Kesäkuun puolivälissä lähdimme lasten juuri alkaneen kesäloman kunniaksi saariretkelle. Vaikka minä ja puoliso olimme tuolloin vielä syvällä työajatuksissa ja limikkäin aikataulutettuja työpäiviä oli rivi edessä, tuosta kesäretkestä alkoi henkinen kesäloma.
Puolentoista vuorokauden saarikuplasta starttasi laskeutuminen siihen tunnelmaan, joka nyt heinäkuun lopussa yhä hellii mieltä ja kehoa. Nyt eletään niitä aikoja, kun luodaan lapsuusmuistoja kesistä, jotka jatkuvat ikuisesti ja jolloin aina paistaa aurinko. Niissä muistoissa saaressa on aina sunnuntai, lauantai ja perjantai, eikä mutsilla ole pinna kireällä stressistä.
Saimme reissurymyseurueeseemme vahvistusta naapurista ja lähdimme retkelle Gåsgrundiin, joka on Espoon kaupungin omistama ulkoilusaari meriteitse noin 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta.
Gåsgrundiin pääsee kulkemaan kaltaisemme autoton ja veneetön itähelsinkiläisperhekin metro-bussi-saaristovene -sukkulalla. Me otimme Herttoniemestä metron Matinkylään, jossa vaihdoimme Suinonsalmeen vievään bussiin. Siellä hyppäsimme saaristoveneen kyytiin, joka vei meidät perille saareen.
Vaikka Gåsgrundin viereinen Rövaren on yksi lempisaaristamme (sieltä kirjoituksia täällä ja täällä), olimme nyt ensimmäistä kertaa Gåsgrundissa. Se on vajaan 10 hehtaarin kokoinen saari, jossa on useita keittokatoksia ja Espoon kaupungin tarjoamat polttopuut sekä käymälöitä.
Saaren maasto on pieni otanta sellaisesta maisemasta, jossa hengitys kulkee vapaammin, niskojen jumitukset alkavat laueta itsestään ja mielen surinat hiljenevät. Gåsgrundissa on rantoja, joiden kalliot ja kivet meri on aikojen saatossa muokannut sileiksi ja pyöreiksi. Kallioilla kasvaa pienen pieniä kalliokasveja ja sammalia, joiden värit ja muodot erottuvat vasta, kun pysähtyy ajatuksella katsomaan. Puut ovat pääasiassa mäntyjä, joiden pihkainen tuoksu sekoittuu meren ilmaan nostattamiin suolaisiin pärskeisiin.
Me pystytimme teltat mäntypuiden alle uudehkon keittokatoksen läheisyyteen. Siitä oli lasten kanssa helppo operoida. Me aikuiset laitoimme ruokaa, ja lapset säntäsivät sillä aikaa tutkimaan kallioita.
Kymmenessä minuutissa jokaisen lapsen kengät olivat tipahdelleet pitkin maisemaa ja pari lahjetta oli kasteltu kallioiden väleihin syntyneissä lammikoissa. Puolen tunnin kuluttua siitä lapsilla oli nenät noessa ja hiukset suolatakuilla, eikä kukaan enää jaksanut välittää moisista pikkuseikoista.
Parasta Gåsgrundissa oli sen sauna. Olimme kuulleet saunasta vain huhuja ja tarinoita, sillä virallisissa tahoissa siitä ei mainita mitään. Sauna on kai alun perin veneilijöiden rakentama, ja sitä on meinattu pari kertaa luvattomana ja ei kenenkään virallisesti valvomana purkaakin.
Mutta onneksi Espoon kaupunki ei anna kivojen asioiden murtua byrokratian rattaissa, vaan katsoo saunomista läpi sormiensa ja antaa saunan yhä seisoa paikallaan. Pidetään siis jokainen saunoja omilla toimillamme huolta, että saunassa saa ottaa löylyjä vielä jatkossakin.
Gåsgrundin saunassa ei ole mitään virallista varausaikataulua, vaan sitä käytetään muita saunainnokkaita saariretkeilijöitä kunnioittaen. Meidän retkemme aikaan saaressa oli hiljaista, joten saimme saunoa ihan rauhassa ja pitkään. Lämmitimme puukiukaan saaren polttopuilla ja kannoimme löyly- ja pesuvedet kaivolta (jonka vesi ei ole juomakelpoista).
Otimme lempeän kosteita löylyjä, juoksimme välillä mereen uimaan ja säntäsimme taas saunaan lämmittelemään. Liian kiireiseksi ryöpsähtänyt kevät painoi silmäkulmiani väsyneille rypyille, mutta onni alkoi lupaavasti pulpahdella ja pyörähdellä sisälläni. Tiesin jo silloin, että oli niin oikea päätös pitää kunnon lomaa, vaikka töitä olisi ollut koko kesälle.
Iltaa kohden tuuli alkoi yltyä, ja puimme ennen telttoihin kömpimistä päällemme villaa. Heräsin joskus yöllä siihen, kun tuuli sai koko saaren huokailemaan, vinkumaan ja kahisemaan. Vaikka merta ei nähnyt, sen vaahtopäät saattoi kuulla. Oli ihana voida kääriä makuupussia paremmin ympärille ja valahtaa takaisin uneen sen kaiken keskellä.
