En tiedä mihin aikaisemmin olen tunkenut kaiken sen harmituksen, kiukun ja jokaisen kehon solun varpailleen saavan sähinän. Luultavasti olen sullonut sitä sisääni ja valutellut ylipursuavan poloisten läheisteni päälle.
Eilen oli kenkku työpäivä. Työtunteihin kertyi kaikenlaista yllättävää vastoinkäymistä, joihin en voinut itse kunnolla vaikuttaa. Ryppääksi kerääntyvät harmit saivat turhaantumaan, raivostumaan ja lopulta tunkivat minut siihen ahtaaseen stressimuottiin, johon ei mahdu muuta kuin sen hetken kiukku, ärsytys ja ympyrää kiertävät ajatukset.
Nyt onneksi jo tiesin, mihin voisin käydä pitkin kehoani vilistävät sähikäiset varistelemassa: takapihan metsän teille ja poluille. Vedin jalkaan lenkkarit pää sohjoista ajatusmassaa suhisten ja lähdin juoksemaan.
Vaikka tunnen jo juoksun vaikutukset hyvinvointiini, silti eilisen kaltaisina päivinä se yllättää voimallaan. Jo muutaman kilometrin päästä, hien alkaessa valua, alkoi kehoon valua myös rauhallinen levollisuus. Juoksulenkin lopussa mieli oli taas tyyni, horisontti avara ja keho tyytyväisen raukea.
Taikaa! Vai sittenkin ihan vain ihmislajin perusasetuksiin kuuluva reaktio?
Mieleeni tuli Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt -äänikirjaa kuunnellessani saama ahaa-elämys stressin ja juoksemisen yhteydestä. Toki olin aikaisemminkin kymmeniä, jos ei satoja kertoja lukenut siitä, miten kehon stressimekanismi ei itsessään ole paha, vaan tehty suojelemaan meitä jos vaikka savannilla tulee leijona vastaan. Eikä uutta ollut sekään, että nykyihmisen elämässä leijonat vain ottavat miljoonittain erilaisia muotoja, stressitila jää päälle ja suojelumekanismi alkaa lopulta syödä ihmistä sisältäpäin.
Mutta kuuntelin tämän kaiken ensi kertaa sen jälkeen, kun olin alkanut aktiivisesti juosta. Yhtäkkiä kaikki oli selvää.
Kolu kirjoittaa Emily ja Amelia Nagoskin Burnout-kirjasta, jossa tähdennetään sitä, miten stressin käsittelyyn ei riitä se, että hoitaa stressaavan tekijän pois. Stressitekijän lisäksi on purettava myös kehollinen reaktio, itse stressi. Vaikka olisin eilen saanut kaikki murhetta aiheuttaneet työkuviot selvitettyä (en saanut), kehooni olisi silti jäänyt kenkku olo. Ei savannilla leijonistakaan selvinnyt puheluilla, sähköposteilla tai edes pelkällä nokkeluudella.
Silloin piti juosta.
Savannilla vaaniva leijona sai esivanhempieni kehoissa aikaan stressireaktion. Sen ainut tarkoitus, sen kaikki ihmisen kehossa ja mielessä tekemät fysiologiset ja hormonaaliset muutokset, ajavat yhtä asiaa: kehotusta juosta. Ja kun esivanhempani sitten hyvällä tuurilla pääsivät juoksemaan turvaan kotiluolaan, stressireaktio purkautui ja kehon toiminnot palautuivat normaaliksi. Huh, kaikki hyvin.
Yksinkertaisen selvää.
Minulle stressi on leijona ja metsä savanni. Karistaakseni leijonan kannoiltani, minun tarvitsee tehdä kuten kehooni on ohjelmoitu: juosta.
Olen myös lukenut tuon Burnout -kirjan ja se on kyllä suositeltava!
Liikunnasta vähemmän innostuneille on hyvä mainita, että juokseminen ei ole lainkaan ainut tapa päätellä kehon stressireaktio tyydyttävästi. Muita kirjassa mainittuja ovat mm.:
– pitkä, läsnäoleva ja lämmin halaus — sellainen, johon oikein sulaa (vähintään n. 20 sekuntia, mutta tunne on tärkeämpää kuin aika)
– nauraminen, kunnolla vatsanpohjasta täysin pitelemättömästi
– juoksemisen lisäksi muu kehollinen toiminta: käveleminen, uiminen, yhden lempibiisin ajan keittiössä tanssiminen.
– itkeminen, oikein kunnolla. MUTTA ei niin, että ruokkii koko ajan lisää sitä pahaa oloa tai stressiä, vaan keskittyy vaan itkemiseen itseensä, jolloin se loppuu kun on loppuakseen.
