Kävin alkukesästä Helsinki Wildfoodsin järjestämällä villiyrttikurssilla. Retkelle lähtiessäni luulin tietäväni edes jotain takapihoilla ja metsissä valtoimenaan kasvavasta ilmaisesta ruokakaupasta, mutta vielä mitä. Kurssi räjäytti tajunnan ja sai hurahtamaan villivihanneksiin ja -yrtteihin

Jo kurssilla huokailin, että näitä asioita pitäisi opettaa ihan peruskoulussa. Villivihannesten tunnistaminen ja luonnon antimien hyödyntäminen ovat sellaisia perustaitoja, joita itse olisin halunnut tietää jo lapsena. Kotiuduttuani kurssilta, esikoiseni oli täpinöissään. Hän tahtoi maistaa kaikkea koriin poimimaani, toisteli haltioissaan kasvien nimiä ja kysyi, koska hänkin saisi tulla villiyrttiretkelle mukaan.

Kiitos esikoiseni, siitä se ajatus sitten lähti.

Ehdotin Helsinki Wildfoodsin porukalle, josko toteutettaisiin yhdessä lapsille tarkoitettu villiyrttikurssi. HWF:n jengi toisi mukaan ammattitaitonsa ja villivihannestietämyksensä, minä retkeilyintoni ja villiyrittiretkeilijät täältä Lähiömutsin kautta. Ja kuulkaas, näin tehtiin! Ensimmäinen kurssi järjestetään tuossa parin viikon kuluttua Helsingissä, ja ilmoittautuminen sinne alkaa än yy tee NYT!

Tässä viralliset speksit:

Villiyrttikurssi lapsille järjestetään torstaina 13. päivä heinäkuuta merellisissä maisemissa Helsingin Uutelassa, Vuosaaressa. Kurssiretki alkaa kello 13, ja tapaamme sitä ennen kahvila Kampelan luona. Kurssi kestää noin kello 16 asti, minkä jälkeen Uutelaan voi toki jäädä vielä retkeilemään omatoimisesti.

Kurssin suositusikä on 4-vuotiaasta eteenpäin. Kuljemme kurssin aikana noin 2,5 kilometrin matkan, ja polulla kyllä pääsee jotenkuten myös rattailla, mutta parhaiten kävellen. Kurssi on suunniteltu lapsia ajatellen, mutta ilman aikuiskaveria kurssille ei voi osallistua. Kurssin hinta on 20 euroa / lapsi ja 15 euroa / aikuinen. Sylivauvat pääsevät ilmaiseksi.

Retken aikana käydään läpi, tutkitaan ja maistellaan erilaisia villiyrttejä ja -vihanneksia. Kuulemme myös jännittäviä ja kivoja tarinoita sekä faktoja niittyjen ja metsien tarjoamista villiherkuista. Retki päättyy nuotiopaikalle, jossa maistellaan villiyrttieväitä ja Helsinki Fildfoodsin koivumahlaa. Mukaan kannattaa ottaa eväät myös isomman nälän karkotukseen. Me tuomme paikalle polttopuita, joten mukaan voi napata kotoa myös jotain nuotiolla paistettavaa.

Eväiden lisäksi reppuun kannattaa pakata sakset ja kori tai paperikassi villiyrttejä varten. Pienemmät paperipussit tai vaikka kahvisuodatinpaperit ovat käteviä erottelemaan poimitut yrtit ja vihannekset toisistaan. Myös vesipulloa tarvitaan. Retkelle kannattaa pukea mukavat ja lämpimät vaatteet, sillä merenrannassa tulee aina. Jos haluaa poimia nokkosia, pakkaa matkaan myös hanskat.

Retken ohjaa biologi ja hyvinvointivalmentaja Anna Nyman, joka oli ohjaajana myös minun ekalla villiyrttiretkelläni. Mukana retkellä olen tietenkin myös minä, ja myös esikoiseni pääsee vihdoin oppimaan villiyrteistä lisää.

Sitovat ilmoittautumiset kurssille voi laittaa osoitteeseen anna@helsinkiwildfoods.com. Retki järjestetään säävarauksella, ja ennimmäisosallistujamäärä on 20 henkilöä. Kurssimaksu hoidetaan paikanpäällä joko käteisellä tai kortilla.

KURSSI ON TÄYNNÄ!

Tervetuloa retkeilemään hullaantumaan villivihanneksista meidän kanssa!

Jaa