Kaupallinen yhteistyö: 24 Pesula

Meillä on ystäväpiirissä supistu viime aikoina innoissaan kaupunkiin tulleesta itsepalvelupesulasta, jossa voi itse hoitaa myös mattojen pesemisen. Tätä voisi pitää yhtenä raksina lisää keski-ikäisen karikatyyriseen elämään, mutta itselläni tämä oire on ollut synnynnäinen. Rakastin etenkin vastapestyjen räsymattojen tuoksua ja rapean puhdasta tunnetta jalkojen alla jo ollessani lapsi.

Mattojen peseminen kaupunkioloissa on kuitenkin kinkkistä. Kodin pesukoneeseen ne eivät mahdu. Taloyhtiön pesukoneissa niitä ei saa pestä, enkä muutenkaan voi käyttää taloyhtiön pesutupaa, joka tartuttaa muiden käyttäjien tymäkät pesuainetuoksut omiin pyykkeihinikin. Matonpesulaitureissa taas mietityttää niiden myötä suoraan mereen päätyvien pesuaineiden ympäristökuormitus.

Mutta nyt! Viime viikonloppuna käytiin perheen kanssa testaamassa se innokasta oletteko kuulleet -supinaa aikaansaanut itsepalvelupesula. Yhteistyökumppanini 24 Pesula on kotimainen perheyritys, jonka toimipisteitä on ympäri Suomea. Helsingissäkin pesuloita on useampia, ja marraskuussa sellainen aukeaa myös tänne Herttoniemeen, Hertsi-lähipalvelukeskukseen. Mutta nyt me lähdimme pyykkisäkkimme kanssa bussilla Pasilan Tripla-kauppakeskukseen, jossa toimii yksi 24 Pesula.

Tykkään itsepalvelupesuloissa siitä, että homman saa hoitaa silloin kun itselle on hyvä hetki – ja että samalla tietenkin säästää rahaakin. Ja kun pesula on sijoittuneena esimerkiksi ruokakaupan yhteyteen tai kauppakeskukseen, saa samalla hoidettua myös muita juttuja, eikä tule turhaa odottelua. Me kävimme samalla reissulla syömässä ravintolassa, ostamassa taimimultaa ja hankkimassa lapsille kevätkengät. Kenkien etsintä oli taas ihan yhtä kamalaa kuin joka kerta, mutta onneksi vastapainona itsepalvelupesula toimi helpommin ja nopeammin kuin olin ajatellut.

24 Pesulassa on eri kokoisia pyykinpesukoneita sekä erikokoisia mattopesukoneita, kuivausrumpuja, kuivauskaapit sekä osassa pesuloita myös tasopesukoneita, joissa voi pestä itse vesipestävät ja kovapohjaiset matot.

Meillä oli nyt kuitenkin mukana kodin räsymatot, jotka laitoimme erillisiin koneisiin. Vasta jälkikäteen tajusin, että mattopesukoisiin mahtuu samaan koneelliseen kaksi isoa mattoa, joten olisin hyvin voinut laittaa molemmat matot samaan. Täytön jälkeen pesukoneesta valitaan pesuohjelma, joka käynnistetään korttimaksulla. Esimerkiksi yksi mattopesukoneellinen maksaa 18 euroa. Koneet annostelevat itse niihin Novadan hajusteettomat ja allergiatestatut pesuaineet.

Me hoidimme mattopesun lisäksi samalla reissulla myös meidän aikuisten paksuhkojen ja vesipestävien villatäkkien sekä futonin suojuksen pesun. Jälkimmäistä ei ole pesty koskaan, sillä se ei mahdu kotikoneeseen. Myös painavat villatäkit ovat laittaneet melkoisen koville kotikoneemme, joten koin sellaista arjen myhähilevää hyvää oloa, kun sain tunkea laittaa ne molemmat samaan aikaan samaan 24 Pesulan jättikoneeseen.

Huomasin, että noissa samoissa pesukoneissa voi pestä untuvaakin. Pidän sen mielessä, kun retkiseurueemme makuupussit alkavat seuraavan kerran olla pesua vailla. Kotikoneeseen makuupussit kun eivät kunnolla mahdu, ja pesuoperaatiot ovatkin olleet sen takia melkoista sähellystä.

Pesuaika pesulan koneissa on nopean tehokas puoli tuntia, minkä jälkeen ne olisi voinut viedä kotiin kuivumaan. Kuivausrumpuihin ei saa laittaa mattoja, eivätkä villapeitteemme taas kestä kuivausrumpua. (Mutta esimerkiksi verhot tai vaikka untuvatekstiilit saa 24 Pesulan kuivausrummussa kuivaksi 30–60 minuutissa). Monen päivän kotona ovenkarmien päällä roikottelun ja kuivattelun sijaan käytimme pesulan lukittavia vuokrakuivauskaappeja, joista jokaiseen mahtui kaksi isoa mattoa tai peittoa kuivumaan. Sieltä puoliso sitten kävi noutamassa puhtaat ja kuivat petivaatteet ja matot seuraavana päivänä muiden menojensa ohessa.

Mikä keväinen freesiys koko kotiin tuntui laskeutuvan, kun pujotimme puhtaat täkit puhtaisiin lakanoihin ja levitimme jokaista räsyä myöten puhtaat matot kodin lattioille!

Jaa