Seuraavana päivänä heräsimme merisumuun, joka hiippaili saaren ympärillä peittäen lähimmätkin saaret harsoonsa. Sumu tuntui nappaavan kaikki äänetkin, ja jos joskus olen puhunut saarikuplasta, siinä hetkessä se todellakin oli sitä. Vaikka alkaneen viikonlopun myötä saareen alkoi valua muitakin ihmisiä päiväretkille, tuntui kuin muu maailma olisi äärettömien peninkulmien päässä.
Hiljalleen aurinko alkoi lakaista sumua altaan pois, ja pian rinkoista kaivettiin takkien tilalle uikkareita. Päätimme lämmittää päiväsaunan, sillä sanokaa minun sanoneen; aina kun on mahdollista nauttia rauhassa päiväsanoista, tehkää se. Kiuas lämpeni nopeasti eilisen jäljiltä ja lauteilta sai heitettyä parilla löylykauhallisella herkkänahkaisimmat ulos. Onneksi merivesi viilensi.
Löylyjen jälkeen olo oli raukea. Könysimme kalliolle, jotka aurinko oli lämmittänyt kuin meitä odottamaan. Kesän ensimmäiset kunnon aurinkopäivät tuntuvat aina siltä kuin toimistotyöläisen iho imisi nälkäisenä ja nääntymäisillään d-vitamiinia.
Saaristoveneen tuloon oli vielä aikaa, kun makasin kalliolla selälläni ja kysyin puoliunessa puolisolta, josko hän voisi ottaa täysvastuun rantakivillä leikkivistä lapsista. Sen jälkeen annoin unen vyöryä pehmeänä päälle.
Täydellinen startti lasten (ja pian aikuistenkin) kesälomaan 2019.
Retkestä löytyy videomuotoinen reissupäiväkirja Lähiömutsin Instagramin kohokohtiin tallennettuna nimellä Gåsgrund.
Sekä Gåsgrund että Rövare kovin tuttuja paikkoja. Niin tutun näköisiä maisemia ihanissa kesäkuvissa. Itse tykkään myös Pentalasta ja Isosta Vasikkasaaresta, joihin myös pääsee tunnelmallisella saaristoveneellä (arjensuklaasuukkoja.blogi.net) löytyy myös muun muassa saaristoaiheisia postauksia. Ihanaa lukea muidenkin retkistä
Espoon saariston saaret ovat kyllä upeita ja niin kauniita. Ja ihanaa, että moniin niistä pääsee ihan ilman omaa autoa ja venettä. Pentalassa ollaan käyty myös tänä kesänä yhden päivän luonto- ja museoretkellä, en vain ole ehtinyt siitä vielä kirjoittaa, mutta Iso Vasikkasaari on vielä kokematta.
Tuo sauna näyttää juuri siltä miltä saunan minusta pitääkin näyttää <3
Tuollaiset saunat saavat jotenkin hyvällä tavalla sydämen lyömään vikatahdin.
Ihanasti sanottu! Ja joo, tuo sauna oli niin ihana, että ihan itketti! Oli vähän väsy ja kaikkea joo, mutta uskoisin sen löylyjen tuntuvan ihan yhtä täydelliseltä myös levänneenä 🙂
Saako tiedustella minkä merkkinen ja kokoinen teltta teillä on? Olen haaveillut telttaretkestä lasten kanssa aina näitä retkeilypostauksia lukiessa. Tänä kesänä sain hankittua 3v ja 5v lapsille makuupussit ja testattiin oma vanha (ehkä 3 hengen) teltta eka kertaa omalla pihalla. Todettiin että neljää henkeä sinne ei kyllä mahdu vaikka kaksi heistä lapsia. Lisäksi oma kroppa vaatisi vähän pehmeämpää alustaa, ja mietin että saiskohan jotenkin koko teltan pohja-alan täytettyä ilmapatjoilla. Lapset meillä myös aika liikkuvaisia nukkujia, joten jos patjojen väliin jää tilaa niin siellä varmasti nukkuu joku. Muuten yö meni niin hyvin että seuraavaksi uskaltaisin lähteä jo omaa pihaa pidemmällekin.
Hannen perheen teltasta en osaa sanoa (mutta olen arvellut sen olevan Fjällrävenin), mutta kerronpa meidän kokemukset. Me todettiin ekalla telttareissulla lasten kanssa Fjällrävenin Akka Endurance 4 liian ahtaaksi kahdelle aikuiselle ja kolmelle lapselle. Neljälle se ja muut samankokoiset on varmasti sopivia. Hankittiin kaksi vuotta sitten Primuksen Bitfrost H6 ja ollaan todettu se loistavaksi meidän käyttöön, kun yövytään leirintäalueilla ja liikutaan autolla eli telttaa ei juuri tarvitse kantaa. Retkikäyttöön se on liian painava. Lasten kanssa käytössä on sekä perinteisiä solumuovisia että ilmatäytteisiä alustoja. Solumuoviset toimii ainakin meillä paremmin, kun niillä saa vuorattua pohjan tiiviimmin eikä lapset pääse pyörimään kokonaan pois patjoilta. Vaelluksilla miehen kanssa kahdestaan meillä on käytössä Akka Endurance 2 ja Expedin kahden hengen ilmatäytteinen makuualusta, joka on vähän teltan pohjaa isompi ja se on loistava yhdistelmä! Mihinkään ei jää rakoja ja patja on todella paljon tavallisia paksumpi ja siten myös mukavampi.
