Vappu hiipi kalenteriin taas yhtä yllättäen kuin maisemaan ilmaantuneet vihreyttä enteilevät silmut. Samana päivänä kun järjestelin pääsiäiskoristeet pois, kaivoin juhlalaatikosta esiin vappuhuiskat, pillit ja töötit. Juhlaa juhlan perään!
Olimme ystäväperheen kanssa päättäneet vapuksi yhdistää kahden talouden jengit. En edes mitenkään voi muistaa, milloin viimeksi olisi voinut levittää siskonpetejä lattioille. Tai ylipäätään nähnyt ystäviä noin, ajan kanssa ja myös sisätiloissa. Meinasin haljeta rinnassa kuplivasta onnesta.
Kuljimme pitkän vappuviikonlopun, jota vappufestareiksi myös kutsuttiin, saunavuorojen perässä. Festarit siis alkoivat ystävien kotona ja päättyivät meille. Kaksi saunavuoroa peräkkäisinä päivinä on jo yhtä juhlaa sekin. Päivät vietettiin Kivinokan mökillä, jossa Kivinokan taika laittoi auringon pilkahtelemaan pilviverhojen välistä ja mökin luomaan täydellisen tuulensuojan pienelle terassillemme.
Miten valtavasti olen kaivannut tuollaista yhteistä luuhailua ruokapöytien ympärillä, sohvilla lojumista läjissä ja sitä, että ainakin osan kesken jääneistä lauseista saa sanottua myös loppuun, kun aikaa on. Lapset remusivat leikkejään, pitivät diskoa ja välillä malttoivat tulla kikattelemaan syleihin. Täydellistä.
Kulkutaudissa on meidän perheellemme ollut se hyvä puoli, että puolison on ollut poikkeuksellisesti mahdollista pyytää vappu vapaaksi. Niinpä saimme herkutella jo toista vuotta putkeen koko perheen vapaasta vapusta.
Vaikka itsekin olen tyytyväisenä viettänyt valtaosan vapuistani töissä, vapuista on tullut muutamassa vuodessa lempijuhlani. Yksi niistä. Ihan on laittanut mietityttämään, että olenko menettänyt jotakin, kun löysin ja sain vaput elämääni tällaisena vasta nyt.
Siksi vappuaattona puin itseni vappuiseksi. Sellaiseksi, joita hymähdellen katselin niinä lukemattomina vappuina, kun olin myymässä yhdessä lapsuusperheeni kanssa Vaasan vapputorilla, kolmeen villakerrokseen ja talvitakkiin pukeutuneena. Vedin siis päälle hulmuavahelmaisen kesämekon, ohuen ohut sukkahousut, korkokengät, trenssin ja ylioppilaslakin. Eli toisin sanoen aivan liian vähän vaatetta.
Palelin, mutta silti ja ehkä juuri siksi tunsin olevani osa juhlaperinteiden jatkumoa. Minä vähän hytisevänä, maasta puskevat kevätkukat, nupuillaan oleva luonto ja kelmeän keltainen ja armottoman ihana kevätvalo. Ja mahdollisuus sipsutella sukkahousuineen sisätiloihin ja vetää villasukat jalkaan.
Vaikka pidän perinteistä, pidän myös siitä, miten vappu ei ole kangistunut tietynlaiseksi, vaan sen voi luoda juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Pohjolan hartaiden ja perhepiiriin keskittyvien juhlien vuodenkierrossa tarvitaan tällaisia ystävien, naurun, hassujen hattujen, kesää lupailevien hetkien ja kuplivien rusinajuomien juhlia.
Toukokuu, ihan älytöntä ja ihan parhaista parhainta. Luonnon hämmästyttävin kasvuntaika ja kesä on vielä edessä.
Ensin kiitos kivasta blogista, jota usein luen mutta harvoin kommentoin.
Sitten on sanottava, että vaikka vappu ja ystävät ja juhliminen ja ilo on ihanaa, koen tämän kirjoituksen some-vaikuttajalta aika yllättäväksi (etenkin sellaiselta vaikuttajalta, joka tuo esiin usein eettisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa käsitteleviä aiheita). Helsingissä on voimassa suositus että ”tapaamiset rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi”. Tätä myös korostettiin voimakkaasti vappua edeltäneessä viestinnässä. Se, että tässä kirjoitit, että et muista, koska viimeksi olisi voinut tällaista ihanaa yhdessäoloa järjestää, on tältä kannalta hassu lause: virallisten suositusten mukaan ei vieläkään oikeasti voisi.
