Kaupallinen yhteistyö: Kaslink Aito

Valmistin viikonloppuna ensimmäistä kertaa itse mämmiä. Rakastan tuota tahmeaa perinneherkkua, mutta en ollut aikaisemmin edes miettinyt, että sitä voi tehdä itsekin. Jännästi tässä ajassa puuhastelija kuitenkin keksii uusia tapoja täyttää päivänsä lasten kanssa kaikenlaisella mieltä tyydyttävällä tekemisellä.

Siispä mämmiä tekemään! Vasta netin tonkiminen selvitti, että mämmihän on oikeastaan imellettyä mallas-ruispuuroa. Tietenkin. Jos entisaikoina jouluna on ollut vielä juureksia imellettäväksi, tähän aikaan keväästä on ruokakomeron perältä varmimmin löytynyt ruisjauhoja, maltaita ja vettä.

Vuosisatojen aikana mämmin resepti ei juuri ole muuttunut. Mutta nykyään mämmiin lisätään kolmen raaka-aineen lisäksi myös mausteita; suolaa, jauhettua pomeranssinkuorta ja siirappia. Itse luotin ensimmäisellä mämmikokkauskerrallani itseoikeutetusti perinteet tuntevien Marttojen ohjeeseen.

Vielä tehdessä fiilistelin, miten helppoa mämmin tekeminen olikaan. Aikaa vievää toki, sillä mämmikattila pitää laittaa pariin kertaan uuniin imeltymään keittämisen välissä, kunnes se sitten lopulta kaadetaan uunivuokiin ja laitetaan vielä kolmannen kerran uuniin imeltymään.

Vasta valmista mämmiä maistaessani totesin, että ei se nyt niin helppoa ollutkaan. Mämmistä tuli liian tönkköistä ja kuivaa. Kaupan valmismämmit ovat mehevämpiä ja parempia.

En silti luovuta, vaan aion ensi vuonnakin laittaa mämmipadat kuumaksi. Silloin tosin käytän vähemmän jauhoja sekä enemmän mausteita ja joko laitan uunin pienemmälle tai vähennän imeltymisaikaa, jotta mämmiin jäisi enemmän mehevyyttä.

Mutta hienosti me olemme jo tyhjentäneet kaksi isoa vadillista mämmiä ja yhden pienen. Taikasana on yhteistyökumppanini Kaslink Aiton uusi vaahtoutuva vaniljakastike. Se kun on niin herkkua, että menee vähän koppuraisempikin mämmi siinä sivussa. Kastiketta voi töräyttää mämmin kylkeen ihan sellaisenaan tai sitten sen voi vaahdottaa kuohkeaksi, kuten me teimme. Soossi on tehty Suomessa ja se on vegaaninen ja uudistetun reseptin myötä myös täysin gluteeniton.

Jos kaipaa kevyempää kaveria mämmilleen, mikä vain Aiton kolmesta kaurajuomasta sopii lorautettavaksi mämmikulhoon. Jos kaipaat freesiyttä, suosittelen nappaamaan kaupan kylmäkaapista Kaslink Aiton Tuore kaurajuoman. Jos taas etsiskelet täyteläisempää meininkiä, Aito Kaurajuoma Barista on paras valinta.

Pakkasessa on vielä kahdeksan pientä rasiaa itse tehtyä mämmiä. Eiköhän niillä just ja just vietetä tämä pääsiäisaika rukiisesti.

Jaa