– hengittäminen: sisään 1-2-3-4, pidätä 1-2-3-4, ulos 1-2-3-4, pidätä 1-2-3-4. Muutama toisto.
Itsellenikin hiihtäminen tai juokseminen toimii hyvin, mutta koiran lenkitys rauhallisesti on itse asiassa aivan yhtä tehokasta — olen sen pennun tultua taloon huomannut.
Ihania keinoja, juuri sellaisia, jotka huomaan itsellänikin muuttavan kehon tuntemuksia parempaan. Tosin hengitysharjoituksissa keskittymiseni meinaa herpaantua, mutta onneksi jooga on sitäkin opettanut 🙂
Minulle tämä Kolun nostama ajatus leijonasta ja juoksemisesta iski, juurikin siksi, että aktiivisen juoksuharrastuksen myötä se kaikki on niin selkeää. Esimerkiksi kovakaan saliharjoittelu (jota tein aikoinaan, silloin kun en olisi vielä voinut kuvitellakaan harrastavani jotain niin ”tylsää” kuin juoksua) ei ole saanut aikaan samanlaista stressin laukeamista. Se ero on niin valtava ja niin nopeasti tuleva.
Tärkeää varmasti onkin se, että löytää sen oman keinonsa karistaa leijona kannoiltaan.
Kyllä, minustakin tuo (jo Nagoskin siskosten kirjassa kuvattu) leijonaa pakoon juoksemisesimerkki on erittäin havainnollinen! Ja kaikenlainen urheilu ei kelpaakaan mielestäni tuohon tarkoitukseen, lihaskuntoharjoittelu ei itsellenikään saa aikaan samanlaista liikkumisen tuntua, fyysistä stressistä irtaantumista, kuin ajassa ja paikassa, mieluiten ulkona tapahtuvat liikkumisen muodot. Savanniesimerkin valossa se on myös täysin järkeenkäypää: saliharjoittelu on metsästäjä-keräilijän elämäntyylissä verrattavissa suojan rakentamiseen, leiripaikan raivaamiseen, polttopuun etsimiseen tai muuhun vastaavaan fyysiseen aherrukseen — välitön uhka = stressireaktio, edellyttää ehkä siksikin toisenlaista purkautumista kehossa: juoksua pakoon, kiipeämistä puuhun, huojennuksen naurua, halauksia ja riemukasta riehaantumista oman heimon kesken. 🙂
Totta, käy tosiaan järkeen, että saliharjoittelu olisi esivanhemmillani vertautunut juuri enemmän sellaiseen leirissä tarvittavaan päivittäiseen fyyiseen puuhasteluun.
Ja riemukas riehaantuminen oman heimon kesken <3
Tämä kirjoitus sai muutaman palan loksahtamaan päässäni kohdalleen. Juuri tästä syystä rakastan lukea kirjoituksiasi, ne antavat minulle oivalluksia ja koskettavat.
Minulle 2020 oli rankka vuosi. Tuli ahdistuneisuushäiriötä ja lopulta avioero. Syksyllä tunsin tarvetta juosta, ja ensimmäistä kertaa elämässäni se tuntui koko ajan hyvältä. Tiesin kyllä että liikunta on hyväksi, aina, mutta ihmettelin silti miksi ennen niin raskaalta tuntunut aktiviteetti tuntui nyt niin mahtavalta. Juoksin 5-7 kilsaa tuosta vain. Tuntui että vain silloin pystyin hengittämään.
Toinen oivallus tuli tänään, kun pitkästä aikaa uskalsin avata blogisi. Jostain syystä tiettyjen blogien lukeminen ja musiikin kuuntelu on tuntunut vaikealta jo jonkin aikaa. Tänään ymmärsin miksi. Elämäni on niin täynnä erilaisia tunteita tällä hetkellä, että olen tiedostamattani suojellut mieltäni lisäkuormitukselta. Tästä voi päätellä että juuri sinun kirjoituksesi liikuttavat tunteitani voimakkaasti, ja toisaalta, ehkä mieleni on toipumassa kun tänne tuntui hyvältä palata.
Kiitos kun kirjoitat.
Kiitos tästä kommentista, se kosketti kaikessa avoimuudessaan ja armollisessa analyyttisyydessään.
Hurjasti voimia, ilonipilkahduksia ja parantavia juoksukilometrejä tähän uuteen ja toivottavasti monin tavoin parempaan vuoteen <3
Upea kirjoitus! Kiitos!