En toki tiedä, mitä perusteita teillä on sille, että koitte voivanne tällaiset juhlat järjestää, ja suositusten noudattaminen tai noudattamatta jättäminen on tietenkin jokaisen itse päätettävissä ja pohdittavissa. Toivoisin kuitenkin, että tällaisessa tekstissä edes sivuttaisiin tätä teemaa, etenkin kun tiedetään, että some-vaikuttajien esimerkillä voi olla vaikutusta muiden käyttäytymiseen. Viranomaiset ovat koko ajan korostaneet, että vaikka parempaan ollaan menossa, nyt ei voi vielä liikaa höllätä, koska tartuntoja on vielä paljon ja tilanne voi ryöpsähtää, jos ihmiset lakkaavat noudattamasta suosituksia.
Kiitos kiitoksista, ihana että luet!
Olen tosiaan tässä viime aikoina käynyt läheisten kanssa esimerkiksi museossa ja syömässä ravintolassa. Myös kirjapiiri on kokoontunyt välillä myös livenä pienellä sakilla. Eli en ole elellyt täysin umpiossa. Nytkin olisimme toki ystävien kanssa voineet mennä vaikka ravintolaan vappua viettämään, mutta koin kuitenkin paremmaksi (ja ihan vaan myös mielekkäämmäksi) tavata vain kahden talouden voimin kotioloissa ja ulkona.
Olen tosi huojentunut, enkä edes eniten itseni takia, että suosituksiin on tullut ilmaisu ”pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille”. Kaikilla ei ole esimerkiksi isovanhempia lähettyvillä tai vaikka olisikin, he eivät ole välttämättä mitenkään läheisiä. Meillekin arjen ja yleisen hyvinvoinnin lähin turva ja tuki löytyy vastavuoroisesti ystävistä.
Kiitos minultakin ihanasta blogista ja Instagram-sisällöistä!
Minä mietin ihan samaa, mitä Hippu. En tiennyt miten sen muotoilisin niin, että samalla tekisin ymmärretyksi sen, että olet mielestäni todella hyvä työssäsi. Joten en aluksi meinannut kommentoida mitään.
Ymmärrän, että halu nähdä ihmisiä on kova. Pystyn ymmärtämään myös sen, että suosituksia kiertää. Mutta sitä en ymmärrä, että suosittuna mielipidevaikuttajana siitä kerrot avoimesti ja näin annat mielestäni vastuuttoman esimerkin. Ainakin itse olen ymmärtänyt että koronarajoituksien perhe tarkoittaa perhettä – ei sukua tai ystäviä. Perhe voi toki olla monimuotoinen ja jäänee jokaisen itse määriteltäväksi.
Vielä pitäisi hetki jaksaa rajoituksia! Siihen toivoisin ihanilta vastuullisilta vaikuttajilta tukea seuratessani sisältöjä. 🙂
Kiitos kiitoksista!
Tuntuisi todella vastuuttomalta pitää yllä kuvaa, että pysyisin vain neljän seinän sisällä kohtaamatta ketään. Ja mitäs sitten, kun joku näkisi minut vaikka siellä museossa tai ravintolassa, vaikka muuta väittäisin? Täällä olen kirjoittanut siitä, miksi aloin tietoisesti laajentaa menemisiäni kodin ulkopuolelle viime kevään jälkeen. Mielenterveyspuoli on sitten toinen asia, siitä onkin paljon kirjoitettu muualla esimerkiksi lapsiin ja nuoriin liittyen.
Silloinkin kun liikkumisrajoituksia kaavailtiin, olisi esimerkiksi isovanhemmilla ollut mahdollisuus liikkua hoitamaan lastenlapsiaan. Lisäksi ”Hoivaa antava läheinen voi olla esimerkiksi ystävä, naapuri tai muu henkilö, jonka kanssa hoivattavalla on läheinen suhde.” Olisi aivan kestämätön ajatus esimerkiksi yksinhuoltajien suhteen, että heidän olisi pitänyt pärjätä yksin jo yli vuoden. Minä en olisi selvinnyt edes kaksin.