaksi näin. Meidänlaisemmaksi.  

Täysin autoitta ei silti elellä, ja sekä minulla että puolisolla on maalla varttuneina ajokortit. (Ja molemmille ne ovat olleet myös töiden kannalta välttämättömät, minulle esimerkiksi uutistoimittajana.) Toisinaan lainaamme autoa tutuilta, mutta jos ja kun tarve autolle on, yleensä vuokraamme sen. Näin teimme myös kesälomalla, kun lähdimme yhdeksän hengen reissujengillä Itä-Suomeen mökkihöperöitymään ja tekemään päiväretkiä seudun ympäristöön.

Laajennettu suurperheemme ei olisi mahtunut mihinkään pikkuautoon, joten menneiden reissujen tapaan vuokrasimme taas jättipakun. Ikipaskaiset istumapaikat kaikille, tilaa koko lössin matkatavaroille, tuurilla aukeava ovi ja karsealla äänentoistolla varustettu cd-soitin.

Rämän auton arvokkain asia löytyi hansikaslokerosta: Rantarock-festareiden kokoelmalevy. Kansia ei löytynyt ja itse cd:kin oli niin kulunut, että festarivuosi jäi arvoitukseksi. Mutta jumputuksen perusteella syöksyimme suoraan 1990-luvun kiihkeimpiin teknovuosiin.

Tämän vuosituhannen lapset ihastuivat erityisesti Scatmaniin, josta tuli kesäloman non-stoppina soiva soundtrack.

Ski-bi dibby dib yo da dub dub
Yo da dub dub
Ski-bi dibby dib yo da dub dub
Yo da dub dub

Jos ei vielä soi päässä, nappaa korvamadoksi täältä.

Scatmanin soidessa ajelimme rämällä teknorekalla pitkin Itä-Suomen maanteitä ja päiväretkikohteita, kaiuttimien pauhatessa kilpaa ujeltavan ja yhtä turhan kanssa olevan tuulettimen kanssa. Jätskit sulivat sormille, matkaajille tuli naurusta sekä paikallaan tanssimisesta hiki ja yhdestä kulmastaan irronnut puskuri pysyi juuri ja juuri kiinni.

Automatkailun retrosimulaatio nykylapsille.

Jaa