Ulkona on rapsakka pakkaskeli, mutta meillä sisällä mullasta puskee jo hentoisesti vihreää. Tein viikonloppuna ensimmäiset esikasvatuskylvöt, ja nyt paria päivää myöhemmin ikkunalaudan kylvöastioissa ensimmäiset siemenet ovat jo heränneet kasvamaan.

Tämä aika talven jälkeen on niin ihanaa, että kun avasin viikonloppuna multapussin, mehevän multainen tuoksupöllähdys alkoi ihan itkettää. Lokakuussa palstan syystöitä tehdessä tuntui mukavalta laittaa homma pakettiin, mutta niin vain tauko viljelypuuhista ja -ajatuksista on tehnyt tehtävänsä. Nyt ihan kihisen odotusta ja kevättäpinää. Tästä eteenpäin kynnenaluset ovat taas mustina sinne loka-marraskuulle asti!

Tulevan viljelykesän suunnittelu alkoi useamman päivän haaveellisella luuhailulla internetin puutarhasivustoilla ja -blogeissa sekä siemenkatalogien sivuilla. Tilasin myös yhden puutarhalehden ja etsin kuulokkeisiin puutarha-aiheisia podcasteja. Tutkailin myös viime vuoden viljelypäiväkirjamerkintöjäni, josta oli hyvä poimia jatkoon onnistujat ja vihkosen sivuille kirjaamani viljelyhaaveet, kuten unelmani daalioista ja jaloleinikeistä.

Tänä vuonna isoin uusi kokeilu onkin se, että koitan ensimmäistä kertaa esikasvattaa itse myös kesäkukkia. Toisin sanoen koitan kylvää niitä siemenistä jo näin kevättalvella, jotta minulla sitten ilmojen lämmetessä olisi itse kasvatetut taimet valmiina istutuksiin. Tähän asti olen ostanut kesäkukat taimina tai kylvänyt nopeakasvuisia suorakylvönä maahan.

(Kuvissa näkyvät kaksi Biolan-minikasvihuonetta saatu testiin.)

Palstan perusta, eli monivuotiset kasvit

Tuleva kausi on kolmas kesämme palstalla, ja sen perustukset alkavat hiljalleen olla valmiina. Kaikenlaista rymsteeraamista on luvassa toki tällekin vuodelle, mutta samalla voimme jo odottaa paljon satoa, vaikka emme istuttaisi tänä vuonna mitään uutta.

Palstalla on esimerkiksi sen edellisten omistajien laittamat marjapensaat, jotka heräsivät hevosenlantaherkuilla hemmoteltuina viime vuonna uuteen kukoistukseen. Sen lisäksi olemme itse istuttaneet uusia marjapensaita, perustaneet pienen mansikkamaan ja istuttaneet muutakin monivuotista.

Palstan monivuotiset asukkaat
 • Punaherukka
 • Mustaherukka
 • Karviainen
 • Mansikka
 • Raparperi
 • Lipstikka
 • Minttu
 • Piparminttu
 • Viinisuolaheinä
 • Mäkimeirami
 • Ruohosipuli

Listauksen lisäksi entisten palstanomistajien laittamat maa-artisokat tunkevat edelleen kompostin alta. Ehkä pitäisi nyt keväällä kurkata, mitä siellä talven jäljiltä olisi tarjolla. Laitoimme viime syksynä maahan myös talvivalkosipulit – saa nähdä, lähtevätkö ne siitä tulemaan!

Aloin viime vuonna myös muokkaamaan palstan perennapenkkiä, mutta tein sen hutiloiden ja nyt tuntuu, että perusta pitäisi tehdä uudestaan. Perennapenkki pääsi viime kesänä myös villiintymään pahasti, kun en oikein osannut sanoa, mikä on kukkaa ja mikä rikkaruohoa. Mutta monenmoista juuripistokkaina saatua perennaa siellä on. Tänä vuonna toivon pääseväni perehtymään perennapenkin saloihin paremmin. Toiveena olisi läpi kauden kukkiva penkki, pölyttäjien ja meidän ihmisten iloksi.

Keväällä on luvassa kukkaloistoa myös viime syksynä maahan laittamistamme kukkasipuleista. Jemmasimme kuopuksen kanssa pitkin palstaa yli 200 kukkasipulia, muun muassa viljelypäiväkirjani haavelistalle kirjattuja skilloja, eli idänliljoja. Jostain puutarhalehdestä opin, että aikaiset sipulikukat ovat pölyttäjille arvokkaita, mitä käytin verukkeena lievälle hurahtamiselleni. Ehkäpä joku edellisvuonna istutettu sipulikukkakin säilyi ehjänä kesän myllerryksistä ja nousevat kukkimaan nekin.

Monivuotista meiltä löytyy myös kotipihan laatikosta, jossa kasvaa sekä minttua että piparminttua. Taloyhtiön yhteisissä laatikoissa ja kukkapenkissä kasvaa muun muassa raparperia.

Esikasvatussuunnitelmissa vihanneksia, yrttejä ja kukkia

Viikonloppuna kylvin esikasvamaan amppelitomaatit, lehtikaalin ja basilikan. Kun ulkona on Helsingissäkin vielä hanget ja luvassa lisää lumipyryä, vähän jännittää, olisiko ollut syytä odottaa vielä viikko-kaksi. Minä kun tein kylvöt viime vuoden tahdissa, mutta silloin tästä kuukauden päästä kylvin jo porkkanaa ja sipulia suoraan avomaalle. Nyt sellaista tuskin on luvassa.