Nämä retkijutut on aina todella hyviä ja herättää halun lähteä itsekin telttailemaan ja retkeilemään! Itselle tämän vuoden ainoat telttayöt taisi olla kesäkuussa, kun oltiin kolme yötä partioleirillä pienimmän ollessa silloin vähän alle 6kk. Toivottavasti ensi vuonna telttaöitä tulisi useampi.
Oi miten onnelliseksi tulin, jos meidän retkikertomukset on osaltaan innostamassa myös muita telttailemaan ja retkeilemään <3
Ja toki saa kysyä teltasta. Näistä meidän retkikamoista kysellään aina tasaisin väliajoin, ja pitäisi varmaan nakuttaa joku päivitetty postaus aiheesta, jossa tarkemmin esittelisin merkkiä ja mallia myöten meidän retkikamoja. Mutta täällä löytyy postaukseni neljän vuoden takaa: Vinkit lapsiperheen telttaretkelle.
Tässä kappale teltasta:
”Yöpymiseen voi panostaa, mutta enpä ole kenenkään kuullut kuolevan, jos festariteltan läpi vähän vettä vuotaa. Meidän telttamme on Bergans trollhetta -teltta. Se on neljän hengen lukaali, joka painaa vain 3,7 kiloa ja joka on todettu meidän toimesta säänkestäväksi niin Lapin erämaiden jäisissä tuulissa kuin pääkaupunkiseudun metsissä silloin, kun vettä sataa niin terävinä pisaroina, että niiden pelkää tulevan teltan katosta läpi.”
Ja tässä makuualustoista:
”Yöpymisessä makuualustat ovat tärkeitä, enkä niinkään tarkoita siksi, ettei tuntuisi jokainen kivi ja puunjuuri selän alla, vaan siksi, että kylmyys hiipii ytimiin maan kautta. Ja jos telttapohja on huono, kosteuskin voi yön aikana kietoutua ikävästi nukkujan ympärille. Useampaa patjaa kokeilleena itse tykkään puhallettavista / pumpattavista patjoista. Sellainen vie tyhjinä rinkasta tilaa kääretortun verran ja nukkuessa se pitää kropan kunnolla irti hyisestä maasta. Kunnon patjalla ne teltan alle unohtuneet kävytkään eivät haittaa niin paljoa. Mitä suurempi R-arvo patjalla on, sitä paremmin se eristää. Jos siis on tarkoitus retkeillä muulloinkin kuin kesällä, tämä kantsii ottaa huomioon. Meillä patjat ovat Exped- ja Thermarest -merkkisiä. Expedt-patjojen mukana tuli kätevä ilmankeruupussi, jolla patjat saa täytettyä ilman että posket kipeytyvät ja alkaa pyörryttää.”
Heippa! Mua kiinnostaa näissä aina teiän eväät! Onko mahdollista saada vaikka tänkin retken ruokalistaa ja sen tason ohjeita, joissa lukis, mitä on valmisteltu etukäteen ja miten ne on kuskattu perille? Tyyliin, montako kylmälaukkua teillä on ollu, ja kuka ne on kantanut? 🙂
Moikkis! Retkiruuista kysellään useasti, ja mun pitäisi kai jonkinlainen kooste meidän vakkareista koostaa 🙂
Jos nyt oikein kuvien perusteella muistan, tällä retkellä meillä oli lounaana torillat tomaattisalsalla, avocadoilla, soijarouheella, hapankermakastikkeella ja juustolla (joista sai halutessaan tehdä quesadillat notskilla), illallisena uudet perunat + grillattavat ja jälkkärinä suklaalla täytetyt ja notskilla paistetut croissantit, aamupalana puuroa, leipää sekä hedelmiä ja lounaana purkkihernaria ja leipää. Mitään ei itse valmisteltu etukäteen, vaan salsat sun muut tehtiin sitten saaressa. Kylmälaukkuja meillä on yleensä yksi sellainen parin litran vetoinen, jossa kulkevat voi, kasvisnakit jne. Muu kulkee sitten ihan kasseissa / rinkoissa. Vesi on yleensä se painavin ja hankalin kuskattava, jos perillä ei ole juoksevaa vettä / kaivoa / mahdollisuutta käyttää luonnonvesiä. Ja kamat kantaa se, kenelle mahtuu, kuka jaksaa ja kenellä ei ole esimerkiksi uninen lapsi sylissään 😀