Meillä on kuitenkin palstalla kasvulaatikoiden päälle laitettavia minikasvihuoneita, joita on tarkoitus hankkia tänä vuonna muutama lisää. Tarvittaessa myös kesämajalle voi viedä osaa taimista tottelemaan suojaisissa olosuhteissa viileämpiin keleihin.

Esikasvatettavat vihannekset ja yrtit tänä vuonna
 • Amppelitomaatti (Romello F1)
 • Lehtikaali
 • Basilika
 • Avomaakurkku (Marketmore)
 • Kesäkurpitsa (Tondo Chiaro di Nizza)
 • Riippaviidakkokurkku
 • Mukulaselleri (Monarch)
Esikasvatettavat kukat tänä vuonna (ensimmäistä kertaa koskaan!)
 • Siperianpallo-ohdake
 • Koristeporkkana (Dora)
 • Morsiusharso
 • Ruiskaunokki
 • Kaunopunahattu
 • Mustasilmäsusanna
 • Daaliat
 • Jaloleinikit

Ilmojen lämmetessä päästään kylvämään suoraan ulos

Eikä siinä vielä kaikki; kun ilmat lämpenevät päästään kylvöjä tekemään suoraan ulos. Vaikeinta on koittaa hahmottaa, mille kaikelle on tilaa. Kuluneet vuodet ovat tietenkin tuoneet siitä jonkin verran kokemusta, mutta silti joka vuosi tekisi mieli koittaa myös jotain uutta. Tänä vuonna se on retikka, jonka uskoisin istuvan hyvin ruokapöytäämme. Koska tänä vuonna olemme omien viljelmien päälle vielä Kaupunkilaisten oman pellon jäseniä, aikomus on omilla maatilkuille laittaa vähän vähemmän perunaa ja sen sijaan retikkaa. Samaten ainakin sipulia ja salaattia riittää vähempi tänä vuonna, koska niitä on luvassa Kaupunkilaisten oman pellon satokausikasseista pitkin kesää.

Viime vuonna unohdin kokonaan kylvää pavut, mutta tänä vuonna tilanne korjataan. Olen ajatellut kylvää ne pitkiin parvekelaatikoihin, jotka sijoitan palstan aidan viereen marjapensaiden taa. Pavut saavat siitä kiipeillä aitaa pitkin, eivätkä vie juuri lainkaan tilaa. Sama homma herneiden kanssa. Myös amppelitomaatteja on mahdollisuus laittaa roikkumaan myös palstan aitaan. Kun maata ei enää riitä, pitää alkaa miettiä vertikaalisesti!

Suoraan maahan kylvettävät vihannekset, salaatit ja yrtit tänä vuonna
 • Retikka (Black Spanihs Round)
 • Japaninretikka, daikon (April Cross)
 • Peruna (marjan- ja vihanneksenviljelijä vanhemmiltani)
 • Puna- ja keltasipuli (vanhemmiltani)
 • Herne (vanhemmiltani)
 • Porkkana (vanhemmiltani)
 • Ruusupapu (Lady Di)
 • Pinaatti (Puma F1)
 • Sinappikaali, eli rukola
 • Romaine-salaatti
 • Lehtikorianteri
 • Tilli
Avomaalle kylvettävät kesäkukat tänä vuonna
 • Auringonkukka
 • Olkikukka
 • Viime vuodelta jääneet pussinpohjat kesäkukkaseosta

Parvekkeen hyötykasvipuutarha

Vaikka suurin osa tämänkin vuoden sadosta tulee kypsymään palstalla, myös pieni kaupunkiparvekkeemme tulee olemaan toivoakseni samanlainen vihertävä pikkuparatiisi kuin viime vuonnakin. Saimme silloin niin paljon tomaatteja ja basilikaa, että en uskalla avonaisella parvekkeella moista ihmettä toista vuotta peräkanaa toivoa, mutta katsotaan! Samoja Romello-amppelitomaatteja laitoin esikasvatukseen tänäkin vuonna.

Ajatuksena on kasvattaa parvekkeella tänä vuonna tomaattien ja basilikan lisäksi riippaviidakkokurkkuja sekä rukolaa. Kaikkea sellaista suoraan voileivän päälle tai sellaisenaan suuhun laitettavaa. Lisäksi toiveena olisi istuttaa sinne esikasvattamani mustasilmäsusanna ja varmasti muitakin kukkia. Mietin myös ruusupapua ihan vain senkin takia, miten kaunis ja punaisenaan kukkiva viherpeitto siitä muodostuisi. Parvekkeella talvehtii myös raparperi ja minttu, jotka sieltä toivoakseni taas ilmojen lämmetessä heräävät.

Kerrostaloyhtiömme yhteisöllisen puutarhan kasvulaatikkomme on toivottavasti tänä vuonna melkeinpä kokonaan sinne viime vuonna istuttamieni mintun ja piparmintun valtakuntaa. Mutta jos tilaa jää, sujautan mukaan myös romaine-salaattia, jota saa sitten pihassa grillatessa poimia suoraan kasvimaalta, vaikka hampurilaisten väliin.

Voi että, kaikki tämä vielä edessä! Mites te lukijat siellä, joko multasormet ovat villiintyneet lisääntyneestä valosta?

Jaa